pátek 10. června 2016

Příprava moka kávy

V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech. Návod jak na přípravu kávy pomocí moka konvice.


Naplňte spodní nádobku vodou (ideálně filtrovanou vodu), maximálně po hranici danou bezpečnostním ventilkem. Namelte kávu na jemnější hrubost (odpovídá cca hrubosti písku), příprava kávy v moka konvičce není náchylná na přesné mletí.

Na konec jen pár slov k tomuto skvělému vynálezu. Není až tak moc starého data. Máte-li hliníkovou moka konvičku, nedávejte jí do myčky na nádobí. Stává se, že myčka poškodí hliníkový povrch konvičky. Uvařte si v Moka konvičce naší čerstvě praženou kávu z Peru.


Při pití výběrové kávy z Jižní Ameriky pocítíte jemnou sladkost a příchuť kávoviny, ale také silnou chuť čokolády. Příprava kávy v Moka konvičce První díl seriálu Příprava kávy doma. Výhodou moka expressu je, že připravenou kávu v něm můžete nechat delší dobu (na rozdíl třeba od french pressu a jiných metod).

Káva už po přípravě nepřijde do kontaktu s lógrem. V sekci příprava kávy si můžete vybrat z mnoha doplňků, které vám mohou s přípravou tohoto nápoje pomoci. Jak funguje moka express?


Vše potřebné na vaření kávy. Vše, co potřebujete na klasickou přípravu turecké kávy , se vám vejde na jeden malý stolek. V podstatě stačí pouze rychlovarná konvice, hrníček a lžička.


Každý z nich má své výhody i nedostatky. Rádi bychom Vám představili způsob přípravy kávy , který vyniká nad ostatními tím, že připravuje nejchutnější kávu, kterou jsme kdy pili. Pití kávy je totiž obřad! Lze ji připravovat na mnoho způsobů a tím vyhovět rozdílným chuťovým nárokům spotřebitelů.


Ačkoliv nemůžeme říct, že by patřila k nejlepším a nejšetrnějším metodám, jak si doma připravit dobrou kávu plnou originálních chutí, je nesmírně populární a přinesla doslova kávovou revoluci do nespočtu domácností. Z důvodu mimořádné situace vzniklé na základě koronavirus je možné za dobírku u kurýra platit pouze kartou, kurýrní společnosti nepřebírají hotovost a vyžadují bezkontaktní styk. Je potřeba po celou dobu přípravy být u ní.


Pokud by se stalo, že ji necháte na plotně příliš dlouho, káva by se mohla spálit a její chuť by byla hořká. Pojďte se podívat na historii a současnost nejoblíbenějšího kávovaru na světě. Spodní část moka konvice se naplní vodou, do trychtýře nad touto částí se nasype mletá káva a konvice se postaví na mírný oheň.

Po pár minutách se voda ve spodní části konvice začne měnit na páru. Ta putuje vzhůru přes trychtýř s kávou do vrchní části, kde se kondenzuje na vodu. Alternativní příprava kávy , možnost nákupu v Brně na prodejně DokonalaKava. Můžete si koupit moka konvičky, frenchpressy, chemex, hario Va příslušenství v podobě filtrů, míchtek a dalšího vybavení. A navíc přesně na čas – Moka Time totiž disponuje budíkem, který zajistí, že se probudíte již s vůní připravené kávy.


Džezva se nejprve plní vodou – zhruba ml vody na jeden šálek kávy. Ve své domovině se mokka káva pije s cukrem, který je přidáván hned na začátku přípravy. Na jeden šálek kávy se dává asi jedna lžička cukru.


Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (2. časť - Moka kávovar) Moka kávovar. Kvalitou sice nedosahuje vlastností espressa, ale je vhodnou variantou pokud si domů nechcete pořizovat drahý kávovar. Kvalita výsledné kávy záleží především na teplotě - nikdy nesmí dojít k přepálení. Moka konvičku lze bez nadsázky považovat za nejoblíbenější kávovar na světě.


Platí to i pro mletí kávy – správná hrubost není taková, která je předepsána, ale taková, která nejvíce vyhovuje vám a která povede k tomu nejlepšímu výsledku. Pro extrakci kávy ze středně rozemletých zrn je nejvhodnější teplota 93°C. Při přípravě kávy v Moka konvičce ale voda musí dojít k varu, aby vznikla pára, která vodu protlačí.


Extrakce tedy zákonitě probíhá při teplotách blížících se ke 100°C, a káva proto vždy chutná poněkud spáleně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky