Můžeme ohnout do tvaru podkovy. Takto připravené a srolované těsto poklademe na plech, který jsme vymazali tukem. Ještě chvíli necháme kynout. Mezitím můžeme zapnout troubu.
Potom rohlíky nebo jiné tvary potřeme vlažným mlékem. Rohlíky pečeme ve předehřáté troubě asi minut.
Sypeme semínky solí, kmínem nebo necháme jen tak bez ničeho a pečeme ve vyhřáté troubě na 2- 2°C -minut. Na dno dáme kastrůlek s vodou, aby se v troubě vytvořila pára. Po dokynutí těsta si také předehřejte troubu na 2°C.
Z těsta oddělte menší díly těsta o hmotnosti okolo g (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou jako když střelí). Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do tvaru. Jak připravit těsto na rohlíky v domácí pekárně. Ingredience dejte do nádoby podle uvedeného pořadí, čerstvé droždí do mléka a sůl až nakonec, anebo sušené droždí až nakonec, sůl do mléka.
Vložte do pekárny a zapněte program těsto.
Za cca dvě hodiny si přijdete pro vykynuté těsto , které se nebude lepit. Až vám přestane stačit základní těsto na domácí rohlíky a vyzkoušíte všechny možné i nemožné způsoby zaplétání a tvarování, asi vás napadne, že by se těsto dalo něčím dochutit a vylepšit. Pro začátek doporučuju například směs ořechů a rozinek, anebo nakrájené olivy.
Pozor, ať to s množstvím. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále ( těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), umotáme housky, rohlíky a jiné, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou - minut. Klasické české rohlíky tak, aby se vždycky povedly? Krok za krokem a pěkně názorně včetně tvarování? Ale hlavně - myslím, že je v receptu velice málo vody, těsto zákonitě musí být příliš tuhé.
Zkus přidat aspoň těch ml (tj. g) vody a uvidíš Příliš tuhé těsto pak neochotně kyne a rohlíky jsou hutné. Upéct kvalitní rohlíky je práce tak na hodinku a když si přivstanete, můžete je mít vyndané z trouby dřív, než se vzbudí ostatní členové rodiny. A když si těsto připravíte večer, půjde to po ránu ještě rychleji. Do mísy dáme mouku, máslo, sůl, vodu a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto , které necháme hodinu na teplém místě kynout.
Z každé části vyválíme kulatou placku, kterou rozkrojíme na čtvrtiny. Vykynulé těsto rozdělíme na tři části. Každou čtvrtinu srolujeme od dlouhé strany ke špičce a ještě trochu.
Nastavení pekárny: Program Těsto. Pomocí rozvalovacího válečku vyválíme elipsovité.
Tak pardon,dělal jsem tyto rohlíky dvakrát,ale jsou to fakt jednoduché rohlíky. Jsem pekař(vyučený),s rohlíkama z pekáren se opravdu srovnat nedají,protože rohlíky z pekáren jsou podstatně lepší. Nevím kdo vymyslel tohle těsto a poměr uvedených surovin,ale standartu,který je uveden v učebnicích potravinářských. Nechám minut stát a pak kuličku vytvaruji do tvaru rohlíku.
Rozválím do tvaru trojúhelníku a ze širší části těsto sroluji. Rukama rohlík ještě jemně vyválím a uložím na papírem vyložený plech. Po dvou hodinách rozehřeju troubu.
Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. Nakonec přidáme mouku se solí. Z každého vyválíme obdélník a stočíme ho do tvaru rohlíku.
Z tohoto těsta můžete upéct bulky, pletýnky nebo rohlíky. Myslím, že těsto je vhodné i na veku, jen si musíte upravit časy kynutí a pečení. Pokud byste zkoušeli z tohoto těsta veku, tak je nutné, aby jste ji měli hodně tenkou a utaženou, aby při vykynutí se vám nerozjela.
Lze to zabezpečit tak, že si z utěrek. Musím říct, že jsou to opravdu ty nejlepší rohlíky na světe. Zkoušela jsem hodně receptů, ale stále byly rohlíky víc jako sladká buchta, tyhle jsou dokonalé!
Jediná nevýhoda je, že se tam musí dávat vlažné sádlo, takže se nedá nasypat vše do pekárny večer a ráno si vyzvednout hotové těsto.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.