středa 16. prosince 2015

Krmení kvásku

Zvláštní krmení vlastně není potřeba provádět v uchovávací fázi tehdy, když se peče v komerční pekárně soustavně, anebo v domácnosti aspoň dvakrát do týdne — v takových případech je výživa zajištěna množením kvasu na potřebné množství na zadělávání těsta. Ako spoznáme, že je kvások hladný a že je potrebné ho prikŕmiť? V tomto videu si ukážeme celý postup, ako prikrmovať ražný kvások a ako prikrmovať bezlepkový kvások.


Krmení kvásku

Vše o kváskovém chlebu. Poté, co jsme kvásek založili a upekli z něj první chleba, bude veškerá další péče spočívat v jeho krmení – tomu se mezi pekaři říká vedení kvasu. Chci mít možnost si rozmyslet, že dnes začnu těsto na chleba. Kvásek nemám v lednici a každý den jej krmím.


Zabere mi to 3× minuty denně. Silný aktivní kvásek zvládne krmení i jen dvakrát denně. Odeberu z kvásku 25g, přiliji 25g vody a přidám 25g mouky. Zamíchám, aby se vše spojilo do. Krmení kvásku by mělo probíhat ve stejný čas jako jeho založení.


Stejně tolik přidáme ke kvásku vody a zase uchováváme při stejné teplotě. Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité. Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den.


Co potřebujete na krmení kvásku ? Potřebujete nádobu, ve které ho budete krmit a skladovat. Jak jsem psala výše, stačí obyčejná sklenička s víčkem. Dále potřebujete vodu (jestli máte hodně tvrdou kohoutkovou, nechte ji chvíli postát na lince) a žitnou mouku. Jsou i kvásky pšeničné, ale o tom potom.


Krmení kvásku

Na krmení jsem použila chlebovou žitnou Bioharmonie, jak tu bylo doporučováno, a pak obyč hladkou pšeničnou. Jinak jsem v zápalu boje po vykynutí kvásku zapomněla oddělit lžičku na příště. Domácí výroba žitného kvásku je snadná a zábavná. V momentě kdy už bakterie zpracovaly veškerou mouku se začne objem kvásku opět zmenšovat – bakterie jsou „hladové“ a přestaly produkovat CO 2. V této fázi můžeme buď upéci z kvásku chleba nebo ho můžeme ještě jednou nakrmit a počkat další den. Předtím než použijeme kvásek do chleba z něj ubereme několik lžic.


Návod na efektivní krmení žitného kvásku. Aneb nakrm ho, když má hlad. Jak pečovat o kvásek, aby byl silný, zdravý a aby nesnědl zbytečně moc mouky? Ozdravenie kvásku - odobrať PL a nakŕmiť.


Takto pokračovať aspoň 2-dni, kým nebudete vidieť poriadnu aktivitu. Ale kŕmiť vždy iba tie PL, lebo veľké množstvo by ho zbytočne oslabovalo. Vyrobiť kvalitný kvások je hotová veda, ale oplatí sa. Tá úžasná vôňa čerstvého chlebíka (a nielen chlebíka) určite stojí. To, že váš kvásek dobře nabublá rozkvas, ještě ani zdaleka nemusí znamenat, že ale utáhne celý pecen.


Celá procedura sice trvá dny, ale denně vám nezabere víc jak minut. Ale stává se to zejména v těch případech, kdy pravidelně (vedle krmení ) do mateřského kvásku nepřidáváte lžičku odebranou z aktivního rozkvasu na chléb. Příčiny jsou občas nevyzpytatelné, nicméně řešení. Chlebový kvásek Ingredience.


Krmení kvásku

Do vyšší nádoby o objemu minimálně litr (radši víc) nasypeme 1ml mouky (1) a přilijeme tolik vody (asi ml), aby po rozmíchání vzniklo husté těsto (2). Ono zákládání kvásku je asi jako krmení dětí, jsou nějaké doporučené postupy (časy a množství), ale nakonec se musíme řídit skutečným rytmem kvasu, tedy tím, kdy má hlad (škoda, že nekřičí:). Druhý den by na kvásku měly být vidět malinké bublinky, náznak toho, že se něco děje.


Sklenici uzavřeme (např. potr. fólií, sáčkem, alobalem a gumičkou) a umístíme ji do tepla do 30°C. Pokud se neděje nic, necháme být do 3.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky