úterý 26. července 2016

Pasterování moštu

Máme-li moštu moc, hned po druhém zahřátí ho lijeme do demižonů, zátkujeme, zavoskujeme a šup s nimi opět pod deku. Tento mošt se pak snažíme brzy spotřebovat, což se nám daří, neboť jsme velká rodina. Jednopruhový mošt z černého rybízu je velmi zdravý – má vysoký obsah vitamínu C, má zajímavou vůni a barvu. Ze všech druhů moštů se nejvíce ředí a přislazuje – na litr moštu až litru vody a až kilogramu cukru. Druhý způsob uchování je takzvané pasterování moštu.


Do předem připravených skleněných lahví (dobře vymyté) nalejeme mošt opět ne až po okraj (teplem se objem zvětšuje) a sklenice vložíme do zavařovacího hrnce, kde by voda měla dosahovat až k hrdlu sklenic. Konečná celková cena za pasterizovaný sáček zahrnuje mytí, drcení, lisování, pasterování , balení a likvidaci výlisků. K sáčkům doporučujeme dokoupit také kartonové krabice, které slouží ke správnému stáčení moštu a tím zamezení vniknutí vzduchu a zkažení šťávy.


Pasterovaný mošt do 5l – oplach, drcení, lisování, pasterování , likvidace výlisků. Lisujeme jakékoliv množství. Pokud máte zájem o mošt pouze z Vašeho ovoce, minimální množství je 200kg. V případě menšího množství je výsledný mošt, také z Vašeho ovoce.


Návod jak se pasterizují ovocné šťávy, mošty. Pasterizace v láhvi Naplnte čisté skleněné láhve s džusem a zavřete volně uzávěry, vložte je do zásobníku Paster, naplňte nádrž vodou na požadovanou úroveň a nastavte Paster na ° C. Nastavte časovač Paster na minut. Uskladnění moštu Jestli vám holky můžu poradit, normálně mošt pasterujte, čili jak už někdo psal „zahřívejte“ na max.


C min minut a pak nalévejte do lahví. Naplněné lahve můžete také pasterovat za stejných podmínek (ve vodě °C cca min), případně pro jistotu ještě před naplněním dezinfikovat vroucí vodou. Mám osvědčené pasterování , mošt se zahřívá na 80stupňů a průběžně se sbírá kal, který se vytváří na povrchu. Poté zůstává mošt čirý a vydrží dlouho.


Při litrech je to hodně práce, ale pokud se vám mošt nevejde do mrazáku, tak se to určitě vyplatí 14. Ono v tomto případě nejde jen o samotné zmrazení, tedy jednorázové odčerpání tepla, ale o uchování. Pasterování uděláte jednou a pak je to zcela bez nákladů roky. Zmrazená potravina konzumuje část nákladů mrazáku celou dobu uložení. Samozřejmě záleží na době uložení.


Pasterace (nebo také pasterizace) je jednou z metod konzervace potravin, kterou vyvinul v polovině 19. Původně byla pasterace vyvinuta na objednávku francouzského válečného loďstva pro zamezení octovatění vína. Dále nabízíme váš čerstvý mošt tepelně upravit šetrnou pasterizací a naplnit jej do ekologického obalu Bag in Box s výpustným ventilem Vitop o velikosti 5l s trvanlivostí 1rok a tak si uchovat vaše ovoce po celý rok. Hrnec jsemsi koupila na pasterování moštu a zdá se, že to splňuje znamenitě. Také stáčení horké tekutiny kohoutkem je pohodlné.


Jedna z činností zemědělské prvovýroby je pěstování a také zpracování vlastních jablek. Proto žadatel provozuje již jednu technologii, která zpracovává jablka na surový 1 jablečný mošt a následně vyrábí mošty – pouze však klasickou metodou pasterování , kdy se mošt ohřeje a teplý se plní. Je tato recenze užitečná?


Moštu při zahřívání rozpínáním přibývá, tak se snažím láhve plnit tak, aby při uzavírání byly plné až po vrch, ale aby mošt zbytečně nepřetékal. Ne že bych s ním chtěl tak šetřit, ale po pár cyklech je pak zavařovací voda sladká a lahve ulepené. Dnes poskytneme rady všem začínajícím pěstitelům cibule i těm, kteří se chtějí pustit do pěstování salátu, naučíme vás pěstovat orchideje, přiblížíme výrobu jablečného moštu , vrátíme se do zahrady ve svahu, dáme nový vzhled sprchovému koutu, vylepšíme koberec podložkou, řekneme, co všechno by měl vzít v úvahu ten, kdo si chce pořídit papouška.


Ovoce myje moštárna, odpad likviduje moštárna, lisujeme do láhví moštárny nebo donesených nádob, případně sterilujeme, mošt lisujeme individuálně z dodaných jablek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky