pátek 7. února 2020

Rýžovací talíř

Geologické knihkupectví do odvolání uzavřeno. Rýžovací sada Karma obsahuje např. Hurricane a sada Garrett pak zbrusu nový typ pánve Gold Trap, což je vylepšená verze Lagalovy pánve. Video ukazuje i rozdíly v. Profesionální sada pro rýžování zlata. S touto rýžovací sadou se z vás i vašich přátel může velmi snadno stát profesionální rýžovač zlata.


Vyzkoušejte skvělé vlastnosti jednotlivých pánví, je to snadné. Stačí miska, nebo jen talíř. Mnoha prospektorům a zlatokopům ale stačila a stačí pouhá rýžovací miska. U nás se kdysi vyráběly rýžovací misky kónické (kuželovité). Minulý týden jsme s kamarádama koukli na starý smeťáček, kde již dříve bylo něco z WWII a to konkrétně LW.


Podařilo se najít jeden talíř , který jsme rýčkem trefili. Po slepení vypadá ještě dobře. Byly tam ještě nějaké lahve, knoflíky a protikus přezky. No určitě se tam ještě bude něco ukrývat.


Zprvu jsem používal rýžovací talíř , ale ten je tady vcelku k ničemu … Míša prostě nabral lopatu písku z díry na dně potoku a manželky, děti či kamarádi prostě přebírali písek a jen tak do. Hned po příchodu na lokalitu, společně s kamarádem Michalem Berkou, který povolení zařizoval a šutrákem i kameramanem Oldou, jsme se dali do práce. Já vytáhl můj bílý plastový tác, který měl fungovat jako mělký rýžovací talíř a bílý podklad měl dát vyniknout modré barvě safírů. Olda mi hodil první lopatku. Během zlaté horečky na Klondiku na konci století, začala kanadská jízdní policie, bedlivě sledovat stav zásob nově přicházejících zlatokopů.


Zlatokopové putující do Dawsonu z Dyei a Skagwaye, si museli přinést zásoby potravin a proviantu alespoň na rok. Nejprve byly čtyři pneumatiky, pak mírný. Vedle stříbrňáčků je plaketa (asi stříbrná) písmena MP a datum 10.


Ze zadu není nic k uchycení. Zdravím hledačskou obec. Určí někdo kolečko Jakuba Lederera? Přeju pěkný počasí při hledání. Rýžování zlata pomocí rýžovací pánve.


Odborný výklad s instruktáží o rýžování zlata, veškeré vybavení je zajištěno. V druhé z nich je kompletní vybavení pro odvíčkování, vytáčení, stáčení do. Pro zpracování medu je potřeba medome odvíčkovací tác ,. Abdecklungsgabel e, odvíčkovací vidlice. Neboli stojánek na odvíčkování rámků.


Talíř odvíčkovací s nerez vaničkou žlutý. Skleněný tác pod svíčku kulatého tvaru. Základ jejich výbavy tvoří rýžovací pánev. Kousek zlata tedy není zlatilka ani zlatiska, ale zlatinka, což bylo správ - né znění tajenky z Čiperkovy zlatokopecké křížovky. Zajímavý chlapík,tenhle Popper.


Když v Ohňové zemi vypukla zlatá horečka, chytil tento chytrý inženýr a poučený mineralog příležitost pevně za pačesy. Brzy objevil panenská naleziště zlaté rudy v oblasti poloostrova El Páramo - české znění věru nepřekvapí: Pustina. S lopatou a rýžovací pánví nemínil ztrácet.


Jídlo z vlastní zahrady až na talíř. Pokrm pouze z vlastních surovin permakulturní zahrady. Velikonoční folklórní akce na mlýně – ZRUŠENO.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky