pátek 23. listopadu 2018

Odvětrání digestoře na fasádu

V tomto roce jsme nechali zateplit fasádu 10cm polistirén na 45cm zed. Dobrý den Mám dotaz ohledně odvětrání na fasádu. Ukázka z montáže – oprava potrubí k digestoři Odtah digestoře.


Odtah je lehce naspádován ven z domu a obávám se kondenzu a par v zimních obdobích, aby nešpinily fasádu a nevytékaly ven. Odvětrání digestoře máte nad střechu nebo přes fasádu ?

Proto se nasávací hrana opatřuje speciální mřížkou proti hlodavcům, která se používá pro ochranu odvětrávané mezeru na střeše. V případě, že máte provětrávanou mezeru fasády spojenou s provětrávanou mezerou na střeše a není tam prostor, kuby by mohli hlodavci vniknout, stačí vám ochrana spodní hrany. Větrací mřížky na fasádu jsou vhodné jak k odvětrání místností tak i pro odvětrání plášťů střech. Vzdálenost digestoře od vstupu do komína. Z důvodu hlučnosti a výkonu digestoře je nutné digestoř montovat co nejblíže vstupu do odtahového komína nebo co nejblíže zdi, přes kterou je odtah vyveden ven.


Pokud bude odtah digestoře (odtahové potrubí) delší než m, je lepší provozovat digestoř v recirkulačním režimu. Pro odtah byla použita hliníková hadice semivent o průměru 120mm napojená k digestoři a vedená až ven na fasádu domu, kde byla zakončena mřížkou.

U digestoře ani v potrubí nebyla zpětná klapka. Do domu proto otevřeným otvorem silně pronikal venkovní vzduch. Protože si pouštíte podél fasády vlhkost, v trubce dochází ke kondenzaci, která bude odkapávat na fasádu a může vytvářet i mastné fleky, které se velmi těžko odstraňují. Ještě uvažuji, že si udělám vstup na druhé straně bytu, protože nyní je na západě a odpoledne má nasávaný vzduch až 40°C.


Jenže klimatizace mi vzduch vychladí. Pro druhý ventilátor by bylo potřeba udělat přívody, regulátor a další výstupní otvor. Obvykle se na svislé části potrubí montují lapací límce kondenzátu (aby to neteklo do digestoře ) a to jak s odvodem, tak bez.


Většinou je tam tak méně než štamprle kondenzátu a ten se prouděním strojně hnaného vzduchu poměrně snadno odpaří. O kolik můžeme pásek zkrátit, aby to nikdo na první pohled nepoznal a kdy bychom měli mít a fasádě vyřešeny kohouty na vodu, elektřinu či odvětrání od digestoře. Na odkap kondenzu je nutné rouru od digestoře vyvést kousek přes fasádu. Plastový odvětrávací komínek je určen na střechu k zakončení potrubí o průměru 1mm. Kabelový prostup pro ploché střechy TOPWET s integrovanou manžetou z fólie na bázi PVC.


Při stanovení vhodného výkonu digestoře bereme v úvahu velikost místnosti a podle toho zvolíme. Venkovní mřížka - ukončení vývodu na fasádě domu. Prosím, poraďte, jak vyvést odtah digestoře z podkroví střechou ven.


Podle mne vznikne kondenzát, který bude chtít někam odtéct.

Při nadkritické kumulaci přeteče zpětnou klapku a vyteče z roury. Pokud by bylo zakončení opatřeno odvodem pro kondenzát a napojeno třeba na kanalizaci, tak kondenzát nevyteče na fasádu , ale do toho. Neváhejte a zaregistrujte se nyní. V případě digestoří je také výhodou přechod z kruhového na ploché potrubí, které je možné položit ke stěně na kuchyňské skříňky, kde nebude viditelné. Dále se umisťuje ploché potrubí od digestoře do prostoru podhledu.


Nerezová ventilační a větrací mřížka s klapkou a kulatou přírubou na vzduchotechnické rozvody potrubí s průměrem 1mm vhodná na zeď a fasádu domu pro vnitřní i venkovní použití k odvětrání prostor, bytů a provozů. Protože dřevěnou fasádu nemůžeme nikdy označit jako stoprocentně těsnící, je nutno pamatovat na druhou rovinu odvádějící vodu, např. Vykazuje-li dřevěná fasáda otevřené spáry, musí být šachta vedoucí za nimi dostatečně rezistentní proti UV – záření. Potřebujeme vyřešit odvětrání digestoře v kuchyni na fasádu domu.


Současné řešení je nevhodné. Kuchyň sousedí s terasou. Digestoř je od fasády vzdálená 4-5m. V kuchyni jsou sádrokartonové podhledy. Na terase bysme také chtěli přidělat okap na okraj balkonu nad námi.


Okap by byl uchycen na ocelové konstrukci balkonu. Je možné vývest obojí v jedné trubce vodorovně na fasádu ? O odvětrání vlhkosti se stará promyšlený ventilační systém, který dole nasává čerstvý vzduch a nahoře jej odvádí před fasádu. Vítr a déšť zůstávají na fasádě, vlhkost z domu je přes vatu odváděna vzduchovými kanály a zdivo zůstává suché při stabilní teplotě. Na spodní hraně mřížky je parapet, který slouží k odtékání vody před fasádu a tím zabrání ztékání vody na fasádu co má za příčinu neestetické fleky a zvýšení vlhkosti obvodových stěn. Mřížku můžete zakoupit v různých barevných provedeních (bílá, hnědá, béžová a cihlová).


Na fasádu se vyúsťují odtahy plynových spotřebičů v technicky zdůvodněných případech, kdy je jiný způsob problematický. Další využití recirkulačních digestoří bez odtahu je v kuchyních, kde by bylo příliš složité nebo cenově nedostupné vést odtah digestoře vně budovy. Určitou roli také hraje vzdálenost digestoře od komína.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky