pátek 23. srpna 2019

Kyselost kávy

Obecně platí, že s délkou pražení klesá kyselost kávy. A aby toho nebylo málo, musíme ještě probrat způsob přípravy kávy a její dopad na kyselost. Jemné mletí snižuje kyselost kávy , naopak hrubé mletí. Jde o jedinečnou osvěžující a šťavnatou chuť citrónu, grepu, ba dokonce vína.


V tomto případě mluvíme o ovocných, acidních odrůdách kávovníku, pro které je příjemná kyselost charakteristická. Proti tomu stojí kávy , které špatnou přípravou nabyly nepříjemnou kyselost , ba až octovost, a ta jim vůbec nesvědčí.

Když káva nemá potřebnou kyselost , tak je káva chudá a „plochá“. Nicméně neměli bychom zaměňovat slova „ kyselost “ a „zkyslost“, které používáme pro negativní označení chutí. Světlejší pražení vykazuje více přirozené kyselosti kávy a čím tmavší pražení je, tím se kyselost snižuje. Zpracování přírodní, honey, promyté a upražená káva 2. Voda tvoří až šálku kávy , a to znamená, že chuť kávy je vodou velmi ovlivněna. Ano, původ kávy má na chuť vliv.


Velmi obecně se dá říct, že africké kávy jsou spíše kyselejší, než například jihoamerické. ALE: Opět platí, že u tmavě upražené kávy kyselost neucítím a světlá káva taky nikdy hořká nebude. U středního pražení můžu cítit obě dominantní chutě.

Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Preference milovníků kávy se jasně kloní k chuťově rozmanitější Arabice – tvoří asi celosvětové produkce. Tamní promyté kávy jsou hodně kytičkové, je v nich cítit jasmín, heřmánek… nebo jdou dost do sladkých limetek a citronů.


Já tomu říkám besipky (ovocné bonbony). Když se zadaří etiopie, která chutná jako žluté besipky, tak je to luxusní. Etiopské suché kávy jdou hodně do jaho až do borůvek. Co je z hlediska chemie kyselé a co zásadité ukazuje následující tabulka.


Spotřeba kávy byla přibližně jedna káva za hodinu, kávovar špinavý, nečištěný, káva v mlýnku ležela nejméně týden. Ačkoliv naše chuťové buňky vnímají citron jako nepříjemně kyselý, ten se při trávení metabolizuje na uhličitan draselný, jenž neutralizuje přílišnou kyselost. Ačkoliv je citrón kyselý, působí v našem organizmu jako zásadotvorný. Chuť tedy neurčuje, zda je potravina. Kyselost citrónu způsobují organické kyseliny.


Kávy z Kolumbie mívají dobrou kyselost a čisté aroma, některé druhy mohou mít lehce oříškovou chuť. Nejlepší jsou středně pražené. Káva z Afriky je chuti pikantní, má jemnou kyselost a jemnou vůni s lehkou ovocnou příchutí. Většinou tvoří dobré směsi kávy.


Káva Monro: pražírna a prodej čerstvě pražené zrnkové kávy. Dobrý den, musím vychválit Vaši kávu, ale i Váš eshop.

Výsledná chuť je ovocná, ale ne tak výrazně jako u káv zpracovaných suchou metodou. Mívá příjemnější kyselost než prané kávy , s intenzivní sladkostí a komplexním pocitem v ústech. Sladkost a hloubka těla kávy závisí kromě odrůdy i na množství dužiny ponechané před sušením. Jelikož ne všem taková kyselost vyhovuje, míchají se takové Arabiky s Robustami, které jsou obecně hořčí.


Kromě kyselosti má chuť kávy spoustu dalších stránek a při tvorbě směsí je tak důležité brát v úvahu všechny tyto vlastnosti. Opravdu výbornou směs tak dokáží namíchat jen opravdoví profesionálové. Různé odrůdy kávy ze všech koutů světa se připravují nejrůznějším způsobem, takže se milovníkům kávy nabízí velká chuťová pestrost a mohou si vybrat mezi menší a větší plností chutí a vůní nebo vyhraněnou a jemnou kyselostí. Ohromné množství odrůd může být zpočátku nepřehledné.


A ten malý sen jednou začali realizovat ve velké sny a vybudovali svými silami a srdcem tuto malou útulnou pražírnu kávy „GRAIN“ učili se pražit kávu, poznávat vůně, chutě, druhy kávy. Jejich vize nebyla kavárna jak je tomu dnes ve světe, ale naopak malá pražírna, kde lidé mohou cítit vůni a chuť pražené kávy. Vybírejte čerstvě pražené kávy ! Z tisíců kávových oblastí sami vybíráme a dovážíme zelené kávy se skvělým poměrem kvality a ceny.


Pečlivě je pražíme ve vlastní řemeslné pražírně. Tvoříme také směsi na espresso. Káva je naší vášní: má bohulibé účinky na zdraví a pijáci kávy žijí déle.


Každý z nich má své výhody i nedostatky. Rádi bychom Vám představili způsob přípravy kávy , který vyniká nad ostatními tím, že připravuje nejchutnější kávu, kterou jsme kdy pili.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky