Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 5-hodiny. Hotová povidla rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme lžící rumu, lžičkou skořice a můžeme naplnit do sklenic, uzavřít víčky, otočit dnem vzhůru a nechat do rána vychladnout.
Podle tradičních receptů se v rodinách připravují již dlouhá staletí. Obliba jejich chuti a všestranné použití s léty rozhodně neztrácí na intenzitě. Receptů na švestková povidla existuje opravdu velké množství. Někdo přidává cukr, jiný vsadí spíše na.
Postup přípravy receptu Dáme do většího hrnce, přidáme cukr, ocet, nastříhaný lusk vanilky, kůru z citrónu, zamícháme a necháme hodin stát. Pak vaříme na mírném ohni za stálého míchání až povidla zhoustnou. Přidáme rum a dáme teplé do sklenic, zavřeme víčkem. Na druhý den vaříme na velmi mírné teplotě BEZ MÍCHÁNÍ 4-hodin. Potom povidla odstavíme, důkladně promícháme a horká lijeme do sklenic.
Můžeme přidat špetku Sorbanu proti. Ingredience: švestky, široký kastrol, sporák, zavařovací sklenice, případně trochu cukru, ale není třeba. Postup : Švestky opláchneme a vyloupeme z nich pecky.
Na Labužníku jsem nenašla povidla vařená pouze ze švestek, bez přídavku cukru a octa. Je zde i exemplář používající želírovací cukr – to ale snad už nejsou povidla , nýbrž jakási švestková slaďoučká pomazánka. Nic proti tomu, ale povidla mají být pikantně navinulé chuti, sladkokyselá, vhodná i pod maso a do omáček.
Za mého dětství se povidla vařila z jedné várky (asi kg) i týden. Když se večer zatopilo do kamen, povidla se vařila 1-hodiny a zase nechala vychladnout. Babička říkala, že na švestková povidla se nespěchá.
Na přípravu švestkových povidel budeme potřebovat. Poté je pomocí stolního nebo tyčového mixéru rozmixujte. Je na vás, jak hladké konzistence chcete dosáhnout, já jsem je mixovala celkem urputně, protože mám ráda, když jsou povidla jemná.
Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla , nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě. Vyberte si recept na švestková povidla a připravte si chutný a výjimečný švestková povidla pokrm, lahůdku nebo nápoj. Pro váš skvělý chuťový zážitek jsme zde vybrali pouze ty nejlepší švestková povidla ! Načerpejte inspiraci pro přípravu, postup a zpracování v naší databázi s desetitisíci recepty včetně. Postup , kdy se povidla pomalu pečou v troubě má několik výhod.
V první řadě povidla nevyžadují žádnou extra pozornost. Odpařují a zahušťují se pomalu. Teplo v troubě působí rovnoměrně a proto se nepřipalují na dně. Voňavá a dostatečně zahuštěná povidla přendáme do suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Ochucená švestková povidla podáváme zejména jako přílohu k moučníkům jako jsou lívance a palačinky. Výborně chutnají s koblížky a zakysanou smetanou. Máslo rozehřejeme v kastrolku, přisypeme prosátou hladkou mouku a na nízkém plameni pár minut opékáme. Do jíšky postupně zašleháme vodu, pak přidáme švestková povidla , citronovou kůru, sůl, cukr a veškeré koření podle chuti. Pokud už někde povidla v pekáči karamelizují, tak pěkně na povrchu, kde je můžete kdykoliv vmíchat.
Nakonec jsem ale dostala hromadu švestek od tety a chtěla povidla zkusit. Postup jsem přizpůsobila tak, aby byl co nejednodušší. Nakonec povidla vyšla skvěle, takže jsem se rozhodla pro vás recept natočit. Mooc díky za recept s podrobným popisem.
Nejsem zrovna nejzkušenější, a tak jsem byla šťastná za tento skvělý recept… Švestková povidla jsou chuťově skvělá, paráda! Jen mám dotaz na poslední fázi :)) mám dolít rum do vrchu skleničky nebo jen tak, aby byla povidla zakrytá? Po zavření a převrácení skleničky. Většina z nás zná švestková povidla , která lze sehnat snad v každém obchodě s potravinami.
Ale co taková švestková marmeláda? To musíte mít velké štěstí, abyste na ni narazili, a pokud chodíte nakupovat jen do běžných marketů, pak je to šance prakticky nulová.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.