úterý 11. dubna 2017

Kdy uskladnit jablka

Mnoho odrůd můžete pěstovat v nížinách i na horách. Bez šťavnatých jablek by byl podzim bez chuti. Jak je nejlépe uskladnit a využít?


Jablko – chutné, lehké ovoce, které je navíc neobyčejně zdravé. Konzumace jednoho jablka denně vás může ochránit před mnoha neduhy, jak praví stará lidová moudrost. Kdy sklízet jablka a hrušky a jak je uskladnit ?

Máme pro vás přehlednou tabulku, díky které zjistíte, v jakém měsíci jednotlivé odrůdy česat. Prozradíme také, při jaké teplotě a vlhkosti je správně uskladnit , aby vám dlouho vydržely. K tomu přidáme spoustu dalších praktických tipů. Jak poznáte, kdy jsou jablka zralá: snadno oddělíte stopku od plodné větévky (Zdroj: istock.com) Jak jablka sklízet.


Do trhání zralých jablek se pusťte při suchém počasí, nejlépe odpoledne. Každý plod při česání rukou nadzdvihněte, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, abyste plody nemačkali ani je.


Každá odrůda si zpravidla řekne sama, kdy má být otrhána.

To se pozná tak, že začnou opadávat jednotlivé plody. Předkové nejdříve otrhávali jen polovinu plodů, a to ty největší a zbytek se nechával ještě nějakou dobu dozrávat. Léto se chýlí ke konci a na stromech dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit , aby vám vydržela co nejdéle. Máme pro vás rady, jak na to, abyste si ještě pár měsíců mohli pochutnávat na vlastní úrodě.


Jestliže v předešlém bodě popsaný sklep nevlastníte, nevěšte ještě hlavu. I vy si můžete jablka uskladnit. Opatrně je naskládejte do velkých uzavíratelných dřevěných beden a jednotlivé vrstvy ovoce oddělte tří- až pěticentimetrovou vrstvou hrubé a proschlé rašeliny. Pozor si ale dejte na to, aby se jednotlivé.


Stěny vybílíme vápnem s přídavkem modré skalice. I dřevěné bedýnky i plastové lísky můžeme slabým roztokem modré skalice vyčistit. Jabloň na zahradě je skutečný poklad. Poradíme vám, jak jablka nejlépe skladovat, aby dobře chutnala a dlouho vydržela. Zkuste si nasušit křížaly (mlsat je místo slaných brambůrků bude mnohem zdravější), nakrouhat jablka do sklenic a zavařit (na štrúdl budou při ruce), uvařte si z nich kompot (dětem chutná i jako malá svačina) a hlavně nezapomeňte sníst alespoň.


Dobrý den, prosím o radu, jak nejlépe uskladnit velkou úrodu jablek. Jablka ovšem nemusíte jen uložit do sklepa! Dávala jsem vždy po sklizni jablka do plastových bedýnek a prokládala archem papíru.


Slyšela jsem, že je lepší jablka neprokládat.

Jaká jablka je možné uskladnit ? Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. Plody by měly být i se stopkou. Budete-li nakupovat v obchodě, musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i. Pravidla skladování V první řadě si uvědomte, že ovoce přebírá pachy z okolí, proto tam, kde chcete uskladnit jablka , nedávejte nic aromatického.


Z toho důvodu je také nutné místo dostatečně odvětrávat. V dobře větrané, chladné a vlhké místnosti rozložte jablka tak, abyste měli možnost snadné optické kontroly. Uložit jablka tak, aby bez úhony vydržela celou zimu, vyžaduje stálé prostředí, jablka zaberou poměrně hodně místa a ještě je potřeba uskladněnou úrodu pravidelně přebírat a třídit. Suma sumárum, jablka uskladnit ve sklepě je časově náročné, proto se vyplatí najít jiný způsob zpracování.


Všechny tyto odrůdy a mnohé další se vyznačují krásnou červenou barvou a jsou vhodná pro uskladnění na zimu, kdy jsou jablka ideálním zdrojem vitamínů. Podzimní jablka se začínají sklízet okolo půlky září. Pokud chcete jablka uskladnit , nesmí to být jablka posbíraná po zemi. Jablká na zimu sa v paneláku môžu skladovať na balkóne v drevenej debničke, ktorú treba vystlať polystyrénom. Polystyrén slúži ako izolant a jablká ani pri mínus desiatich stupňoch nezamrznú.


Debna sa môže pri vysokých mrazoch zakryť hrubou látkou alebo. Rozdusíme, stáhneme plamen a při nízké teplotě pomalou vaříme, až masa zhoustne. Nebo rozdušená jablka přelijeme do pekáče a necháme odpařit pečením v troubě, a to při teplotě asi 1stupňů Celsia.


Povidla občas zamícháme. V jarních měsících, kdy už brambory klíčí více a rychleji, není vhodné používat ani vodu po vaření brambor třeba na česnečku,“ uzavírá Hana Střítecká. Solanin je totiž částečně rozpustný a do vody přechází.


Pro sušení ovoce (ale třeba i hub) jsou ideální domácí sušičky, ve který na plátky nakrájené ovoce (švestky pouze odpeckované) necháme po kratší teplotu vystavené teplotě o C, čímž usmrtíme vegetativní formy mikroorganismů. Již nějakou dobu sklízíme ovoce. Nejlepší a nejjednodušší je přímá cesta z keře či stromu na talíř nebo raději rovnou do pusy.


Nicméně, ne vždy jsme schopní sníst všechno hned. Naštěstí lze s ovocem dělat doslova psí kusy - zavařovat, sušit, mrazit, kandovat, vařit a kdoví co ještě. Sušené ovoce uskladňuji v uzaviratelných sklenicích (hrušky, jablka ), pouze švestky a vlašské ořechy zavařuji.


Zavaření je jednoduché, sušené ovoce se naskládá do sklenice, zavře se víčko a bez přidání vody se zavaří při teplotě 80°C na minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky