čtvrtek 25. května 2017

Spravny uchop tuzky

Správný úchop bychom měli rozvíjet a korigovat již od prvních pokusů dítěte o kreslení. Děti se muasí naučit spojit paleček s ukazováčkem a prostředníčkem, aby vznikla špetka. Ta pomáhá správně uchopit předměty, a to i pastelky. Postupným rozvojem kreslení se vytvářejí předpoklady pro budoucí správné psaní.


Pokud vaše dítě nerado kreslí, stojí za to.

V naší zemi je standardně přijímán jen jeden způsob správného úchopu a tím je úchop špetkový. Při něm palec drží tužku, prostředníček ji podpírá a ukazováček je lehce položen shora. Veďte děti ke kreslení. Děti by měly mít dostatek příležitostí ke kreslení už od raného věku. Vyhraďte jim ke kreslení speciální místo (např. malý stoleček), připravte několik pastelek (pro začátek stačí jen pár) i papírů, na které mohou kreslit.


Správné psaní a především úchop psacích potřeb není tak jednoduchý, jak se může na první pohled zdát. Jste si opravdu jisti, že vaše dítě drží psací potřeby správně?

Zjistě prostřednictvím následujících obrázků a ra jak opravdu správně psát. Bohužel trpím jednou profesionální deformací (vlastně dvěma, ale o tom později). Pokud někdo drží tužku jiným, než obvyklým způsobem, okamžitě mě to praští do očí. Na této stránce si můžete prohlédnout nesprávné úchopy.


Pokud se některý z těchto úchopů, nebo jeho variant vyskytuje u dítěte v době, kdy začíná intenzivně kreslit, je potřeba úchop správně nastavit a začít fixovat. Světlana Drábová, speciální pedagožka, která se zaměřuje právě na nácvik grafomotorických dovedností. Téměř každým úchopem se nechá psát a děti jsou schopné vytvořit si skutečně neuvěřitelné a obtížně popsatelné úchopy.


Jeden jediný úchop je však pro lidskou ruku ten nejpřirozenější a nejefektivnější z hlediska pohybů dlaně a prstů, jedná se o úchop špetkový. Od počátku života dítěte musíme klást zvláštní důraz na rozvoj pohybu ruky, protože jedině tak se správně formuje funkce opěrná, odtahovací, uchopovací a ukazovací, které tvoří pohybový základ manipulační činnosti. Uz jsem davno mohla alespon doma zjednavat napravu, ale pul roku pred skolou? Mate taky nekdo spatne drzeni tuzky v predskolnim, skolnim veku ditete? Mezi předškoláky je mnoho dětí, kteří trpí grafomotorickými potížemi.


Těžkopádné a křečovité písmo či nezájem o kreslení jsou projevy, které by mohly rodiče upozornit na to, že je potřeba dítěti pomoci s nácvikem správného držení psací potřeby. Jsem na tom uplne stejne, ucitelka mi to rekla te mesic pred zapisem. No dporucila nam koupit nasadu na tuzky , pastelky, je to.

Ma spatny uchop tuzky i lzicky vse drzi tzv. Ono i správné sezení po chvíli prvňáčka vyčerpá, natož když by měl stále vytáčet hlavu na jednu stranu nebo držet ruce nahoře apod. Usnadňuje psaní pravákům i levákům. Na internetu jsou ruzne vychytavky, napr.


Proč je důležitý správný úchop? The minigrip (STETRO) nástavec. Menší plastový nástavec je na tužku ergonomického tvaru, důmyslný tvar nástavce je speciálně navržený s ohledem na rozměry dětské ruky. Naučit se správně psát, tak aby dítě v pozdějších ročnících nemělo problémy, nestěžovalo si na bolesti a únavu a nezaostávalo za vrstevníky, není nic jednoduchého. Proto je tak důležité hned na začátku lpět na správném držení tužky a dalších ergonomických pravidlech psaní, aby si dítě hned na začátku nevybudovalo špatné návyky, které se později.


Grafomotorika Jaké psací a kreslící pomůcky jsou vhodné pro Vaše dítě? Proto je třeba při nákupu psacích potřeb věnovat zvýšenou pozornost jejich výběru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky