pondělí 26. října 2015

Jak nabrousit nůž ocílkou

O kvalitní nože je třeba řádně pečovat. Nabrousit nůž ocílkou byste měli aspoň jednou týdně. Pokud máte pocit, že nůž svou ostrost ztrácí a osvěžení ocílkou. Práce s ocílkou není tak snadná, jak by se mohlo zdát (Zdroj: Depositphotos) Existují i jiné způsoby broušení nožů. Pokud nastane situace, kdy je potřeba tupý nůž naostřit a nemáme doma brusný kámen ani brousek nožů, nabízí se několik variant, jak tuto situaci vyřešit.


Jak nabrousit nůž ocílkou

Broušení probíhá na mokro , přičemž běžný brusný kámen by měl být namočený do vody 10–min a keramický 3–min před začátkem broušení. Vhodnou dobu namočení si ověříte tak, že z kamene přestanou vycházet bublinky vzduchu. Zkušený nožíř mu dá tvar a ten už budete během vaření průběžně udržovat ocílkou. V domácích podmínkách vám takto nabroušený nůž vydrží asi rok.


Profesionální kuchař si nože nechá přebrousit asi jednou za půl roku. Možná jste si všimli, že postupujeme od nejjednodušších možností k těm složitějším. Ocílka tvoří pomyslné předposlední místo.


Ve většině kuchyní se nachází, ale ne každý ji umí používat – nebo používat správně. Outfit4Events 257views. Ocílku seženete v každé prodejně s domácími potřebami. Záleží na tvrdosti ocílky. Vždy by však ocel, z níž je ocílka vyrobená, měla být tvrdší, než nůž , který s ní obtahujeme.


Málokterých věcí se na trhu prodává tolik, jako nefunkčních nástrojů na broušení nožů (když nepočítáme přístroje na zhubnutí bez námahy). Nicméně existuje mnoho ověřených způsobů, jak naostřit nůž. Musíte pořádně přitlačit, aby se nůž do pečiva zakrojil. Připravili jsme pro vás podrobné instrukce, jak docílit perfektního ostří pomocí ocílky.


Jak obrousit staré trámy? Přestože ve většině kuchyní ocílky chybí, mělo by tomu být naopak. Každá zkušená hospodyňka ví, že nůž s ocílkou jsou jedna ruka a měly by být vždy v bezprostřední blízkosti.


Stačí pár tahů a nůž je opět jako od. Necháme břit sklouznout po nehtu. Prst nastavíme vodorovně, odhadneme 45° s rovinou nehtu, čepel na něj postavíme ostřím a nůž v ruce odlehčíme: Pokud nesklouzne, je ještě ostrý. Jejím účelem není ani tak nůž doopravdy nabrousit , ale tak zvaně vytáhnout ostří Pokud byste se podívali na kuchyňský nůž pod mikroskopem, viděli byste, že na nejjemnějším konci jeho ostří není zdaleka rovný a jeho čepel končí opravdu tenkým plátkem oceli, který má tendenci se v mikroskopických rozměrech ohýbat a kroutit.


Jak nabrousit nůž ocílkou

Správným pohybem nože proti. Vezměte si obyčejný papír nebo noviny a udělejte řez. Jestli to jde ale ztěžka a papír se roztrhne, tak je pravý čas ho nabrousit , aby nezůstal. Následující text se pokusí objasnit, jak rychle, jednoduše a bez použití stroje můžete Váš nůž nabrousit.


Na broušení použijte naolejovaný či namočený brusný kámen. Pokud jsou opravdu ostré, pak patříte mezi malou skupinku lidí, kteří se o své nože starají. Při běžném použití nožů doporučujeme používat ocílku týdně. Nicméně pokud už nejde nůž nabrousit ocílkou , je nutné použít brusný kámen a vytvořit nové ostří. S ocilkou i kamenem totiž brousíme z boku, tlačíme ostří co nejvíce k brusnému nástroji, ale tvrdé, nicméně křehké keramické nože bychom mohli na čepeli udělat praskliny.


Jak nabrousit nůž ocílkou

Sice by nebyly hned vidět pouhým okem, ale změnily by jak pevnost nože, tak i jeho životnost. V nabídce máme profesionální brousky a ocílky WMF nebo Zwilling. Například diamantová ocílka má na povrchu diamantový plášť pro perfektní broušení a je vhodná na pravidelnou údržbu nožů. To si u keramických nožů tak moc dovolit nemůžeme, protože je supertvrdá keramika taky docela křehká. Ve specializovaných prodejnách s domácími potřebami nebo v železářství se dostanou malé brusky, jež mají proti sobě dva brusné kotoučky.


Druhou variantou, jak udržet vaše kuchyňské nože celou dobu ostré, je tento jednoduchý brousek. Jeho použití nevyžaduje žádné zvláštní umění, do spáry mezi dva brusné kotoučky se prostě nůž jen vloží a pod lehkým tlakem se mezi kameny protáhne. Nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy opačně.


Jak nabrousit nůž ocílkou

Brusný kámen musí být stále mokrý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky