Hrnec na kvašení a slinivka. Naši předkové nechávali s oblibou kvasit zelí či okurky, které pak mohli konzumovat po celou zimu. Tehdy si pravděpodobně ani neuvědomovali. Obecně řečeno kvašená zelenina aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům, posiluje organismus proti infekcím, podporuje také tvorbu krve a hormonů.
Na jeden kilogram zeleniny si připravte 15–gramů mořské soli, trochu kmínu, vhodnou nádobu na kvašení a něco na zatížení. Hodí se sklo nebo keramika. Pokud nemáte speciální kvašák, hodí se například velká zavařovací sklenice se širokým hrdlem. Všechny použité nádoby a zátěže před kvašením vyvařte nebo. Pokud zeleninu dáváte do sklenice, je potřeba jí něčím zatížit, třeba jinou menší sklenicí s vodou nebo pískem.
Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení. Kvašení patří k nejstaršímu způsobu konzervace potravin.
Bohužel metoda kvašení zeleniny kvůli určité pracnosti, a hlavně dostupnosti čerstvé zeleniny během celého roku upadá v zapomnění. Během kvašení může z nádoby vytékat šťáva, záleží na tom, jak moc ji naplníme. Nelekněte se, je to standardní fáze procesu kvašení. Nádobu na až dní odstavíme a necháme kvasit při pokojové teplotě. Pokud chceme dokončení oddálit, necháme zeleninu kvasit při nižší teplotě.
Proces kvašení neurychlujme. No a pak už jsem zkoušela i další druhy zeleniny , stojí to za to :) A nezapomeňte na kvašáky, to je další přírodní varianta, kterou najdete v receptech na našich stránkách z léta. Pro přípravu kvašené dobroty potřebujete hrnec na kvašení , tak zvaný kvašáček a nebo kvasící sklenici s víčkem, soupravu. Přečtěte si článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo.
Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny , které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví…. Kvašení krok za krokem 1) Krájejte Zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte na jemno (čím jemnější, tím rychleji kvasí). Míchejte Pokrájenou zeleninu promíchejte se solí a kmínem a směs důkladně propracujte rukama, až pustí šťávu. Takto se ze zeleniny začne odplavovat šťáva.
Po – minutách jdeme na nakládání do kvašáku. Zeleninu přemisťujte z mísy zásadně rukama a do kvasící nádoby ji řádně upěchujeme, ať odstraníme vzduch. Aspoň si tak vyzkoušíte přípravu a zjistíte, jestli vám tímto způsobem upravená zelenina chutná. Používalo se původně hlavně tam, kde slunce nebylo natolik silné, aby se potraviny mohly uskladňovat pouhým sušením. Pro přípravu je dobré mít hrnec na kvašení zeleniny , kterému se také říká „kvašák“, ale není to nutností.
Zelenina se dá naložit i do normální sklenice se šroubovacím víčkem. Lekce: Bleskové a krátkodobé kvašení V kuchyni si ukážeme technik přípravy bleskového a krátkodobého kvašení zeleniny (výsledky vidíte na obrázcích výše). Po absolvování této lekce budete umět připravit desítky variací různých velmi rychle připravených probiotických salátů. KERAMICKÉ ZÁVODY ZÁBŘEH Keramický hrnec na zelí, zelák l. Tradiční keramické hrnce určené na kvašení okurek, nakládání zelí a masa.
Pro výrobu výrobce používá vlastní výrobní hmoty a glazury. Technologie výroby umožňuje vyrábět litím, zatáčením i lisováním. Moc děkuji za skvělý článek! Dostala jsem hrnec na kvašení (s klacikem a gumičkou a dvěma víčky) k Vánocům a byla jsem trochu zoufalá co s tím. Recepty na “pickles” všude ale až váš článek mi dal odpovědi na všechny otázky.
Už mám naloženo (zelí, mrkev, cibule).
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.