pátek 15. dubna 2016

Jak skladovat jablka v paneláku

Bydlíc v paneláku ,mám dost zkušeností s uskladněním jablek i brambor. Jednou jsem dostal dva pytle jablek a neměl jsem jinou možnost,než je dát na balkon do plastových krabic. Vydržely dokonce i mráz -stC konzumovali jsme je úplně zmrzlé.


Lépe je je nastrouhat a nasterilizovat na štrůdl. Není to doporučení,jen podiv,že jablka vydrží neuvěřitelné podmínky.

Jablká na zimu sa v paneláku môžu skladovať na balkóne v drevenej debničke, ktorú treba vystlať polystyrénom. Debna sa môže pri vysokých mrazoch zakryť hrubou látkou alebo. Mám to štěstí, že máme dům se sklepem, takže můžu veškeré ovoce skladovat tam.


Ovoce skladujeme v nízkých přepravkách z obalove-materialy, mají tam přímo celou kategorii přepravek na ovoce, ale my máme ty nízké, protože se stejně moc nevyplatí skladovat ani jablka v několika vrstvách na sobě. Polystyrén slúži ako izolant a jablká ani pri mínus desiatich stupňoch nezamrznú. Moje švagrová se podobným způsobem pokoušela skladovat jablka na balkoně v paneláku , výsledek však zas až tak dobrý nebyl.

Asi špýchar je přeci jen o něčem jiném. I skladování ovoce má totiž svoje pravidla. Ještě než začnete sklízet jablka ze stromu, je vhodné připravit skladovací prostor. V každém případě byste měli mít ve sklepě jak teploměr, tak i vlhkoměr – usnadní vám rozhodování. Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor, lidé si také z nich dělají zásoby na zimu.


Jablka se silnější a drsnou slupkou vyžadují vyšší relativní vlhkost vzduchu, ostatním odrůdám neuškodí ani vlhkost kolem osmdesáti procent. Málokdy se v něm najde čistý nezkažený vzduch. Většinou je vzduch zatuchlý, vlhký a ovoce z něj rychle nasaje nepříjemné sklepní pachy. Pokud budeme přece jen kvůli nedostatku jiného místa uschovávat jablka ve sklepě, musíme jej pravidelně větrat. Jen tak předejdeme hnilobám a plísním a nepříjemným zápachům.


Jenže kam je vůbec dát a jak jim zajistit ty správné podmínky pro uskladnění? Tímto způsobem uskladňuji golden deliciusy, jonathany, spartany a šampiony. Skladování brambor v bytě: Nic není nemožné.


Pokud patříte k zahrádkářům, kteří mají svůj kousek přírody mimo domov, nezoufejte.

I v bytě existuje možnost, jak na vhodné skladování brambor. V případě menšího prostoru se ale budete muset smířit s tím, že uchováte menší množství plodin. Jak to ale mají udělat ti, kteří bydlí v panelácích nebo malých domácnostech? V obchodech i na trzích najdeme pytle brambor či jablek a nejednomu z nás některé druhy zachutnají a chtěl by se jimi zásobit na zimu.


Natrhaná jablka i hrušky se dají v případě potřeby skladovat také v proděravělých igelitových pytlích. Je to sice krajní řešení, ale pořád lepší než volně v košíku. Plody zabalíme každý zvlášť do. Proto je lepší obětovat trochu času, práce a surovin a jablka zpracovat.


Proto je skladujte samostatně, ne blízko brambor, cibule či česneku. Ačkoliv v mnoha příručkách je doporučováno uskladnit jablka ve sklepě, ne vždy je to nejlepší místo na uchování ovoce. Právě ve sklepě je vzduch často „zkažený“ a zatuchlý. Jablko má tendenci nasávat pachy z okolí , a proto by mohlo při uskladnění v takovém sklepě získat úplně jinou chuť.


Aby nám doma jablka dlouho vydržela. Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě skladovat v lednici, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání. Víte, jak je správně skladovat ? Chcete mít přes celou zimu zásobu vlastního ovoce? Kdo by nechtěl mít přísun u nás vypěstovaných jablek, která jsou chutná a pro naše prospěšná pro naše zdraví. Konec plýtvání s Martinem Škodou - jak uskladnit ovoce a zeleninu?


Problémem však může být nevhodné uskladnění. V ideálním případě jablka rozložíme na dřevěné police nebo do lísek, které lze stavět na sebe. Jablka bychom měli vkládat do lísek stopkami nahoru, hrušky stopkami dolů. Jablka se před mrazením doporučuje oloupat, nakrájet a zbavit jádřinců. Mezi lískami by měl proudit dostatek vzduchu, aby se mohly uvolňovat látky stimulující proces zrání.


Zmrazit je pak můžeme různými způsoby. Jak si uspořádat ledničku a správně skladovat potraviny. Každý se hodí pro jiné účely, ale nejširší využití má asi mrazení nasucho. Hledal jsem tuhle cosi v ledničce.


Otevřu dveře a vykouknul na mne naprostý zmatek. Ve dveřích mlíčka na kávu, v držáku na vajíčka majonéza, na talířcích zbytky bramborového salátu, ale to máslo jsem nemohl najít.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky