úterý 14. dubna 2020

Žítkovské bohyně film

Pokud Vás zajímá tématika Žitkovských bohyň více informací naleznete v nové knize Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. This feature is not available right now. Please try again later. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a ta.


Hodulka odkazy na věci příští. Když jsem četla knížku Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně , hned jsem se na Žítkovou zatoužila podívat. Měla jsem pocit, jako bych tam už někdy byla a že se tam zas musím vrátit. Blížila se dovolená v Beskydech, takže jsem do plánu pro celou rodinu vpasovala i Žítkovou. Stálo to za to, protože jsem se dostala do domu poslední z žítkovských vědem Irmy Gabrhelové.


Vítězné Žítkovské bohyně už plánují film a minisérii 8. Kateřina Tučková má čerstvou Cenu Josefa Škvoreckého a navíc naději, že hrdiny své vyznamenané knihy uvidí na plátně. Dora Idesová patří k posledním. Hra je adaptací stejnojmenného románu Kateřiny Tučkové o ženách obdařených výjimečnými schopnostmi, které kdysi působily v Bílých Karpatech. Bohyně léčily, radily a také prý viděly do budoucnosti.


Havránkovi (Valérie Zawadská a Oldřich Navrátil) inscenaci Žítkovské bohyně (režie Dodo Gombár) v Městském divadle Zlín. Scény odehrávající se zde, se natáčely za plného provozu a mnozí diváci si štábu ani nevšimli, dokonce ani při natáčení v jedné z lóží divadelního sálu. Recenze audioknihy Žítkovské bohyně „Celé vyprávění je velice zajímavé a myslím, že i dost neobvyklé.


Nezjišťovala jsem si další informace, ale musím teď přemýšlet nad tím, zda je to vymyšlený příběh nebo jestli přece jen se ještě celkem nedávno na moravě „bohovalo“. Jejich vyhlášené schopnosti vyhledávali lidé z Moravy, Čech, Slovenska, Polska i dalších zemí. V každé době, za každého režimu však měly i svého zapřísáhlého nepřítele. Spolu s ní se zřejmě do.


Autor Jiří Jilík, fascinován moravskými Kopanicemi a setkáním s žítkovskou bohyní Irmou Gabrhelovou, nabízí čtenáři reálný obraz skutečného života. O Žítkové, nebo na Žítkové se odehrává děj knih Gabra a Málinka v čarovné zemi, Želary, faktografické knihy Jiřího Jilíka Žítkovské bohyně a Žítkovské čarování, a další publikace jazykovědné i poezie. Na tuto oblast odkazuje Kateřina Tučková ve své knize Žítkovské bohyně.


Slovácko – Ostrá debata se rozproudila kolem nejnovějšího románu Kateřiny Tučkové s názvem Žítkovské bohyně. V něm autorka představuje čtenářům oblast Kopanic na úpatí Bílých Karpat, kde rozvíjí fiktivní příběh poslední z tamních bohyní Dory Idesové. Vůči knize se rázně ohradila Lýdie Gabrhelová, vnučka skutečné poslední žítkovské bohyně. Prodalo se jich už tisíc Detektivní trollové vycházejí skrytí ve čtečce dřív než na papíru Jak čarovaly Žítkovské bohyně ? Nebývalý úspech má aj divadelná hra podľa románu, ktorá býva beznádejne.


Román Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na filmové plátno či na divadelní jeviště. Rozsáhlý a vrstevnatý román Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně se dočkal další dramatizace a jevištního uvedení – v Divadle pod Palmovkou.


Michal Lang příběh rodu výjimečných žen vidí jako velmi temnou historii plnou vášně, magie a osudovosti, v níž ještě zdůraznil politický rozměr celého tématu. Druhé, rozšířené vydání úspěšné publikace Ústavu evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Surmeny a rodiny Dory prožívá s nimi, osud bohyň mě zajímá, sama ráda bylinkařím a mám úctu k ženám, které naslouchají přírodě, intuici a mají dar lidem pomáhat,samozřejmě se najdou protiklady, ale.


Žítkovské bohyně film

Kniha popisuje její pátrání o osudu těchto žen, přičemž jejíž vlastní osud. Muzeum poslední žítkovské bohyně. Jsou zde také příběhy lidí, kteří se na některou bohyni obrátili.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky