pondělí 2. května 2016

Káva s mlékem

Spojení kávy s mlékem se podle některých zdrojů může zdát jako nešťastný způsob, jak si jinak zdravé potraviny zkombinovat do nebezpečné směsi. Jde ovšem jen o nepodložené dohady, píše František Vyskočil z Fyziologického ústavu Akademie věd. Není důvo aby se káva s mlékem „nesnášely“. Někdo je dokonce schopen si na bílé kávě vypěstovat závislost tak, že jí popíjí v podstatě celý den.


Podobného názoru je i nutriční specialistka z Fóra zdravé výživy Věra Boháčová. Kávou s mlékem bych širokou veřejnost určitě nestrašila.

Popisované ovlivňování funkce trávicího traktu je přinejmenším pozoruhodné. O tom, jak působí káva na naše játra, si přečtěte v našem dalším článku. Na každém šprochu pravdy trochu? Fakt o nepříznivých účincích kávy s mlékem se mezi lidmi roznesl opravdu rychle.


Ale i zde platí, že svět není černobílý, a tak ani pohled na pití kávy s mlékem není jednobarevný. Po tomto měsíci doporučují malou zkoušku – vypít kafe s mlékem a prý uvidíme, jak se tomu žaludek, respektive dvanácterník bude bránit. Pokud ovšem bez kávy opravdu nemůžeme být, doporučuje se jedna černá káva denně, asi hodinu po obědě, kdy se cítíme trochu ospalí.


Pozor, ale nedávejme si k ní dortík se. S jakými fakty, mýty či polopravdami se nejčastěji o kávě s mlékem setkáváme?

Je možné, že někdo je na pití kávy jak samotné, tak s mlékem citlivější. Káva s mlékem způsobuje trávicí potíže. Může se to stát z několika důvodů. Oficiální odborníci by argumentovali takto: pokud by káva s mlékem škodila, odborné kruhy by ji zakázaly (nebo přinejmenším před ní varovaly).


To je samozřejmě nesmysl, to by se neprodával alkohol, tabák, margaríny ani sušenky. Keďže kombinácia kávy a mlieka vytvára kyslú reakciu, daný človek pociťuje v žalúdku príjemné uvoľnenie. No zo žalúdka prechádza do dvanástorníka, kde už je zásadité prostredie. Keďže spomínaná káva s mliekom vytvára kyslú reakciu- dvanástorník. A nejhorší je kombinovat ji s mlékem.


Protože když káva s mlékem doputuje do dvanácterníku, což je začátek tenkého střeva, ten se dostane do křeče, zavřou se vývody a trávicí šťávy ze slinivky i žluč ze žlučníku nemohou postoupit do střev a přichází problémy se zažíváním. Je to i hodně subjektivní. Když vám někdo řekne, že vám káva s mlékem škodí, tak existuje pravděpodobnost, že mu vynechávání kávy s mlékem opravdu pomůže, řekl TN. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy a dodal: Také hodně záleží na tom, jaké mléko si do kávy dáváme a kolik. Pozor by si také měli dát lidé, kteří trpí na časté pálení žáhy (tzv. gastroezofageální reflux), protože káva zvyšuje sekreci.


Ani káva , ani mléko nepřispívají ke zvýšení rizika nádorů trávicího systému ani jiných orgánů. Proto když se dostane do dvanácterníku, který má zásadité prostředí, zareaguje tento orgán křečí. Tím pádem může negativně.


Sečteno, podtrženo – mléko je zdravé, stejně i káva.

Co ale, když se smíchají? Zeptali jsme se odborníků: Pít, či nepít kávu s mlékem ? A piccolo mi nevadí, říká odborník na kávu Daniel Kolský - Duration: 26:36. Další věcí je, že je spousta lidí přecitlivělých na samotnou kávu.


S mlékem je ta káva mírnější. Zajímavá je ještě jedna věc. Dělala se velká studie, kde bylo asi 1tisíc lidí, a u těch se dlouhou dobu , až let, sledoval efekt účinků kávy.


A zjistilo se, že u mužů to. No, nám to taky nepůsobí žádné nepříjemnosti, ale to bude asi tím, že důsledky pití kávy s mlékem se vyskytnou až po delší době konzumace. S každou touhle kávou totiž posíláme do boje dvanácterník, který se kvůli této kombinaci dostává do křeče. Potom dojde k zavření vývodů, takže trávicí šťávy a žluč. Jde vlastně o chemickou reakci.


V žaludku, který obsahuje kyselé prostředí s kyselinou chlorovodíkovou, tato směs projde celkem hladce, ale jakmile se dostane do dvanácterníku, kde je zásadité prostředí, zareaguje na to tento orgán křečí. Uložte si káva s mlékem bez cukru do svého jídelníčku zdarma.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky