čtvrtek 25. března 2021

Žítkovské bohyně kdo zabil doru

Text uživatele: Ahoj Lili, dneska jsem zrovínka Žítkovské bohyně dočetla. Protože jsem taky po dočtení hledala zpětně, kdo za ní vlastně přišel, no a žádné jméno neexistuje. Dorou přišla, podle klepání Janigena.


Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta přikrčená stavení. Nakonec se jí podařilo zjistit. Posudek na bohyně si tehdy objednal jistý Jindřich Švarc, který se dokázal postavit na tu stranu, která pro něj byla zrovna v tu chvíli výhodná. Jednu věc nesnášel však beze změny režimu, to byly právě bohyně. Proč bohyně tak nesnášel se dozvěděla od jeho sestry Ingeborg Pitínové.


Hrdinku Doru Idesovou vychovala její teta bohyně Surmena a ona pátrá po svých předcích, i když sama je k lidové magii a rituálům nedůvěřivá. No takže, na to jak velký fenomén a oblíbená kniha jsou Žítkovské bohyně (jedna z nejpůjčovanějších knih v knihovnách), tak musím říct, že to vůbec nechápu. Kniha je to tlustá, občas opravdu velmi detailní a moc odborná, docela těžké čtení. Němčinu nemám ráda a těch německých slov tam také bylo dost. Kdesi na konci světa v oblasti Moravských kopanic, žily ještě krátce po 2. Zato ale ovládaly věci nad kterými nám vzdělaným lidem zůstává rozum stát.


Kdo napsal knihu Žítkovské bohyně ? Hodnocení, recenze, zajímavosti a informace o knize. Možnost nákupu elektronické verze knihy. Tentokrát budu odpovídat dřív, než pročtu diskuzi, radši, ať se nenechám ovlivnit. Ano, věřím na tetnto typ léčitelství, řekla bych že ženy k němu mají větší předpoklady, ale asi se najde i muž, který to také cítí.


Měla jsem pocit, jako bych tam už někdy byla a že se tam zas musím vrátit. Blížila se dovolená v Beskydech, takže jsem do plánu pro celou rodinu vpasovala i Žítkovou. Stálo to za to, protože jsem se dostala do domu poslední z žítkovských vědem Irmy Gabrhelové. Po tragické smrti matky, kterou zabil její vlastní otec, Doru a jejího postiženého bratra Jakoubka vychovává teta a bohyně v jednom - Surmena na žítkovských kopanicích v Bílých Karpatech.


Ale nepřízeň osudu stíhá Dořinu rodinu stále. Vypráví se tu také o tricích, kterými si pomáhaly při věštění a léčení, ukazuje se, že stejně jako dokázaly léčit, uměly i ublížit a uřknout (když ne magicky, tak sociálně). Our new desktop experience was built to be your music destination. Používaním našich stránok vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie.


Já ty doby zažila, takže se mi vybavovaly vzpomínky: na ZŠ, kde jsme se na počátku a na konci vyučování modlili a ze dne na den nastoupila Píseň práce. Kdo se však v úvodu vydrží soustředit, bude odměněn. Lang totiž některé momenty ozvláštnil černě oděným sborem. Román Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Tučkové kniha přes 4stran.


Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na filmové plátno či na divadelní jeviště. Jednou z nich byla Surmena, která po násilné smrti své sestry vychovávala její děti Doru a Jakuba. Jenže v dobách hluboké totality byly obě děti Surmeně násilně odebrány a umístěny v dětských domovech. Svou sílu čerpaly z magické krajiny, okolí hor a své silné víry. Protože obyvatelé nechodili do okolního světa, mohly bohyně vládnout do nedávna.


Dora Idesová, poslední z těchto žen, měla v mládí smůlu. Její otec alkoholik zabil svou manželku, za své činy byl vězněn. Knihu Žítkovské bohyně jsem doslova přečetla jedním dechem.


Prostě jsem jeden víkend nevařila ani neuklízela a jen četla a četla. Mnohdy jsem se ztrácela v tom, kdo vlastně hovoří. Nedokázala až tak přesvědčivě odlišit čtyřicetiletou Doru od osmdesátiletých venkovanek. Nicméně podala úctyhodný výkon. Ostatně udržet posluchače v pozornosti víc jak dvanáct hodin, není snadná věc.


Surmeny a rodiny Dory prožívá s nimi, osud bohyň mě zajímá, sama ráda bylinkařím a mám úctu k ženám, které naslouchají přírodě, intuici a mají dar lidem pomáhat,samozřejmě se najdou protiklady, ale. This feature is not available right now. Please try again later.


Ať už se jedná o vyobrazení scenérie, popisování dob minulých skrze archiválie, či také vytvoření věrohodné psychologie postav.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky