pátek 16. prosince 2016

Druhy kvašení piva

Ačkoliv spousta lidí dělí piva podle barvy, nejdůležitějším faktorem je druh kvašení. Rozeznáváme celkem tři druhy – svrchní, spodní a spontánní, které je dnes velmi ceněné. Spontánně kvašená piva.


Jedná se o historický způsob kvašení piva. Kvašení probíhá tím, co je ve vzduchu a tím, co.

Piva se dále dělí na piva výčepní (8°–199°), ležáky (v rozmezí 11°–199°) a speciální (nad 199°) a také podle způsobu kvašení na svrchně, spodně a spontánně kvašená piva. Nejtypičtější druhy v Česku jsou spodně kvašená piva výčepní a ležáky. To však nejsou jediné druhy piva. Až rozvoj technologie chlazení umožnil vaření piva ve velkém objemu celoročně. Ale – svrchně kvašená piva.


Svrchně kavšená piva kvasí při vyšších teplotách než ležák. Většinou jsou piva typu Ale svrchně kvašena při teplotách v rozmezí a °C. Ke kvašení jsou použity kvasnice, které především stoupají.

Existuje několik definic pro nápoj zvaný pivo. Díky novým technologiím bude pravděpodobně definic piva stále přibývat. Od pradávné minulosti existují zákony o čistotě výroby piva , a právě zde bylo poměrně přesně definováno jaký nápoj může označován za pivo.


Typy a druhy Českého piva Světlé, tmavé, polotmavé, s pěnou i bez, hořké či naopak sladké, s příchutí ovoce, medu i karamele, filtrované nebo nefiltrované, dobré i špatné. Tak takové jej známe z vlastní zkušenosti - české pivo. Ke spodnímu kvašení piva se využívá kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae subsp.


C (optimálně až 14° C) po dobu sedm až dvanáct dnů. Spodním se toto kvašení nazývá z toho důvodu, že při kvašení se kvasinky shlukují zejména v dolní části sloupce. Kromě toho se kvašením konzervují potraviny (kysané zelí, okurky, siláž) a získávají hořlavé plyny z bioodpadů. Jaké vlastnosti má mít pravé pivo.


Druhy a typy piva , druhů sladu, druhů mladiny. Svrchní a spodní kvašení piva , dozrávání piva. Podkvasné a nadkvasné pivo. V historii jediný způsob kvašení piva - zkvasí se tím, co je ve vzduchu a tím co zbude v sudech po předchozí várce.


V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii, v některých částech Francie a Nizozemí. Piva se dělí na piva výčepní (8°–10°), ležáky (v rozmezí 11°–15°) a speciální (nad 15°) a také podle způsobu kvašení na svrchně, spodně a spontánně kvašená piva.

Interaktivní atlas (seznam) piv s hodnocením. Piva se známkují podle různých kategorií (chuť, vůně, pitelnost atd.). Hodnotit lze i anonymně!


Registrovaní uživatelé mohou všek psát recenze a mají další výhody. Styl zahrnující všechna svrchně kvašená piva , obvykle pomocí kvasinek rodu Saccharomyces pastorianus. Jde například o piva typu Ale nebo pšeničná piva. Ve většině případů vytváření na povrchu kvasícího. Světlý ležák vyráběný osvědčenou rmutovací technologií z nejkvalitnějších, ručně vyrobených moravských sladů a žateckého chmele.


Vyšší, ale lahodná hořkost piva je dosažena trojitým dávkováním chmele. Klasické hlavní kvašení a dlouhé zrání dodávají pivu vyrovnanou chuť a skvělou pitelnost. Seznam nejlepších a nejhorších českých všech piv, hodnocených čtenáři podle chutě, vůně, barvy, pitelnosti, složení, kvality, poměru ceny vůči kvalitě, dostupnosti a vzhledu.


Zařazena jsou piva , která mají alespoň jedno hodnocení. Výčepní piva – obsah extraktu v původní mladině je 7- hm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky