pátek 19. října 2018

Cuketka kvásek

Kvásek je starý už přes rok a má velmi pohnutou historii. Tehdy byl lehce narůžovělý a byla v něm žitná a grahamová mouka z dánského ekologického zemědělství s přídavkem staré odrůdy pšenice z Ölandu (resuscitovaná z Nordic Gene Bank). Bojíte se pustit do domácí výroby chleba, protože nemáte žitný kvásek ? Zkoušíte si kvásek vést doma, ale pořád se vám to nedaří a občas vám i chcípne? Děláte kvásek příliš kyselý a chleby z něho špatně kynou?


Tož neblbněte a ihned toho nechte.

Najděte si ve svém okolí člověka, který se s vámi podělí o svůj kvásek ! Chcete se taky podělit o kvásek ? Vyplňte prosím kváskový formulář. Udělá to všem děsnou radost, vážně. Mouka, voda, sůl a kmín. Možná tedy ještě pár desítek let tradice a malý pekařský zázrak, kterému říkáme žitný kvas. Upečte si klasický český chleba doma.


Domácí rohlíky patří k mým nejoblíbenějším receptům.

A i když je těsto velmi podobné, tak u housek je potřeba zvládnout i jejich zapletení. Ve videoreceptu vám ukážu jak to zvládnout v pěti krocích a pěkně z jednoho pramene. Budete si připadat jak. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí.


Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi až minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek. Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko.


V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po. Kvásek si tedy nemůžete odebrat přímo z těsta, namísto toho si ho ale můžete namnožit rovnou ve skleničce.


Po odebrání jedné lžičky pro recept tak stačí do skleničky v lednici přidat směs žitné mouky s vodou 1:1. Sdílejte s ostatními nadšenci chlebový kvásek pomocí mapy PečemPecen, přidat se může opravdu každý. V zásobě jsou i recepty na veškeré domácí pečení. Tématické fráze: kvásková mapa cuketka chleba kvásek na chleba cuketka kváskový chléb kváskový chléb cuketka cuketka.


Promísíme a ve středu vytvoříme důlek.

Přidáme část mléka a rozdrobené droždí. Rozmícháme na řídkou kašičku, zakryjeme a necháme na minut vzejít kvásek. Do mísy přidáme zbylé suroviny – mléko, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Hněteme v robotu s hnětacím hákem.


Krok za krokem a pěkně názorně včetně tvarování? Video pro tenhle recept jsem chtěl natočit už strašně dlouho. Nebo je možné, že byl použit tzv. Pokud dosáhne vrcholu, dále klesá a je pak tzv.


Třetí den už kvásek určitě mírně nakysle voní. Dala jsem mouky víc, než bylo třeba, kvásek putoval nahoru pomaleji, do menší výšky, ale pak neklesl. Nakrmený kvásek jde nahoru, a když pak klesne zpět, říká se mu hladový a je to známka toho, že by se měl přikrmit.


This feature is not available right now. Please try again later. Pekařská terminologie pracuje vždy se slovem kvas, domácí pekaři jej však zdrobňují na kvásek , neb je zpravidla plnohodnotným členem rodiny. Krmení a vhodné životní podmínky.


Krmivo je vlastně hrozně jednoduché: stačí do kvasu přisypávat mouku a přilévat vodu v poměru asi 1:k přisypané mouce. Mapa slouží dobrovolníkům, kteří dávají k dispozici svůj kvásek na pečení chleba. Přidat se může úplně každý, dobrovolnosti se meze nekladou.


Máte-li více výdejních míst, zapíchněte více špendlíků. Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Kromě koření je i příjemně hořkosladký po přidaném sladu.


Ve Švédsku ho najdete v mnoha variacích jako všední ekvivalent naší „šumavy“, ale někdy objevíte i speciální, více ovoněnou verzi vort limpa, svátečně obohacenou i sušeným ovocem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky