středa 2. září 2015

Pomer vody a ryze v ryzovaru

Ve většině návodů na přípravu rýže se doporučuje studená voda. Množství vody , které přidáte k rýži, závisí na typu rýže, který připravujete nebo na tom, jak vlahou rýži máte rádi. Na vnitřku nádoby nebo v manuálu použití jsou většinou označená množství vody , v závislosti na typu rýže.


Stačí do něj jen nasypat rýži a nalít vodu ve správném poměru (jeden díl rýže na jeden a půl až dva díly vody ) a zapnout. Rýžovar si dokonce i sám hlídá, kdy je většina vody vypařená či vsáknutá do rýže, a v té chvíli sám přestává vařit a pouze rýži udržuje při správné teplotě. Jak snadné je vaření v rýžovaru a nejlepší recepty pro rýžovar se dozvíte v tomto článku.


Ryza by sa mala krat preplachnut kym sa ide varit #128578; Zalezi aj od teploty vody do akej ju davas varit - neviem aky mas ryzovar ,ale musia tam byt ciarky a odmerka na rozne druhy ryze a potom by to malo byt ok. Ja ryzu robim v rure a zatial som ju mala vzdy sypkuOsmazim si nakrajanu cibulku,premyjem ryzu v studenej vode a necham ju dobre odkvapkat. Ked davam jeden pohar ryze tak vody dam jeden aj stvrt pohara. Ked som to hovorila kedysi v praci tak na mna s nedvoverou pozerali,ale ked vyskusali tak si pochvalovali ze je lepsia. Tam se da ryze , voda,sul,oleja zapne a nestara se.


Casto davam kari – tu zlutou ryzi deti milujou, nebo na kousek trochu tymianu- to mam rada ja. Tak ja ryzovar pouzivam hodne casto. Do rýžovaru nalijete vodu a položíte do ní vejce. Vařte asi mezi – minutami (podle hrnce a podle toho, jak máte vajíčka rádi) a neotvírejte v průběhu víko! I tuhle sladkou dobrotu můžete udělat jednoduše bez.


Pokud je voda už čirá a při slévání vody zůstávají už jen průhledné „obláčky“ na konci proudu, lze rýži považovat za propláchnutou dostatečně. Teď zapátrejte v paměti, kolik hrnečků rýže jste na začátku naměřili. Rýži zalijte studenou vodou v poměru 1:k původnímu množství rýže ještě za sucha. Vody k rýži je 2:- můžeme si nahrnkovat. Na osoby počítejme hrníček rýže.


Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže, přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni. Někteří výrobci rýžovarů do balení přidávají i další příslušenství, jako je lžička na maso, měřící odměrka, polévková lžíce nebo doplňky pro vaření v páře. V závislosti od toho, akú ryžu varíte, sa odvíja aj pomer medzi objemom ryže a vody.


Ku každému ryžovému hrncu je pribalená odmerka, pomocou ktorej sa pri varení orientujete. Kým pre niektoré druhy platí pomer diel ryže na diely vody , pre iné sú optimálne pomery 1:či 1:5. Bezpečnostné prvky v každom ryžovare zabezpečia, že ryžovar sa neprehreje a obsahuje aj ochranu proti vyvareniu vody.


Všímajte si tiež rukoväte ryžovaru a určite oceníte i protišmykové nožičky na hrnci. Práve preto je lepšie, ak si ryžovary obzriete a vyskúšate v obchode naživo. Ryza: oprazim cibulku, pripadne este aj s mrkvickou (ale to nemusi byt), pridam premytu ryzu, poprazim, zalejem vodou v pomere 1diel ryze - diely vody (viac vody je podla mna uplne zbytocne, ryza sa rozvari a uplne rozpraska, ale niekto ma rad taku), dosolim, pripadne dam trosku vegety (voda ma byt slansia, ked ju ochutnas) a necham na mlaom ohni pod pokrievkou podusit, kym sa voda neodpari. K vaření rýže basmati platí pravidlo, že poměr obilniny ku vodě byl měl být 1: tedy na jeden hrneček rýže použijeme dva hrnky vody. Rýži nezapomeňte osolit a pokud chcete, aby měla aromatičtější chuť, můžete ji doplnit o kardamon, hřebíček, skořici nebo kurkumu.


Tak vody rozhodne mnohem vice nez kolik ryze (i kdyz zalezi na dane ryzi). Na basmati vetsinou davam zhruba 3x tolik vody. Zalezi take, jak dlouho pak ryzi po uvareni v hrnci necham, protoze stale nasava vodu. Pomner vody a ryze recepty, které budete milovat. Dneska - žampionová omáčka (a na pařáku nad rýžovarem vejce v páře) - opět superMá to jednu velkou výhodu, když se vyvaří voda (rýže je uvařena, voda z hub se už všechna vypařila) samo to vypne vaření a jen to udržuje v teple.


Vůbec jsem to vaření nehlídala a nic se nepřipálilo. Ani rozvařené ani tvrdé, prostě akorát!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky