čtvrtek 29. března 2018

Domácí chleba z kvásku

Polopatický postup - jak upéct kváskový základní pšenično žitný chléb krok po kroku, aby to zvládl i úplný začátečník. Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic. Peču z kvásku …díry se mi daří už větší,překládala jsem už teda během kynutí a pak už jsem těsto zapracovala do tvaru jen lehce. Ale tak krásně vyklenutý chleba se mi nepovedl.


Měkký ano,sněldli jsme,ale nebyl VIP :-)))).

Trouba byla na max,důlek v těstě se vracel jen pomalu…Tak se ještě. Ihned po upečení můžeme chleba z kvásku opět přetřít ochucenou vodou. Je to sytý chlebíček se skvělou kůrčičkou.


Zbylou práci za nás vykoná dlouhé kynutí. Do doby přípravy jsem zahrnula práci s těstem a pečení. Lenka Rutteová Pokud jste fajnšmekři a pěstujete si doma svůj kvásek, případně jste jeho příznivci a kupujete si ho, jistě máte rádi kváskový chléb. Z kvásku se dá udělat jednoduchý tousťák Poslední dobou to slyším všude okolo: chleba z kvásku úžasný, ale ostatní kváskové pečivo nestojí za nic!


Chleba uchovávám v plátěném sáčku s obrázkem pečiva - koupila jsem jej na farmářském trhu od neziskovky pečující o děti s postižením. Pozor - když ji pereme, nepoužíváme aviváž.

Připravte si cca 200ml horké vody z konvice, žiletku a sázecí lopatu. Teď už to půjde velmi rychle. Chleba si vyklopte na lopatu, nařízněte, pokud tedy chcete a rychle ho sešoupněte na kámen či plech do trouby.


Do spodního plechu na dně trouby nalijte vodu a rychle zavřete troubu. Receptů na domácí chleba je celá řada. Domácí chleba můžete upéct z předem namíchaných směsí, které zakoupíte v obchodech.


V této fázi můžeme buď upéci z kvásku chleba nebo ho můžeme ještě jednou nakrmit a počkat další den. Předtím než použijeme kvásek do chleba z něj ubereme několik lžic do skleničky, kterou uzavřeme a schováme do lednice. Ten nejtěžší krok v pečení kváskového chleba máte za sebou! Chcete si upéct domácí křupavý chleba ? Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho. Můžete buď s droždí nebo z kvásku.


Preferujeme použití žitného kvásku místo kvasnic. Upečte se domácí voňavý a navíc zdravý žitný chléb. Třeba i chleba z domácí pekárny. Vyberte si jednu ze dvou variant, postupně klidně vyzkoušejte obě. Chléb z žitného kvásku recepty, které budete milovat.


Důležitým ukazatelem, jak se kvásku daří, je jeho vzhled i chuť. Chuť kvásku by měla být kyselá a vůně naopak příjemná a výrazná – asi jako při kvašení ovoce.

Dnes už mnoho hospodyněk peče chleba a ostatní domácí pečivo z kvásku. Samozřejmě rychlejší a jednodušší je to pomocí klasického čerstvého nebo sušeného droždí, ale věřte, že chléb z kvásku jak to dělávali naše babičky je to pravé ořechové. Kvásek sice musíte připravovat déle, aby byl vhodný k pečení a musíte se o něj pečlivě starat a přikrmovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky