pondělí 7. prosince 2015

Doba vaření v tlakovém hrnci

V mnoha ohledech je vaření v tlakovém hrnci výhodnější. Výrobci papiňáky stále zdokonalují, pákové uzávěry byly již z většiny nahrazeny bajonetovými. Při větší investici se dočkáme už i variant se zkrácenými rukojeťmi, které nám ušetří místo při skladování. Co se týče délky vaření , v případě tlakových hrnců bude kratší doba lepší.


Stačí minuta navíc a pokrm se změní v břečku. V důsledku hermetického krytu vzniká zvýšený tlak a teplota uvnitř je vysoká.

Můžete tak mnohokrát vařit různé pokrmy. Velmi často se vaří v tlakovém hrnci. To vám umožní zachránit její šťavnatost, sladkost a ušetřit čas na vaření. Vaření lahodné domácí guláš v tlakovém hrnci Domácí masné výrobky se v poslední době staly více populární.


Jde o to, že mnoho lidí začíná přecházet na zdravou stravu - jogurty a kefiry si připravují sami, pečou chléb v chlebovém stroji a snaží se připravovat domácí klobásy. Vaření v tlakovém hrnci je bezpečné, zakoupený kastrol má většinou u sebe již návo který stačí jen dodržovat. Rozhodně nám nehrozí nějaké výbuchy a jiné tzv.


Než začnete vařit v tlakovém hrnci , vždy pro jistotu zkontrolujte čistotu a průchodnost ventilku.

Nezapomeňte nalít správné množství vody. Proti tradičnímu vaření a dušení má příprava pokrmů v tlakovém hrnci mnohé přednosti: především zkracuje dobu záhřevu o čtvrtinu až o třetinu, tím šetří čas hospodyně i snižuje spotřebu energie a omezuje kontakt se vzdušným kyslíkem. Aspoň takto vypadá jejich příprava, pokud je vaříme v klasickém hrnci.


Od té doby, co jsem je ale začala vařit v papiňáku, se můj život s luštěninami změnil. Když je zapomenu dát namočit, nic se neděje, jen přidám pár minut vaření a jsou stejně dobré. S papiňákem je vaření luštěnin opravdu jednoduché a rychlé. V tlakovém hrnci je doba výrazně kratší. Doba varu je taktéž závislá na druhu luštěnin.


Při vaření nedáváme zbytečně mnoho vody, spíše doléváme horkou vodou. Solíme před dovařením, stejně tak kořeníme. A kratší doba tepelného zpracování zachovává větší množství vitaminů a chutě. Několikrát jsem se dočetla, že vaření v tlakovém hrnci se zdaleka nevyrovná běžnému pomalému táhnutí a další postřehy, které se mě dotýkaly. Dobře očištěnou slepici necháme v celku nebo ji rozdělíme na půlku či čtvrtky.


Slepici vložíme do tlakového hrnce s horkou vodou. Přidáme oloupanou cibuli, česnek a houby. Na mírném ohni vaříme slepici asi minut. Mezitím připravíme zeleninu.

Dobře ji očistíme a ke slepici ji dáváme v celku. Při zavařování se nedoporučuje tlakový hrnec zchlazovat jako při běžném vaření. Ideální teplota při zavařování v papiňáku. Pro většinu bobulovin a měkkého ovoce je při zavařování v tlakovém hrnci velmi vysoká teplota. Ovoce v ní praská, ve sklenici stoupá pod víčko a tam tvoří hrudky.


JAK UVAŘIT HRÁCH V TLAKOVÉM HRNCI. Hrách přeberete, propláchnete vodou a namočíte přes noc do velkého množství studené vody – nemusí to být zrovna přes noc, ale takových – hodin hrách k namočení určitě potřebuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky