pátek 7. února 2020

Sběr víček od piva

Předání víček si s námi můžete kdykoliv domluvit telefonicky nebo e-mailem uvedených v kontaktech. A jaká víčka se sbírají? Prosímte o víčka od lahví na vody a limonády.


Víčka od šlehačky, aviváže, laku, pivní kegy se nesbírají. Zeptám se, zda při sběru víček (sbírám pro Davídka z FB) se třídí dle druhu.

Také jsem v onom odkaze viděla, že se dají také vykoupit přepravky a dokonce zátky od piva. Můžete mi, prosím, sdělit. Srdce z plastových víček.


Rodinné fotografie budete mít vždy u sebe. Opět sova ze zátek od piva. Abstraktní dekorace na zeď. Malé svíčky vyrobené ze zátek.

Lidské oko z plastových víček. Co mě přijde smutné, je fakt, že se na peníze od firem vykupující víčka. Nebo tašku plnou hliníkových víček od jogurtů a pytel plechovek od piva.


Jedná se především o víčka od lahví s různými nápoji, ale i víčka od saponátů, pracích prášků, aviváží, tekutých. Díky Vám všem se podařilo nasbírat oficiálně 5kilo víček. Sběr víček pro nás zařídila jedna naše moc hodná kamarádka, které tímto moc děkujeme. Sami bychom se do toho asi nikdy nepustili. Specializované firmy jej proto vykupují jako surovinu.


Možná ji taky máte doma. A přemýšlíte, co s nimi. Stříbrnou kouli z alobalu od čokolád. Přinášíme aktualizovaný seznam míst, kde můžete hliníkový odpad odevzdat. Nejlépe ale uděláte, když se aluminiu budete vyhýbat.


Jaký materiál je víčko od piva ? Je to plech, nebo hliník? Mám jich asi kilo tak jestli to mám odvést do výkupu surovin.

Vaše jméno: Informuj mn. Dopátrat se toho, kolik vyděláme za rok sběrem víček , je jednoduchá matematika a spočítá si to i žák prvního stupně základní školy. Víčka musí být volně vložená v pytlích, nesmí být v nich nastřádány malé pytlíky s víčky. Víčka jsou kvalitní surovinou a je vhodné je spíš recyklovat.


Náklady na sběr jsou totiž často vyšší než částka, která se vybere. Ve vysílání Českého rozhlasu Plus o tom mluvily Kristýna Šmejkalová, spoluzakladatelka občanského. Sběr víček má na děti i vedlejší výchovný vliv a mnoho dětí tak získá určité návyky, chuť pomáhat a třídit odpad. I když se Vám zdá sběr víček jednotlivcem jako boj s větrnými mlýny, je částka získaná sběrem pro Ondráška v masovém měřítku velkým přínosem. Hlavním argumentem kritiků je nízká cena výkupu víček.


Pohybuje se od čtyř do devíti korun za kilogram, nejobvyklejší cena je pětikoruna. Jedno víčko váží zhruba dva gramy. Na kilogram je tak potřeba zhruba 5víček.


Sběr plastových víček není ani ekologický, ani. Nová evropská směrnice o zákazu jednorázových plastových výrobků, která má být schválena letos na jaře, obsahuje nařízení, že PET láhve budou muset mít víčka pevně přidělaná, aby se nedala odstranit. Nejčastější chyby při sběru víček. To znamená, že ne všechna víčka patří do sběru.


Plastožrout se soustředí na víčka z HDPE což je polyethylen s vysokou hustotou, jehož obrovskou výhodou je, že je plně. Sbírání víček je blbost. Proto jsem chtěla poprosit, kdo bude mít zájem Lukáška jakkoliv podpořit budeme rádi. Když by jste nasbírali kg víček (cca 400ks) je to jako by jste nám poslali 6kč. Proto i desetikoruna je pro nás velká pomoc.


Všem děkujeme za podporu. PET lahví – většinou na nějaký dobročinný účel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky