středa 27. července 2016

Pečení domácího chleba

Je opravdu nutné, pořizovat si kvůli občasnému pečení poctivého domácího chleba pekárnu? Následně pak zkoušet ultrazdravé celozrnné recepty, jejichž výsledku se mnohý muž bojí jako čert kříže? Návod na pečení kvasového chleba. Kváskový chléb upéct doma?


Od výroby kvásku až po návod na lesklou kůrku. Jak správně založit kvásek a jak vyrobit.

Krátký souhrn toho, co vám na začátku pečení kváskového chleba může pomoct, najdete tady. Není toho moc, žádný strach:) Jsem úplný začátečník a chci si upéct svůj úplně první chleba. Poradíte mi, kterým začít? Vůbec neumíte hníst těsto, vlastně nikdy jste kynuté pečivo nepekli a nemáte ošatku? Kdo někdy ochutnal dobře upečený domácí kváskový chleba , jistě potvrdí, že této chuti se nic na světě nevyrovná!


Ovšem nejen jeho chuť, ale i samotná příprava je něco úžasného…. Pečení domácího chleba - jak na to, aby se opravdu podařil? Kdo by odolal vůni čerstvě upečeného chleba s křupavou kůrčičkou.

Ochutnali jste již doma upečený? Milí přátelé, zde najdete recept (krok za krokem) jak upéct kváskový chleba. Hodně zábavy při pečení a dalším experimentování! Pečení chleba doporučuji nejprve krátce při vysoké teplotě, rozhodně nad 200°C, já dávám mezi 2a 240°C (pece na chleba v pekárnách mají cca 300°C) a po zhruba 5-minutách stáhnu na 15 ale než teplota tolik poklesne, chléb je hotov. Kontrola poklepáním na spodek chleba - jestliže zní dutě je hotový.


Martina se rozhodne pro pečení domácího chleba. Kristýna má zase nějaké barevné chutě, takže se pustí do pomazánek. Svěží z uzené makrely, krásně zelená vznikne z avokáda a jarní cibulky a trochu netradiční růžovou bude mít tatarák z brambor. Jak na chleba bez pekárničky, bez směsí a bez obav.


Pečení chleba je věc velice jednoduchá, nebo velice složitá, podle toho, jak se k tomu přistupuje. Na internetu se dají najít stránky, které složitě popisují třístupňové vedení kvasu, každý stupeň při jiné, samozřejmě přesně stanovené, teplotě. V poslední době však pečení domácího chleba prochází opět velkou renesancí. Základní surovinou na výrobu chlebu je mouka, jejíž druh se odvíjí od toho, jaký chleba máme v úmyslu připravovat.


Nejčastěji se používá žitná a pšeničná mouka či jejich kombinace. Neméně důležité je také kypřidlo, obvykle v. U celozrnné mouky se tyto slupky rozemelou a vracejí zpět, což dělá dobře našim střevům. Pokud si domácí pečení chleba oblíbíte, vyplatí se vám investovat do domácího mlýnku na mouku.

Chléb z čerstvě namleté mouky nic nepřekoná! Teď už víte, jak upéct chleba , který je nejlepší. Po hodině si rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň.


Než dáme chleba do trouby, potřeme ho vodou se solí. Dá to sice práci, ale máte záruku domácího. Do hrnku si dáme vodu a ocet a těsně před vložením do trouby ho jen zlehka potřeme, aby nám těsto nespadlo dolů.


Pak těsto vložíme do trouby a zprudka pečeme - minut, pak úplně pomalu dopékáme asi tak minut. Během pečení párkrát domácí chleba potřeme s vodou a octem. Takže cena doma připraveného chleba je rozhodně nižší ve srovnání s cenou kupovaného. Další výhodou domácího pečení je, že si chleba upečete ve chvíli, kdy je potřeba a chuť.


Většina pekáren má program odloženého startu, takže lze pečení přednastavit tak, že nás vůně čerstvě upečeného chleba ráno probudí. Dobrý den, taky jsem uvažovala o vypěstování vlatního kvásku na chleba , ale dny a výsledek může být nejistý mě odradil, tak jsem škemrala u soukromého pekaře o kvásek, ale i ten používá klasické droždí, nicméně mi poradil přidat do výšeu vedeného receptu na kvásek, kde jde obyč. Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci. Ošatka na kynutí domácího kulatého chleba.


Ošatku vystelte čistou utěrkou a tu vysypte moukou, do ní teprve vložte těsto ke kynutí, nebudete muset ošatku čistit. Recept na domácí světlý chléb na slinivkar. Domácí chléb pečený v troubě recepty, které budete milovat. Zde najdete recepty na různé druhy chleba , recepty jsou vyzkoušené. I když není pečení domácího chleba nijak složité, vyžaduje čas.


Zvláště pokud do pšeničné mouky přidáváte tu žitnou. U těsta z běžně používané pšenično-žitné směsi počítejte minimálně se třemi hodinami. Musíte ho totiž nechat kynout natřikrát.


Obecně platí, čím více je žitné mouky, tím delší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky