A to už mi pomalu docházejí slova o tom, jak naše babičky do dušené rýže vkládaly oloupanou cibuli, na pár místech propíchnutou hřebíčkem. Někdy i přikládaly kousek skořice a bobkový list. Teď už na to nemusíte jen vzpomínat.
Ode dneška víte, jak uvařit rýži a jak tohle umění rozvíjet dál. Pokud se rozhodnete pro jednoduchou úpravu vařením, pamatujte, že je třeba rýži důkladně propláchnout pod tekoucí vodou například v sítku. Pak ji vložte do hrnce se studenou vodou. Vodu osolte a případně do ní nalijte trochu oleje.
Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, až je voda čistá. Pro uvaření 5kg rýže necháme vařit – litry osolené vody. Do vody můžeme přidat cibuli, hřebíček, bobkový list nebo i jiná koření jako kari apod. Je mnoho teorií, jak moc máte rýži před vařením opláchnout. V jedné rodině oplachují rýži 2–3x, aby nebyla nijak cítit.
Jinde zase jen jednou, protože si myslí, že jen tak má tu pravou „šťávu“. Takže míru umytí rýže necháme čistě na vás. Jak uvařit rýži v hrnci. Nyní si popíšeme přípravu v hrnci, bez varných sáčků. Postupů, jak rýži uvařit , je opět několik, my si představíme jen jeden z nich.
Nejdříve si promyslete, jaké množství této potraviny budete připravovat. Následně je třeba rýži dobře propláchnout ve studené vodě. Rýže už je u nás jednou ze základních příloh, přesto se jí spousta kuchařů a kuchařek bojí. Uvařit rýži je přitom snadné.
Pokud chcete, aby byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte ale dodržovat některá základní pravidla. Použití rýžovaru je jednoduchý a efektivní způsob, jak uvařit rýži. Mnoho rýžovarů udržuje rýži po uvaření v teple.
Rýži není při vaření potřeba hlídat, protože tato zařízení jsou vybavena automatickým zařízením, které se sepne, když je rýž. Možná se vám zdá jednoduché uvařit rýži , někteří lidé však neradi lepivou, rozvařenou, bezchuťovou. Tento recept však nemá chybu.
Rýži před použitím propláchněte, protože je často chemicky ošetřovaná proti škůdcům, čehož je lepší se zbavit. V hrnci rozehřejte olej a rýži na něj vsypte. Jakmile začnou zrníčka odskakovat a vonět, znamená to, že už se praží. Chce si uvařit lahodnou rýži , ale nevíte jak na to?
Věřte nám, je to skutečně jednoduché. Jako první věc dámě vařit až litry osolené vody, dále musíme rýži řádně propláchnout pod tekoucí vodou, abychom se zbavili případných nečistot. Kdo se v kuchyni trochu orientuje, bude si klepat na čelo.
Hodím pytlík do vody a počkám. Ano, je to způsob, ale zdaleka si nepochutnáte tolik, jako když vyzkoušíte jeden ze správných postupů vaření rýže. Rýže je jedním z nejjednodušších a nejuniverzálnějších jídel, které si můžete uvařit doma. Stačí se naučit několik základních pravidel a můžete si připravit jakékoli jídlo. Věda to není, podívejte se na naše rady.
Proč právě basmati je považována za tu nejlepší a nejoblíbenější? Tradičně je pěstována v Indii a Pakistánu, na úpatí Himalájí. Její název se dá přeložit jako „královna vůní“, díky své. Pokud chcete připravit jasmínovou rýži či rýži basmati správně, začtěte se do toho článku.
Váháte, jak správně uvařit jasmínovou rýži ? Podívejte se na náš recept. A pokud si chcete připravit velmi rychlý oběd nebo večeři, stačí uvařenou jasmínovou rýži pouze promíchat s plechovkou tuňákového salátu s papričkami a chutné rychlé jídlo je na světě. Uvařte rýži v kuřecím vývaru. Když začne vývar v hrnci vařit, nasypte do něj propláchnutou rýži.
Znovu uveďte do varu, pak snižte teplotu a vařte pozvolna. Zakryjte dobře přiléhající pokličkou a vařte minut (neloupaná rýže potřebuje až minut). Rýže je po uvaření trochu mokrá a měkká a všechna voda.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.