pondělí 31. prosince 2018

Enoki houby

Enoki (Flammulina velutipes, penízovka sametonohá, Enokitake, golden needle mushroom) patří mezi populární jedlé houby. Roste na celé severní polokouli, tj. Severní Americe, Asii, Evropě. Mají příjemné ovocno-ořechové aroma a křupavou strukturu.


Na rozdíl od většiny hub se kultivované (pěstované lidmi) a divoké (rostoucí ve volné přírodě) enoki vůbec nepodobají. Z Japonska pocházejí i tzv.

Shimeji světlé i tmavé se však musí před podáváním alespoň trochu povařit, nejlépe si rozumí nudlemi. Obsah balení: kapslí á 500mg extraktu. Dnes je pěstovaná po celém světě a hojně využívaná pro vysoký obsah účinných látek.


Různé názvy houby enokitake. V angličtině je možné se setkat s výrazy seafood mushrooms (houba z mořských plodů), winter mushrooms nebo winter fungus (zimní houba). Enoki jsou na pohled velmi půvabné houby původem z Japonska. U nás je tato houba známa také pod názvem penízovka sametonohá.


Kultivované enoki poznáte podle typického dlouhého tvaru s miniaturními kloboučky a porcelánově bílé barvy. Simply add the enokis to the hot fat and cook until golden brown and crispy, about two minutes.

Learn cooking tips on how to enokitake mushrooms in this free basic chef techniques video from Expert Village. V Egyptě byla považována za houbu nesmrtelnosti a byla tedy vyhrazena jen pro faraony, podobně tak v Číně, kde je považována za houbu prodlužující život. V českých obchodech najdete pod jménem enoki další zajímavý druh japonských hub. Enoki pomáhá překonat rezistenci nádorových buněk k chemoterapii, tj. Enoki tento stav zvrátí a buňky zcitliví.


Pokusy naznačují, že zařazení Enoki do léčby je značným přínosem. Enoki roste saprofyticky v trsech na kmenech, u kořenů či na pařezech. Penízovka sametonohá začíná růst, když ostatní houby z lesů dávno zmizely. Houba je v dnešní době komerčně pěstovaná, aby se pokryla poptávka po ní. Ta vzrostla v minulém století po výzkumech Dr.


Ikekawi, který studoval výskyt rakoviny u běžné populace a populace pěstující a konzumující Enoki. Enoki houby , Flammulina velutipes , vyrážet bílá těla s tenkými stonky a tradičních hub čepice. Stejně jako ostatní houby druhu , včetně shiitakes a ústřice , enokis jsou někdy používány jako lék k léčbě infekcí jater a posílení odpovědí imunitního systému. Zpracovávají se mladé plodnice s tenkým třeněm a malým kloboukem, mající typický svazkovitý tvar.


Chlazená bývá nabízena v obchodech s asijskými potravinami, zpravidla pod japonským názvem enoki nebo enokitake. Výborně chutná v asijských nudlových a zeleninových pokrmech nebo v kombinaci s kuřecím masem. Další slevy hub na Kupi.


Houby Enoki za akční ceny #128176;.

Enoki obsahuje mnoho účinných látek vitamíny, minerály, polysacharidy ‒ beta glukany, antioxidační polyfenoly a isoflavony, např. Důležitá je i koncentrace polysacharidů v extraktu. Na těchto stránkách se o účincích Enoki příliš nedozvíte.


Huby enoki , pochádzajúce z Japonska, môžete tepelne upraviť, ale výborne chutia aj v surovom stave, ako píše idnes. Shimeji svetlé i tmavé sa však musia pred podávaním aspoň trochu povariť, najlepšie. Podobně to bylo v případě celkového cholesterolu, u prášku z Enoki byla hodnota 259. L, zatímco bez houby 363. HDL cholesterol je potom u křečků užívající houby vyšší, což je žádoucí.


Krom hodnot v krvi se sledoval i stav jater, kam. Díky zpracování metodou horkovodní extrakce nabízíme vysoce kvalitní výtažek z Enoki v ideálním poměru účinných látek pro nejlepší výsledky: min. Enoki (penízovka sametonohá, Flammulina velutipes) je velmi známá jedlá houba, a to hlavně v Číně, Koreji a Japonsku. Divoké enoki najdeme i u.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky