čtvrtek 21. dubna 2016

Špaldová múka

Je špaldová múka vhodná aj pre celiatikov? Niektorí celiatici ju znášajú dobre, iní, s nižšou toleranciou lepku, musia aj túto múku vyradiť zo svojho jedálnička. Nie je múka ako múka - 1. Aký je rozdiel medzi špaldovou múkou a bielou múkou?


Ako najstarší predchodca pšenice je špalda ľahšie stráviteľná a preto si ju obľúbili aj priaznivci zdravej výživy.

Obsahuje síce nižší obsah lepku ako bežná pšeničná. Někteří celiatici ji snášejí dobře, jiní, s nižší tolerancí lepku, musí i tuto mouku vyřadit ze svého jídelníčku. Co všechno by se podle vás mělo do chleba přidat, aby vznikl opravdu chutný a zdravý špaldový.


Pridať Babičkina Voľba Múka špaldová hladká kg Pridať Pridajte Babičkina Voľba Múka špaldová hladká kg do košíka. Milá Renanko, je to dost možné, že tato krupice nebývá vždy v sortimentu všech obchodů, zdravých výživ nebo koutků v supermarketech, ale existuje :-) Na tuto kaši můžete použít i špaldovou mouku, pokud možno hrubou, ta se krupici hodně přibližuje, ale nakonec proč ne i hladkou:-) Bude to pak spíš puding, ale i jako kašička to bude určitě dobré. Moje rýchle, jednoduché a chutné recepty.


Overené a chutné recepty s vybranými ingredienciami. Aby sme Vám zaistili lepší užívateľský komfort a prispôsobili naše služby Vašim potrebám, ukladá Zdravopedia na Vašom počítači, tablete alebo smartfóne súbory cookies, a to predovšetkým kvôli poskytovaniu obsahu na mieru, obstarávaniu anonymných štatistík a zacieleniu obchodných oznámení.

Přestože je špaldová mouka výživnější než bílá mouka, obsahuje lepek. Pokud jste někde četli, že je špalda bezlepková, je to velký omyl. Je ale pravda, že špaldová mouka obsahuje mnohem méně lepku než pšeničná. Zdravé recepty, lehké, dietní a přitom výborné.


Nikdy nebylo snazší jíst dobře a být při tom fit. Stačí si vybrat z vyzkoušených receptů. Otázka: Dobry den, celiakiu mam diagnostikovanu uz rokov a snazim sa piect zdrave dobroty no vacsina takychto zdravych kolacikov obsahuje spaldovu muku. Vhodná na pečenie, vyprážanie i napríklad na prípravu varených príloh.


Celozrnná špaldová múka sa od bežnej múky líšia obsahom otrúb. Chlebová múka pre jednoduché pečenie domáceho chleba. Táto chlebová múka má v porovnaní s klasickou múkou tmavšiu farbu a hrubšiu štruktúru, aby dokázala naviazať viacej vody a cesto z nej je potom hutnejšie. Pri múke to nekončí Ak chceš vyťažiť z výhod špaldy čo najviac, nikde nie je napísané, že sa musíš zamerať iba na špaldovú múku.


Jednoducho povedané, múka zo špaldovej pšenice. Ako historický predchodca pšenice je špaldová pšenica ľahšie stráviteľná a preto je obľúbená u priaznivcov zdravej výživy. Múka zo špaldy je bohatá na bielkoviny, obsahuje lepok.


Tinkine recepty Všetci, ktorí chcete zdravo variť, piecť, skúšať nové, ale aj osvedčené z tradičnej kuchyne a ochutnávať zážitkovú gastronómiu.

Postup přípravy receptu. Vše smícháme dohromady, já nalila na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dle potřeby. Objevila jsem tuhle buchtu někde na netu, je výborná, mokrá a nedrobí, což já, maminka 15-ti měsíční dcery velice oceňuji :-D. Fotku nemám, třeba někdo dodá, třeba já někdy. Vôňu a orieškovú chuť špaldy si proste zamilujte.


Táto múka je vyrobená zo špaldy, čo je prastarý druh pšenice. Múku môžete použiť namiesto bežnej pšeničnej múky v mnohých receptoch na pečenie vašich obľúbených múčnikov. Hodí sa aj na každodenné pečenie domáceho sladkého aj slaného pečiva (bábovky a perníky, kysnuté buchty, koláče, sušienky a cukrovinky, palacinky, chlieb, rožky, žemle). Je to prastarý druh nešľachtenej pšenice. Už v dávnych časoch patrila medzi základne potraviny starovekých Grékov, Egypťanov či Keltov.


Jej pestovanie sa datuje zhruba do šiesteho tisícročia pred n. V súčasnej dobe špalda ponúka alternatívu pšenici, ovsu a žitu. Ako pôvodný nešľachtený druh pšenice si zachovala veľa dôležitých minerálií a vitamínov (viac ako bežná šľachtená pšenica) a vysoký obsah vlákniny a podporuje tak trávenie a prečisťuje. Do palaciniek, polievok, koláčov, slaného pečiva.


Mám veľmi rada jej orieškovú chuť a aj vlastnosti. Na rozdiel od žitnej múky z nej nebýva pečivo také hutné a placaté. Z rozomletých ovsených klíčkov a otrúb sa vyrába ovsená múka.


Pripraviť si ju môžeš aj doma rozmixovaním alebo pomletím ovsených vločiek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky