pondělí 30. října 2017

Jak dlouho sušit švestky

Opatrně vypeckujeme (natrhneme co nejméně a prstem vytáhneme pecku). Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Většinou se švestky suší celé a neloupané, přičemž je na plech i do sušičky skládejte omyté, ale osušené.


Pokud je chcete vypeckovat, lepší než krájet je na poloviny, je plody naříznout a pecku vytáhnout. Pokud chcete sušit švestky rozpůlené, sušte je vždy slupkou dolů. Sušit švestky můžeme dvěma způsoby – v troubě, nebo ve speciální sušičce. Sušení švestek je o něco náročnější a zdlouhavější, než sušení ostatního ovoce. Sušení se totiž musí přerušovat, což znamená švestky vytáhnout a nechat zchladit.


Nejčastěji se švestky suší celé a neloupané. Všechna “pro” patří sušičce. V čem lze sušit ovoce: V troubě – odborníci to nedoporučují, neboť většinou se suší příliš vysokou teplotou, což znehodnocuje vitamíny.


Na ústředním topení – sušení trvá dlouho , ovoce většinou ztmavne a ničí se vitamíny. Sušička ze švestek odstraňuje vodu společným působením tepla (nikdy ne vyššího než °C), cirkulace vzduchu a nízké vlhkosti. Postup při sušení v sušičce je prakticky stejný, jako v troubě – u většiny sušiček naleznete návo jak s daným přístrojem určité ovoce sušit. Důležité je dodržet přesnou teplotu. Po dosušení nechte švestky vychladnout přibližně hodinu a poté je ihned vložte do sklenic či dóz.


Poradíte, jak dlouho se vaří květák,když pak půjde do trojobalu? Omyté švestky (buď s peckou nebo bez, místo švestky je možný dát oloupanou mandli) narovnat na plech vyložený pečícím papírem. Jak vypěstovat velké dýně?


Jak dlouho sušit švestky

Nejprve sušit hodin při 40°C, pak na hodin přerušit (nechat v troubě). Potom 12hodin sušit při 70°C a opět na 5hodin přerušit. Pak dosušit při °C asi 3hodiny. Sušit můžete hovězí, zvěřinové, drůbeží nebo rybí maso.


Vybírejte libové maso, které obsahuje co možná nejméně tuku. Dlouhé mohou být, jak si budete přát. Před sušením je však můžeme vypeckovat. Sušíme je hodin, při.


Jak dlouho sušit švestky

Tím prvním je sušení v troubě a tím druhým sušení v elektrické sušičce. V obou případech však musíte vybírat je zralé plody, nikoli přezrálé a bez známek poškození nebo hniloby. Do sušičky nebo trouby je. Jsou velmi chutné, oblíbené a skvělou pochoutkou jsou švestky plněné. Proto máte-li na zahradě dostatek tohoto ovoce, postarejte se, aby ani trocha nepřišla nazmar.


Díky vysokému obsahu cukru a pektinu je lze ale zpracovat tak, že vydrží mnoho měsíců. Kvalitní povidla někdy po mnoho let. Už naše prababičky každý rok sušily švestky na následující zimu. Kromě sušení můžeme švestky pro pozdější použití i zmrazit. Roubování švestek jak na to?


Jak dlouho sušit švestky

Jaké jsou druhy brambor? Kdy a jak stříhat švestku? Trvá to neskutečně dlouho. Ještě ale napíši výsledek.


Já jsem jen tak na zkoušku nechala dvě švestky volně ležet, co to udělá. Nejjednodušší je samozřejmě sušička ovoce, díky které to může jít velmi snadno. Ideálním postupem je švestky vypeckovat, a celé je vložit do sušičky, přičemž je sušit zhruba hodin, a to na pouhých stupňů.


Následně přidat na teplotě, a sušit alespoň na – stupňů, a to ideálně hodin. Troubu zahřejte na 70°C a šípky vysypte na plech s pečícím papírem anebo mřížku. Dvířka od trouby nechte pootevřená a sušte. Co se sušenými šípky dále?


Elektrické sušičky rozhodně umí sušit plody mnohem lépe a rychleji než plechy nebo pečicí papíry rozložené všude po bytě. Sušení „jen tak“ trvá dny i týdny, protože vedle jiného závisí na počasí. V deštivých, a tudíž vlhkých dnech hrozí plodům zkáza.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky