pátek 2. října 2015

Hrubost mletí kávy turek

Příprava kávy není zákon a ani žádné dogma. Vždy záleží na spoustě okolností a výše popsaný návod je spíše orientační. Jde spíše o rady, jak si ušetřit spoustu kávy při nastavování mlýnku, abyste nemuseli například na espresso začínat od velmi hrubého mletí , ale zrovna si mlýnek přizpůsobili na jemné mletí. Obvykle nezvládají udržet stejnou hrubost mletí.


Zrna se často v takovém mlýnku přehřejí a spálí. Správná volba hrubosti mletí je velmi důležitá pro správnou chuť i aroma výsledné kávy ! Hrubost mletí ovlivňuje jak délku extrakce, tak i množství a složení vyextrahovaných látek. Kofein, vláknina a látky zatěžující lidský organismus se na rozdíl od látek majících pozitivní vliv, uvolňují pozvolna.


Zafixujeme hrubost mletí a měním množství kávy , pak je postup následující – viz obrázek. Pak je postup následující – viz obrázek. Je jedno jestli si vyberete fixaci hrubosti mletí nebo gramáže. Obě metody vedou ke správné. Jakou zvolit hrubost mletí kávy Každý milovník kávy si rád připraví lahodný nápoj z čerstvě namletých zrnek.


Pokud byste například pro tento způsob přípravy zvolili kávu umletou pro přípravu espressa, nejspíš budete ze šálku plivat lógr a toho se chcete při vychutnávání skvělé kávy ušetřit. Kromě výchozích podmínek, jako jsou země původu či nadmořská výška, je chuť kávy ovlivněna několika faktory. Extrakce je vzhledem k hrubosti delší, nechte kávu extrahovat minuty a teprve poté přelijte do šálku. To kvůli tomu, že nemají dostatek informací o mletí kávy.


Většina milovníků kávy selže při přípravě dobré kávy ještě dříve než začnou. Páteří skvělé kávy jsou dokonale namletá kávová zrna. Jak zvolit hrubost mletí pro různé způsoby přípravy kávy ČerstváKáva. Naučte se už pohledem určit, že je káva namleta na správnou hrubost pro vámi.


Pokud už tedy máte kvalitní a čerstvou zrnkovou kávu, pak jediné, oč tu běží, je umlít ji na správnou hrubost. Máte doma mlýnek a nejste si vždycky úplně jisti výběrem správné hrubosti mletí ? Velmi jemně namletá káva se hodí na přípravu pravé turecké kávy v. Stále sa bavíme o relatívne jemnom mletí , a keď si kávu chytíme medzi prsty, tak nám jej hrúbka pripomína piesok. Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost namletí: Nikdy nemelte kávu příliš najemno, aby vám nezhořkla. Ide o alternatívne metódy, ktoré nám povoľujú väčšie rozsahy v mletí kávy (preto som uviedol Aeropress aj tu). Stredné až stredne hrubé mletie – Aeropress, Hario V6 Chemex, French Press.


Turek “ Pokud se už rozhodnete pro tuto přípravu, kterou známe jen v Čechách tak kávu velmi hrubě namelte, na jednu skleničku použijte 7g kávy. Určuje se podle jednoduché poučky, čím kratší čas stráví mletá káva během přípravy v kontaktu s horkou vodou, tím jemněji musí být namleta. Všeobecným základem je, že čím delší extrakce kávy , tím hrubší mletí je potřeba. Různé druhy přípravy kávy vyžadují odlišnou hrubost mletí.


Zajímalo vás někdy, jak funguje vacuum pot nebo moka konvička? Káva po umletí tvoří hrudky. Jak optimálně skladovat kávu, aby nevyčichla? Na jakou hrubost se mele káva určená pro french press nebo jak fungují překapávače?


Kávy pražené do světlejšího odstínu se vyznačují jemným aroma. JAK VYBRAT MLETÍ KÁVY : Nabízíme Vám možností jak si namlít naší kávu: celá zrna, překapáváná káva, french press, espresso, moka a turek. Každé mletí má jinou hrubost a je vhodné pro jiný. Při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy , kolik se přímo spotřebuje – mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do minut po umletí). Aby se mohlo kávové aroma plně rozvinout, kávová zrna je třeba umlít – nejlépe krátce před přípravou na kvalitním mlýnku s kotoučovým nebo kuželovitým mlecím zařízením, u kterého se dá nastavit stupeň mletí.


Níže naleznete námi nabízené druhy mletí u kávy a jejich výhody, nevýhody a co vše potřebujete na přípravu kávy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky