neděle 10. ledna 2016

Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb nie vždy chutí. Ak nemáte na výber a lepok je váš úhlavný nepriateľ, naučte sa, ako sa vyhnúť bezlepkovým „bezchutinám“, a vezmite veci do vlastných rúk. S týmito tipmi sa vám chlieb určite podarí. Chlieb z ošatky preklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Na plech na záparu nalejeme 2ml vriacej vody a pečieme minút.


Plech na záparu vytiahneme, teplotu znížime na 1°C, opäť chlebík postriekame vodou a dopečieme - minút.

Chlieb vyklopíme z ošatky na rozpálený plech a do spodného plechu vylejeme hrnček vody. Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto prvých minút. Tipy a recepty na domáci bezlepkový chlieb. Nedokážete odolať vôni čerstvo upečeného chleba?


Viedenské pekárne ponúkajú bezlepkový chlieb a pečivo, bezlepkové múky a zmesi na pečenie, ale taktiež bezlepkové zákusky a torty. Pečenie bezlepkového chleba je malé umenie, ale ak použijete vlákninu PSYLLIUM – skorocel indický - mali by ste to hravo zvládnuť. Vďaka tejto vláknine bude bezlepkový chlieb krásne nakysnutý a vláčny a bude chutiť skoro ako bežný lepkový chlieb.


S bezlepkovým pečivem je problém. Pečivo je drahé a ne každé, které koupíte v obchodě, chutná dobře.

Proto pro vás máme tip na vyzkoušený výborný bezlepkový chléb. Proto jsem se vydala i touto cestou, abych pomohla těm, kdo tuto dietu potřebují. Tato dieta se nesmí brát na lehkou váhu. Lidé, kteří tím trpí musí jíst vybrané potraviny, které neobsahují lepek, který je obsažen v mnoha surovinách.


Vždycky však musíte počítat s tím, že cena těchto výrobků je podstatně vyšší než u klasických pšenično-žitných či žitno-pšeničných druhů. Recept na chleba vhodný pro bezlepkovou dietu. Podáváme k hustým zeleninovým polévkám nebo k dušeným masům se zeleninou. Kváskový chlieb bez lepku z Mix B od Schäru a pohánkovej múky. Tento chlebík sa vám celkom isto podarí, držte sa len postupu vo videu a odmenou bude chutný chlebík.


Namočte si asi 60g lněných semínek do vody. To ví každý celiak, tedy člověk, který musí držet bezlepkovou dietu. Semínka udržují chléb vlhký, navíc dodáte tělu vlákninu, kvalitní tuky a minerální látky. Semínka můžete použít jakákoliv jiná (chia, slunečnice, dýně, apod.).


Rustikálny chlieb bez lepku 11. Francúzske toasty bez lepku 5. Americké lievance bez lep. Vráťme sa ale späť k nášmu receptu na bezlepkový kváskový chlieb. Vychádzali sme z ryžového kvásku, z ktorého sme si pripravili ryžový rozkvas (pridaním vody a ryžovej múky).


Keď rozkvas dobre rozkysol (cez noc), pridali sme doňho zmes prirodzene bezlepkových múk a zopár ďalších.

Vždy sa teším na bezlepkový kurz, kde si vždy otestujem, či chlieb chutí. A veľmi ma teší, že sú z neho väčšinou nadšení. A tie vety typu: “Jeej, veď ten chutí ako ozajstný chlieb.


Alebo “mňam, ten je naozaj chutnýýý! Na kurze sa dozviete ešte viac “zlepšovákov” v kváskovom bezlepkovom pečení. Chlieb nechajte rozmraziť najlepšie pri izbovej teplote alebo ho na niekoľko minút vložte do rúry na pečenie pri 2°C. Tak budete mať doma vždy čerstvé bezlepkové pečivo. Ak áno, pravdepodobne ste už skúšali piecť bezlepkový chlieb , však áno?


Upiecť dobrý chlieb nevyzerá byť ťažké, ale ono to práve tak v živote býva, že jednoduché veci sa nakoniec ukážu ako zložité ? Aj keď chlieb pozostáva len zo zopár ingrediencií, postup prípravy, čas prípravy a práve kombinácia zvolených ingrediencií veľmi opvlyvnia. Kvások si radi spájame s ražou, pretože bez neho by ražný chlieb nenakysol a bol by tvrdý. To isté sa stane pri pečení z bezlepkovej múky.


Preto používa Schär pre svoje chleby kvások, samozrejme bezlepkový. Spevňuje štruktúru cesta, chlebu dodáva jedinečnú vôňu, dlhšiu trvanlivosť a vďaka svojmu prirodzenému kysnutiu. Je tomu už pár rokov, čo bolo jednému z členov našej rodiny odporučené prejsť na stravu bez lepku.


Naučiť dieťa držať diétu však nie je jednoduché, nehovoriac o špecifickej chuti bezlepkového pečiva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky