úterý 6. listopadu 2018

Správné stolování příbory

Ostatní druhy, například steakové příbory nebo příbory na ryby, použijte podle potřeby, přičemž opět platí, že nejvzdálenější příbor od talíře se použije jako první. Při našem povídání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by se vidlička měla držet vždy hroty směrem dolů. Správné stolování je důležitější než se zdá. Projeví se při něm sociální způsobilost člověka, sebeovládání, společenský takt, ovládání pravidel společenského chování, zdvořilost a slušnost.


Stůl má být prostřený tak, aby měl každý u stolu prostor min. Na stole by měl být klubový talíř, který má sloužit jako podklad pro.

Po pěti minutách čekání vstaly a odešly s tím, že nebudou platit, když nedostaly správný servis a ani dobře upravené maso. Jejich neznalost základního stolování nás přivedla k napsání tohoto článku. Pojďme si ukázat, jak na správné stolování , abychom nebyli pro smích. Naučit správnému stolování je v první řadě úkolem rodiny, ale měla by to upevňovat i výchova v mateřské a základní škole.


Témata: etiketa, příbory , prostírání, stolování. Možná vás při čtení titulku napadlo, že takovou triviální věc, jako je držení příboru, přece zvládne každý, ovšem není to tak docela pravda. Jak správně držet příbor podle p. Sklenici na víno k hlavnímu chodu aranžujeme centimetr nad špičku nože hlavního příboru, ostatní sklenice s ní vytvoří řadu nebo trojúhelník.

Z pravé strany je voda, bílé víno k předkrmu v nižší sklenici, vyšší. Trapasům se můžete vyhnout i tím, že si doplníte mezery ve stolování. Stačí málo, abyste při večeři s důležitou osobou nemuseli přijít o sebevědomí.


Obecná pravidla stolování jsou daná a svým způsobem by se měla promítnout do všech forem stolování. Bez ohledu na to jestli se jedná o stolování slavnostní, oficiální, rodinné nebo domácí. Formální akce mají sice trochu přísnější kritéria, ale v podstatě slušně bychomse měli umět chovat u stolu bez ohledu na. Odpovědi hledejte v tomto článku.


Věříme, že vám naše rady pomohou při pořádání nejrůznějších oslav či vánočním stolování. Slavnostní prostření stolu dočíst, jak správně příbory na stůl naskládat. Podívejte se na známý pořad České televize ETIKETA Ladislava Špačka. Velký manuál: jak si poradit s příbory při stolování Součástí stolování je i správné používání celé škály příborů, které máme k dispozici. Pokud nemáte zažitou etiketu, snadno vás zaskočí větší počet vidliček, nožů a lžic rozmístěných kolem talíře.


Poznáte příbor na ryby, na steaky, nůž na ovoce. Výzdoba stolu a servírování. Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování.


Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. Příbory by měly ležet vedle talíře tak, jak je budou strávníci postupně odebírat.

Platí ale pravidlo, že by vedle sebe měly ležet maximálně tři kusy příborů. Jestli ještě stále tápete, jak prostřít příbory na stůl, vězte, že při plánovaném servírování nejobvyklejších čtyř chodů byste měli na levou. Jak na správné držení příboru? Zdálo by se, že je to základní věc, kterou jsme se všichni učili už ve školce.


Pravdou však zůstává, že to častokrát neovládají ani státníci. Mnoho lidí drží příbor jako tužku. Správně se naobědvat není věda, stačí jenom několik pravidel.


Stříbrné příbory Člověk si má v životě dělat radosti, tak proč si jednu takovou nedopřát i při stolování ? A používání stříbrných příborů je tím pravým. Pokud upravujeme stůl jako bufet, dáváme ke středu stolu mísy s pokrmy (pokud možno přikryté), příbory na podávání, džbánek s nápojem a sklenice. Ke kraji stolu narovnáme na sebe potřebné talíře, po straně příbory a ubrousky. Každý si poslouží sám a odklidí po sobě upotřebené nádobí, aby i ten poslední našel.


Na vánoční stolování , které je jen jednou za rok, se dokonale připravíme. Vybereme bílý ubrus, bílé porcelánové nádobí, nerez příbory a vyleštěné nápojové sklo. Nezapomene ani na svícen, větvičky jehličnanu a typické červené doplňky. Příbory při jídle odebíráme zvnějšku, směrem k talíři.


Jejich okraj má být asi dva centimetry od hrany stolu. Vidličky patří doleva, lžíce a nože doprava, nože ostřím k talíři. Nad talířem bývá příbor na sýr a ovoce, lžička na kompot (střenkou doleva), dezertní vidlička (střenkou doprava).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky