pátek 15. září 2017

Indukční deska nebo plyn

Není zde tedy klasická topná spirála, ale teplo vzniká. Kuchaři profesionálové nedají dopustit na plynový sporák, indukční deska zase vodu na kávu uvaří nejrychleji. Jaký sporák je nejúspornější? Základní motivací výběru tak může být vlastní zkušenost a zvyk na konkrétní styl vaření.


Pořizovací cena plynového sporáku se pohybuje na zhruba stejné úrovni jako sporáku elektrického s. Hlavní výhodou ohřevu pomocí indukce je snížení tepelných ztrát, protože se neohřívá nejprve plotýnka a od ní dno nádoby.

Tady je třeba mít se na pozoru, vařič ohřívá pouze nádobí s obsahem železa, staré hliníkové, teflonové, nerezové nebo skleněné nádobí vám bude na indukční desce k ničemu. Deska není během vaření horká, takže nedochází v případě úniku vody nebo potravin z hrnce k. Indukční deska tak dokáže využívat až energie. V odpovědi na dotaz sice je uvedeno, že voda vařená na indukční desce dosáhne varu za zhruba poloviční dobu než na plynu - v tom by úspora byla, ale pokud mám vařit brambory ještě dalších minut, tak se zdá finančně výhodnější plyn. Nevím, jestli mám správné informace, ale zdá se mi, že ve výsledku zaplatím. Já furt nevím Vždycky jsem chtěla indukci, protože se to líp udržuje (nic se tam nepřipéká, nejsou tam knoflíky, kde zalézá bordel), je to bezpečnější (když mi dítě otočí knoflíkem, nevybuchnem, případně se nezadusí celá rodina), rychle se ohřívá třeba voda na těstoviny a tak.


Ohřev je rychlý a rychlé je také chladnutí desky, ta se totiž pouze zahřeje od dna hrnce. Jídlo, které vám ukápne nebo vyteče, se na desku nepřipálí a stačí jej jen po vaření setřít. Abychom nepěli jen chválu, indukční deska má samozřejmě i nevýhody.

První nevýhodou je její cena, zkrátka nepatří k. Do mých let jsem byla zvyklá na plyn a nechtěla jsem měnit. Pak jsme ale koupili byt kde plyn není, tak máme indukci a rozhodně bych už plyn nechtěla. Indukce nesmrdí, nevybouchne, nechytí mi utěrka když hýbu s hrncem, nešpiní nádobí zespodu, nemastí a navíc vše můžu utřít okamžitě jak to prskne na varnou desku. Vařič pak udržuje velmi přesně nastavenou teplotu nebo výkon, stejně dobře jako plyn. Sundáte hrnec a vařič má téměř.


K jejímu ohřevu dochází téměř okamžitě a navíc přesně v teplotě, kterou si nastavíme. Indukce vaří velmi rychle a lze ji během vaření účinně regulovat. Nádobí na indukční vaření musí mít magneticky vodivé. No a když porovnáme to, jak vypadá indukční deska oproti té plynové, je to poměrně jasný vítěz - u plynové jsou velikou nevýhodou záhyby, které má.


U té indukční je manipulace daleko snadnější, stejně tak nám mnohdy stačí nečistoty jen smést, zatímco u plynové desky je musíme složitě vytahovat ze záhybů. V dnešní době máme tři možnosti: sklokeramika, indukce nebo plyn. Sklokeramická varná deska patří ke klasice dnešních kuchyní a proto se dneska podíváme na její alternativy. Na čem zvládneme uvařit nejrychleji, a přitom s nejúspornějším provozem? Ačkoliv indukční desky jsou na trhu už více než čtvrt století, kdy s nimi přišla značka AEG, výrazně se prosazují až v posledních letech.


K nejvýraznějším důvodům patří zejména nové funkce usnadňující vaření. To bylo vidět i na posledním veletrhu IFA nebo na lednovém veletrhu imm v Kolíně nad Rýnem. Už dávno však neplatí, že např.

Takže, plynová, sklokeramická, nebo indukční varná deska ? Oceňují zejména rychlou regulaci teploty – podle potřeby lze okamžitě upravit sílu. Plyn , nebo sklokeramická varná deska ? Tuto téměř hamletovskou otázku vyřešila už před několika lety třetí varianta: indukční deska. Ani kuchaři z michelinských restaurací se už za ni „nestydí“ a pořizují si ji do profesionálních kuchyní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky