středa 14. března 2018

Vaření v páře bez parního hrnce

Vaření v páře je nejen trendy, ale hlavně zdravé a libé pro lidský organismus. Naštěstí žijeme v éře technických výdobytků, která pro vaření v páře přinesla i úžasně praktického pomocníka – elektrický parní hrnec. Proto, aby se parní hrnec v domácnosti co nejvíc používal, není ani tak důležité mít konkrétní recepty, ale pochopit princip a výhody vaření v něm.


Hlavní výhoda spočívá v tom, že pokrmy neztrácejí důležité živiny, a tak budete tělu dodávat plnohodnotné potraviny prospívající vašemu zdraví. V oblasti kuchyňských potřeb se zaměřují především na výrobu vybavení pro zdravější vaření , kam parní hrnce bezpochyby patří.

Následně jednotlivé nádobky parního hrnce opatrně vymažte špetkou oleje a naplňte je hotovými knedlíčky vždy v jedné vrstvě na nádobu. Dvě patra vařte v páře zhruba minut. Podávejte s máslem a moučkovým cukrem, případně se strouhankou opraženou na másle spolu s cukrem. Parní vaření se hodí také pro různé druhy masa, ovoce a bramborové či houskové knedlíky.


Na páře bez problémů uvaříte i luštěniny, obiloviny a dokonce i některé moučníky. Při vaření v páře si jídlo zachová výbornou chuť, krásnou barvu i pevnou strukturu. Teplota páry je k vaření zcela postačující a to, jak je daná surovina uvařená, je dáno délkou vaření a ne teplotou.

Pára v hrnci vzniká zhruba za vteřin. Dalšími částmi parního hrnce jsou: sběrná nádoba, do které otéká zkondenzovaná pára a extrakty ze surovin. Do hrnce nalejte tolik vody, aby dosahovala těsně pod dno pařáčku. Na pařáček položte potraviny, které chce uvařit, přiklopte policí a zapněte vařič. Kuřecí maso se vám v páře uvaří za čtvrt hodinky a houby to zvládnou do deseti minut.


Zeleninu, kterou chcete v páře vařit, nakrájejte na. Princip vaření v páře je jednoduchý, podobně jako byste připravovali pokrm v horkovzdušné troubě. Zelenina se nepřipálí, je křupavá a dá se s ní na talíři všemožně kouzlit. Výhodou je i fakt, že se chuť a vůně při vaření v páře nesmíchají, tak si k masu můžete přidat cokoliv, co zrovna sklidíte na zahrádce. Pro vaření v páře slouží parní elektrické hrnce.


Vhodné jsou pro přípravu masa, rýže i zeleniny. Typický parní hrnec je vybavený časovačem, takže po nastavené době dojde k automatickému vypnutí. Příprava pokrmů v páře funguje na snadném principu a nepotřebujete k tomu žádné speciální nádobí.


I když některé moderní parní hrnce určitě k zahození nejsou. Pokud si však tento způsob chcete nejdříve vyzkoušet, zkuste to bez zbytečné investice.

Stačit vám bude větší kastrol a pařák na knedlíky. Do parního hrnce nalijeme vodu (množství je uvedeno v návodu přístroje). Maso v hrnci rozprostřeme a není nutné používat žádných tuků. Vaříte-li maso spolu se zeleninou, tak do spodního. Také se v ní vaří vejce.


Pokud vám záleží na zdravém jídelníčku, jistě si oblíbíte přípravu jídel v páře. Horká pára respektuje přirozenou strukturu potraviny. Jedná se o jemné, neagresivní vaření , které zachovává o mnoho více vitaminů a minerálních látek než při běžné úpravě. Nejedná se jen o přípravu zeleniny.


Vyzkoušejte i maso, těstoviny, ryby. Po pár minutách vaření přidáme i poslední díl pyramidy – rybu. Jakmile se prohřeje, poklademe na ni plátek sýra, víko hrnce opět přiklopíme a vyčkáme, až se sýr „rozteče“. Následně v míse smícháme brambory, zeleninu, oloupané a pokrájené vejce, a přidáme jogurtovou zálivku a vše dochutíme. V páře se nejčastěji připravují ryby nebo zelen.


Dostala jsem totiž včera pod stromeček kuchařku zaměřenou na vaření v páře , tak kdyby byl zájem, mohu vám ji zde obšírněji popsat. Například je dobré vědět, že nemá cenu potraviny ochucovat před přípravou, protože se sůl a koření nedostanou dovnitř, pára je totiž ´spláchne´, ale až po dokončení,“ radí Lenka Požárová, která část svých receptů vymýšlí také pro vaření v páře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky