čtvrtek 16. srpna 2018

Domácí chléb ze sušeného droždí

Domaci chleba ze suseneho drozdi recepty, které budete milovat. Co budete potřebovat na základní bílý chléb ? Droždí můžete ale i zamrazit. Hnětením byste měli vytvořit hladké a pružné těsto. Chléb s kypřicím práškem. Moje chlebíky jsou nyní již pouze ze sušeného droždí se, kterým se velice snadno a rychle pracuje, máte ho kdykoliv po ruce a je zaručené, že vám chlebík krásně vykyne.


Domácí chléb ze sušeného droždí

Za hodiny máte upečený, vlastní chleba bez jakýkoliv konzervantů a chemie. Po upečení vyklopíme z formy a necháme. Zkušenosti a rady naší čtenářky s mraženým droždím najdete ZDE.


Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost II, barva kůrky střední. V prvním kroku smísíme prosátou hladkou mouku s vodou. Domácí houstičky ze sušeného droždí.


Nechte krátce promísit. V domácí pekárně dáváme dolů tekutiny a až na to mouku. Pro hnětení těsta jsem využila domácí pekárnu, můžete samozřejmě použít kuchyňský robot, elektrický šlehač s hnětacími metlami nebo prostě lidský pohon – mísu a vařečku. Pečení není potřeba nějak speciálně řešit.


Předtím, než dáme chléb do trouby, můžeme vršek posypat kmínem nebo různými semínky. Než začne péct, těsto vyndám, zamotám jako na knedlík a než se rozehřeje trouba nechám už na plechu dokynout. Pekařskou sůl nedoporučuji, povrch zvlhne a kůrka není křupavá. Samotná příprava je velmi rychlá. Ráno před odchodem do práce zamícháme a po příchodu domů upečeme.


Jelikož jsem trochu lenošná, dávám suroviny přesně v pořadí do domácí pekárny, která celé hnětení udělá za mě. Tématické fráze: kváskový chléb bez hnětení domácí kváskový chléb domácí chléb pečený v kastrolu chleba bez hnětení z domaciho kvasku domácí kváskový chleba žitný chléb s droždím kváskový chleba bez hnětení recept na domaci kvaskovy chleba domácí chléb sušené droždí chleb ze suseneho drozdi domácí. Uhnětené těsto přendáme na vál a vypracujeme si bochánek – já dávám těsto kynout do ošatky a tak bochánek potřebu bramborovým škrobem, aby se mi těsto. Dopoledne ho už jen lehce zpracujete, necháte dokynout a šoupnete do rozpálené trouby.


A než vyrazíte na odpolední výlet, budete mít naprosto úžasný chlebík plný. Jak upéct žitný chléb ze sušeného droždí. Sušené droždí se požívá především při pečení žitného chleba v domácí pekárně.


Při použití sušeného droždí u pečení žitného chleba v troubě, se může stát, že těsto tolik nevykyne. I tak základní surovina, jako je droždí , v současné době v obchodech občas chybí. Pokud použijeme sušené droždí , musíme ho dát o polovinu více než čerstvého droždí.


Je to tím, že hodně lidí se předzásobilo tak, že v regálech už ho nenajdete. Zaděláváme vlažnou vodou (vhodná teplota je kolem 35°C). Jasně, pan Cuketka s tímhle receptem na nehnětený a nekváskový chléb původem z New York Times přišel už před pár lety. V mezičase se zrodily celé skupiny lidí, ve kterých si navzájem předávají vypěstovaný kvásek, poskytují si rady a pečou doma chléb , takže tenhle recept pravděpodobně pro většinu z vás nebude novinkou.


Domácí chléb ze sušeného droždí

Základní dávka, která se dobře zpracuje ručním hnětačem, je 5g mouky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky