úterý 4. února 2020

Sušení švestek v horkovzdušné troubě

Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Proces lze urychlit například s použitím horkovzdušné trouby. Metoda sušení hub v horkovzdušné troubě je oblíbená, jednoduchá a přitom velice efektivní.


Houby důkladně zbavíte vody a nemusíte se obávat plísní a hniloby.

Houby můžete v troubě sušit rozložené na plechu nebo třeba na roštu, což je ještě lepší. Plech vyložte pečícím papírem a plátky švestek rozložte tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Při sušení v horkovzdušné troubě je výhodou funkce odsávání páry. Pokud ji nemáte, u běžné trouby musíte ponechat otevřená dvířka, aby mohla pára unikat ven. Nejprve švestky sušte cca hodiny při 45.


Sušit švestky můžeme dvěma způsoby – v troubě , nebo ve speciální sušičce. Nejčastěji se švestky suší celé a neloupané. Před sušením je však můžeme vypeckovat.

Sušíme je hodin, při teplotě stupňů. Houby je nutno neustále hlídat, aby se neupekly, a také je potřeba je častěji obracet. Sušení v horkovzdušné troubě. Na perfektně vysušené ovoce nemusíte mít sušičku.


Pokud nechcete kupovat sušené ovoce, které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. Dostala jsem od kamarádky košík švestek , děti sice švestky jedí, ale na posezení košík nesní a koláč bych jedla sama. Vyberte si ze stovek receptů na švestky sušené v troubě , které se vám budou snadno a rychle vařit.


Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření švestky sušené v troubě. Postup: V horkovzdušné troubě se houby nakrájené na plátky začínají sušit na °C a postupně se teplota zvyšuje asi do °C, ne víc. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem. Zavařování v horkovzdušné troubě.


A teď už k samotnému zavařování v horkovzdušné troubě. Troubu nastavíme na 2°C. Na dno plechu dáme starou utěrku nebo nějaký čistý hadřík a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-cm. Poté naskládáme sklenice jednu vedle druhé tak, aby se vzájemně nedotýkaly.


Tématické fráze: švestková povidla z trouby švestková povidla v troubě hrušková povidla v troubě domácí švestková povidla v troubě vaření povidel v troubě pečená hrušková povidla švestkové povidla v troubě pečená povidla bez míchání povidla vaření povidel pečené švestky v troubě recept na svestkova povidla v. Dneska jsem sušil poprvé podle tohoto receptu.

Jak sušit švestky v sušičce? V čem lze sušit ovoce: V troubě – odborníci to nedoporučují, neboť většinou se suší příliš vysokou teplotou, což znehodnocuje vitamíny. Všechna “pro” patří sušičce.


Na ústředním topení – sušení trvá dlouho, ovoce většinou ztmavne a ničí se vitamíny. V tomto článku se dozvíte, jak správně sušit švestky tak, aby vám vydržely na dlouhou dobu. V první řadě pokrájejte švestky na poloviny malým ostrým nožem.


Následně oddělte od švestek jejich pecky. Pokud chcete proces sušení urychlit, můžete švestky pokrájet i na menší kousky. Pak je můžete zasterilovat v troubě nebo zavařovacím hrnci, nebo, jsou-li.


Používáme-li sušičku, držíme se návodu pro její použití. Při šušení šípků v troubě nasypeme šípky na drátěnou podložku. Nastavíme teplotu na asi stupňů Celsia a necháme pootevřená dvířka (nebo zapneme větrák trouby).


Přitom je v ovoci zachováno maximum vitamínů (pokud samozřejmě sušíme pomalu a šetrně, jelikož vitamíny jsou citlivé na teplo, ale i světlo a vzdušný kyslík). Plody k sušení by měly být vyzrálé, čerstvé, zbavené pecek a nakrájené na 5mm silné plátky. Pokud sušíte v troubě , neměli byste je pokládat na plech, ačkoli to v našich domácnostech bývalo zvykem.


Ovoce chytá plechovou pachuť a nemůže jím procházet vzduch, což vede ke ztrátě barvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky