středa 19. července 2017

Pravá turecká káva

Jak uvařit dobrou tureckou kávu v pořadu Na špacíru poradí mistryně ČR ve vaření kávy v jezvě Štěpánka Havrlíková. Zláká Vás naše obrazová zkratka k návštěvě tohoto. Nápoji, kterému snad všichni říkáme turek, má ve skutečnosti s pravou tureckou kávou pramálo společného. Možná jen to, že obsahuje namletou kávu a horkou vodu.


Můžete si ji navíc připravit doma. Pravá turecká káva nalévaná přímo z džezvy.

Turecká káva je dobrá pro sportovce. Je známo, že kofein je dobře fungujícím přírodním stimulantem zvyšujícím sportovní i mentální výkonnost. Na přípravu této kávy potřebujeme džezvu (konvička kónického tvaru), g velmi jemně namleté kávy a 1ml vody. Do džezvy nalijeme studenou vodu, přidáme kávu a přivedeme k varu. Káva zpění a naplní konvičku až po okraj.


V této chvíli kávu odstavíme a necháme pěnu spadnout. Jde o krásný rituál a odměnou je malý šálek velmi silné kávy. Rozdíl je opravdu výrazný.


Pokud si budete chtít kávu připravit, tak budete potřebovat speciální nádobu kónického tvaru, které se říká džezva.

A její původní arabský název zní cezva, podle ottomanské turečtiny se správně vyslovuje džezve. Predstavujeme si pod tým horúcou vodou zaliate pomleté kávové zrná, prípadne čiernu tekutinu s troškou mlieka, cukru a krásnou arómou! Dôležité je však vedieť, že to, čo poznáme pod výrazom turecká káva , však nie je.


V momentě, kdy káva vzkypí, jí odstavíme z ohně. Vzniklou pěnu sesbíráme do šálků a džezvu dáme opět nad oheň. Vaříme do dalšího vzkypění. Poté kávu nalijeme do šálků a podáváme. Káva má být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska.


Istanbulu otevřena první kavárna. Pochutnat si na ní nemusíte jen v kavárnách a restauracích. Vítejte na novém e-shopu KAVA.


Prosíme naše zákazníky o novou registraci na našich stránkách. V řeči Turků se jí říká kahve. Pro milovníky kávy jasná záležitost k vyzkoušení. Mletá káva a vroucí voda? Možná právě proto také i dnes, když existuje nesčetně jiných variant kávy, mnozí nenechají na toho klasického českého turka prostě dopustit.


A o co tedy jde a jak pravého turka připravit? Není káva jako káva a není turek jako turek. Nech sa páči, čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa podáva pravá turecká káva.

Kde sa pije najčastejšie? V článku se dozvíte o přípravě více. V Česku nám to může vzdáleně připomínat příprava kávy tzv. Má kónický tvar s dlouhým, rovným držadlem.


Tělo džezvy může být vyrobeno z mosazi, mědi či keramiky. Směrem nahoru bývá zúžená a obvykle zdobená vypouklým tepáním. Na horním okraji má rozšířený límec, kam káva při vaření vyběhne, aniž by přetekla.


Na okraji je i hubička, která.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky