Zkušíme, jestli povidla mají správnou konzistenci (kápneme je na studený talířek - kapka by měla po chvíli ztuhnout), případně přidáme lžičku až dvě kyseliny citronové. Naplníme do do sklenic (toto množství je na sklenice 370ml) a otočíme dnem vzhůru. Doporučují vyšší pekáček, klasický plech je na toto množství příliš nízký, švestky pustí hodně.
Recept je to bezpracný a totálně dokonalý. Koupíte švestky, dáte do kastrolu, zasypete cukrem, zalijete octem, a můžete jít relaxovat! Povidla se vaří a vaří, na konci je jen zakápnete rumem, přidáte skořici, a máte hotovo. Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete znalost Zásad ochrany soukromí Burda – Burda International CZ s. Vašimi údaji pracovat zejména k zasílání newsletteru, nabídek a novinek.
Takto povidla vařte zhruba hodinu a půl – přesná doba závisí na druhu švestek a na tom, kolik v sobě mají šťávy. V mezičase důkladně umyjte sklenice a vypařte je vroucí vodou. Jakmile jsou povidla hotová (jsou hustá, ale dají se dobře roztírat), vyjměte pekáč z trouby a jeho obsah přesuňte do sklenic. V několika čislech Apetitu- nevím pŕesně, ve kterých- jsem se dočetla, že kuchaři a cukráři používají jen rakouská povidla , neb jsou kvalitnejší a lepší. Tak jsem tedy vystartovala do Rakouska a mimo jiné koupila několi druhu povidel od těch obyčejných až po nekřesťanske drahé a k mému údivu jim Hamé muže klidně konkurovat.
Tak bych ráda věděla v čem jsou. Mouku opékejte na tuku na nízkém plameni cca minuty na jíšku světležluté barvy. Postupně zašlehejte 5ml vody.
Pak vmíchejte švestková povidla. Omyté hrušky rozčtvrťte, zbavte jádřinců, ,bubáků‘ i stopek a pokrájejte na menší kousky. V kastrole rozpusťte máslo, zaprašte moukou, osmahněte dozlatova a za stálého míchání zalijte trochou studené vody, až se vytvoří kašička. Do vzniklé jíšky vešlehejte povidla , přidejte jemně pokrájené sušené švestky a asi dvacet minut zlehka vařte.
Ochutnejte a podle potřeby dotáhněte chuť. Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet.
Poprašte moučkovým cukrem. Jsou totiž důkladně otestované a prověřené redakcí časopisu Apetit a čtenáři. Kynuté ovocné koláče jako od babičky jsou hlavním tahákem únětické hospůdky U Lasíků.
Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 5-hodiny. Loni mi přišel mailem, udělala jsem povidla na zkoušku ze dávek, jsou výborná na chuť, nekazí se a litovala jsem jediného, že jich nebylo více. Letos je nemám udělat z čeho. Mooc díky za recept s podrobným popisem.
Nejsem zrovna nejzkušenější, a tak jsem byla šťastná za tento skvělý recept… Švestková povidla jsou chuťově skvělá, paráda! Jen mám dotaz na poslední fázi :)) mám dolít rum do vrchu skleničky nebo jen tak, aby byla povidla zakrytá? Po zavření a převrácení skleničky. Tématické fráze: svestkova povidla recept na švestková povidla v troubě nejlepší švestková povidla švestková povidla recept recept na domaci švestková povidla domaci svestkova povidla v troube jak se dělají švestková povidla vareni povidel bez michani jak se dělají povidla domácí švestková povidla domácí povidla v. Domácí povidla jsou jedinečná.
Já je peču v troubě, trvá to opravdu dlouho, ale výsledek stojí za to! Musí po kusech odpadávat od vařečky, být hustá a tmavá. Za časů mé babičky se povidla vařila ve velkém kotli a to několik dní. To se ale kadlátkami na stromech zajisté jen modralo.
Mrkvánky - jemné pečivo s povidlovou náplní. Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla , nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě.
Povidla jsem nikdy nedělala a díky začínající úrodě švestek jsme dneska celý den zpracovávali ovoce :-) rozhodla jsem se tedy pro tyto jednoduše vypadající povidla. Zatím můžu konstatovat jediné – je absolutní nesmysl, plnit ovoce až povrch nádoby a dokonce to ještě vrstvit! Po hodině jsem se do trouby koukla a z.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.