čtvrtek 12. března 2020

Sbírání víček nesmysl

Průměrný dospělý Čech má za den vypít v průměru – litry vody, to jsou zhruba dvě PETky za den. Měsíc má v průměru dní, a pakliže by za den vypil dvě plastové lahve, za měsíc by nasbíral víček o hmotnosti 1gramů. Sbírání víček nemá žádný smysl, to bylo vysvětleno mnohokrát.


Tento „sport“ ale některé lidi stále přitahuje, a nyní se do něj zapojili i letci z 24. Jihlavský magistrát utnul sběr víček na dobročinné účely. Z radnice zmizela krabice, kam je lidé mohli nosit.

Podle města se sběr nevyplatí, protože výkupní cena je minimální a lidé by tak měli raději přiispívat finanční částkou. Odborník z ekologické organizace Arnika ale sbírání víček nezavrhuje - podle něj tyto akce mají smysl. Lidé by se neměli motivovat k tomu, aby sbírali plasty, plastové odpady.


Už vůbec by to nemělo být tak, aby kvůli nějaké takové sbírce šli do obchodu a kupovali. Stát hradí léčbu alkoholiků a drogově závislých, ale na léčbu nemocných dětí. Tento ekonomicky neobhajitelný nesmysl ale stále ve školách přežívá, snad z důvodu navození přesvědčení, že se má handicapovaným pomáhat.


Nynější diskusi v médiích a na sociálních sítích rozpoutal komentář Martina Malého Doporučovat dětem sbírání víček je zločin na jejich finanční a sociální gramotnosti. Ekonomicky nedává smysl.

Tisíce jednotlivců i celé školní kolektivy se věnují sbírání plastových uzávěrů lahví. Víčka dokonce slouží ve vyhrocené veřejné diskusi i jako. Děti, šetřte přírodu, vyhazujte plast jen tam, kam se vyhazovat má, pomáhejte potřebným, ale když chcete pomoct, tak nesbírejte víčka.


Radši si naplňte lahev druhý den vodou a dejte stranou ušetřené peníze. I páťák by si měl umět spočítat, že sbírání víček nedává smysl. Předání víček si s námi můžete kdykoliv domluvit telefonicky nebo e-mailem uvedených v kontaktech. A jaká víčka se sbírají? Prosímte o víčka od lahví na vody a limonády.


Víčka od šlehačky, aviváže, laku, pivní kegy se nesbírají. Jak chce taková škola vést k finanční gramotnosti, když v situaci, kdy existuje pomoc rychlá a účinná a. PET lahví – většinou na nějaký dobročinný účel. Raději si vyberte konkrétní dítě a pošlete mu částku, kterou si můžete dovolit.


I kdyby to bylo jen Kč, pomůžete mu tak spíš než sbíráním bezcenných víček. Původně nemělo sbírání víček vůbec nic společného s charitou. Začalo jako vcelku typická marketingová akce nápojových firem, které nasbíraná víčka měnily za peníze nebo hodnotné ceny.


Cílem bylo pochopitelně podpořit odbyt nápojů. Protože vyhrávaly jen některé uzávěry se soutěžní grafikou, museli. Je to škodlivá fáma, tvrdí ekologové.

Nesbírají je pouze jednotlivci. Ve školách se pořádají soutěže mezi třídami, víčka schraňují také některé firmy. Tato na první pohled podivná činnost má dobrý účel.


Pomoci potřebným, podpořit charity i naučit děti ekologickému cítění a třídění odpadu. Není žádný důvo proč sbírat zrovna víčka. Ministerstvo životního prostředí tyto sbírky naopak. Vidí se už jako paní Plekancová.


Spočítali jsme, proč je to nesmysl ! Bohužel se podle ekologů míjí účinkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky