čtvrtek 8. února 2018

Druhy kávy arabica

Kávovník arabský (Coffea arabica ) je druh kávovníku pocházející z Jemenu (odtud arabský), z jihozápadních výšin v Etiopii a jihovýchodního Súdánu. Tvoří zhruba celkové světové produkce kávy. Káva z arabského kávovníku je považována za nejkvalitnější kávu - má totiž nízký obsah kofeinu a je. Arabica Odrůdy, variety, kultivary. Coffea arabica má dvě variety (tzn. dvě přirozeně vyvinuté odrůdy) - typica a bourbon, které se dále kříží.


Odrůda bourbon je nejvíce ceněnou odrůdou kávovníku a vyvinulo se z ní mnoho kultivarů (tedy záměrně vyšlechtěných odrůd), jako např.

Jak je na těchto stránkách již zmíněno, existují dva základní druhy kávovníku, resp. Přestože každý druh má spoustu odrů zásadní rozdíly mezi těmito druhy zůstávájí u všech stejné. Základním rozdílem mezi Arabikou a Robustou je kvalita.


Převládající typ: r - robusta , a - arabica , m - obojí podobně. Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Pěstitelé kávy po celém světě se snaží tuto rostlinu neustále kultivovat aby byla odolnější vůči škůdcům a nesla lepší plody.


Díky tomu máme neustále nové druhy vzniklé šlechtěním či křížením. Rovněž i obsahem kofeinu.

Jsme česká pražírna kávy. Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží.


Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem. Dalším místem výskytu je jihovýchodní Asie, kam byl kávovník statný dovezen v 19. V posledních letech překvapil největší producenty kávy Vietnam, když se stal největším exportérem Robusty na světe. Robusta Arabika patrí medzi tie lepšie a kvalitnejšie kávy s približne svetovej produkcie, pričom len z vypestovaného množstva sú veľmi kvalitné zrná. Ostatná úroda vykazuje vady zrna a spadá do nižších tried.


Tento způsob přípravy kávy není v jiných zemích obvyklý a má své nevýhody. V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Prudké spaření kávy a delší louhování je ale velmi nešetrné a uvolňuje třísloviny, které mají za následek nakyslou až řezavou chuť kávy. Existují dva základní druhy kávovníku - Arabika a Robusta.


Mezi nejkvalitnější patří Arabika. Zrna z Robusty jsou hořčí a nemají tak výraznou chuť. U arabského druhu se na první úrodu čeká o. Má lahodnou chuť a výrazné aroma.

Káva připomíná svou vůní trávu, pražené obi. No je tu ešte jedna ďalšia. Prečítajte si niečo o druhoch kávy a ich špecifikách. Kde sa pestujú, akú majú chuť a ako sa od seba líšia, sa dozviete v článku, ktorý sme pre vás pripravili. Robusta a arabica jsou dva pojmy, se kterými se každý milovník kávy alespoň jednou v životě setkal.


Viete ako chutia kávy z jednotlivých krajín, napríklad z Guatemaly, Kostariky. Iba najdrahšie značky neobsahujú robustu. Na pestovanie kávy na plantážach sa využívajú tri základné druhy kávovníka a to Arabský kávovník, Robusta a Coffea Liberica.


Rastie vo vysokých nadmorských výškach a je menej odolný voči škodcom a chorobám. Taktiež je veľmi citlivý na mráz. Z hlediska produkce kávy je tento kávovník nejvýznamnějším druhem - arabica představuje světové sklizně.


Kávovník arabský je stálezelený keř nebo stromek dosahující výšky až metrů, s oválnými, tmavě zelenými listy, bílými květy a vejcovitými plody, které trochu připomínají naše třešně. Mezitím v konvičce míchejte mléko a pěnu. Poté ji pomalu, z výšky několika málo centimetrů nad hrnečkem nalijte přímo doprostřed espressa. Hladina kávy s mlékem začne stoupat nahoru. V polovině plného šálku přibližte konvičku blíže k prostředku a jemně ji nakloňte tak, aby do kávy natékalo více pěny.


Dále lze zmínit ještě např. Liberica, nicméně tato káva je výrazně hořké chuti a spíše podprůměrné kvality. Vraťme se ale na začátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky