pondělí 3. prosince 2018

Faraon mravenec

Mravenec faraon je nebezpečný zejména vinou roznášení chorob a kontaminace potravin. Je všežravý Nelze jej hubit insekticidy, toto počínání je rozežene po celém objektu. Je možné přerušit cestičky mravenců medem, zubní pastou či lepidlem, anebo je posypat prostředky k tomu určeným či sypkou kyselinou boritou. Je to teplomilný druh mravence, který je v současnosti rozšířený po celém světě.


U nás se velmi často vyskytuje v bytech panelových domů. V následujícím článku se dozvíte, jak mravenci žijí, a jak se jich nejlépe zbavit.

Kdežto když se vaším nevítaným podnájemníkem stane mravenec faraon , nemusíte to dlouhé měsíce vůbec zjistit. Skrývá se, ven vychází jen v noci a královna klidně může mít hlavní stan o dům vedle. O to nebezpečnější tento podnájemník je. Máte obavy, že se mravenci objeví u vás doma či ve firmě? Files are available under licenses specified on their description page.


Jen mm dlouzí, rezaví mravenci faraóni pocházejí z tropické Afriky a proto v našich podmínkách mohou žít jen tam, kde je celoročně udržována poměrně vysoká a stálá teplota. Daří se jim velmi dobře především v bytech městských domů s více byty, zejména když jsou vytápěny centrálně. Jak a kde mravenci faraóni žijí?

Královna dokáže žít až 12měsíců, dělnice se dožívají týdnů. Samci se dožívají až 3-týdnů po páření. Ukrytá hnízda nelze v praxi zasáhnout žádným postřikem, aerosolem ani plynem. Jedinou možností je vylákat ke spolupráci samotné dělnice mravenců.


Za tím účelem jim předkládáme návnadu, které je naláká třeba i v. Mravenci faraoni se množí během celého roku, což způsobuje rychlé zamoření. Samičky mravenců faraonů mohou naklást až 4vajíček za život. Už při teplotě nižší než 15°C se nerozmnožuje, a při poklesu teploty pod 10°C, která trvá déle než týden uhyne. Problémy zpusobuje˚ prˇedevším v panelácích nebo nemocnicích, ale i skladech potravin, kde roznáší choroby a kontaminuje potraviny nebo zpu-˚ sobuje alergické reakce.


Mravenec černý je schopen udržovat chov mšic, které vyhledává a zároveň chrání. Ve vzájemné symbióze, mšice poskytují mravencům výměšek – medovici, bohatou na cukry. Chování mšic připomíná chov domácích zvířat člověkem. V případě nebezpečí mšice chrání, staví pro ně úkryty nebo přinášejí do. Ve slově faraon slyšíme šum saharského písku i hluboké ticho nejtěžších hrobek světa – egyptských pyramid.


Málokdo si při jeho vyřčení představí sotva milimetry velkého, tedy vlastně malého mravence druhu Monomorium pharaonis. Popis Jde o velmi známého domácího škůdce. Původně pochází z Indonésie či Afriky, v současnosti se vyskytuje po celém světě.


Mravenec je teplomilný, proto se zdržuje ve vytápěných domácnostech.

Na rozdíl od většiny jiných druhů mravenců se v jedné kolonii. Jelikož se jedná o teplomilného škůdce, rád se zdržuje ve vytápěných domácnostech, kde se živí veškerými zbytky od sladkostí, přes syrové maso až po krmivo vašich domácích mazlíčků. Jak hlídají mravenci vchod do mraveniště? Kolik je na Zemi mravenců? Toto a mnohem více se dozvíte v dnešním videu zajímavostí o mravencích!


Koukni taky na další videa: Top 25. Dělnice jsou drobné (mm), štíhlé, žlutavé. Samičky - královny - jsou robustnější (- mm), samečci měří mm.


Tvoří rozsáhlé kolonie s desítkami královen a mnoha tisíci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky