úterý 11. července 2017

Kvásek na knedlíky

Kvásek na knedlíky

Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků.


Kvásek na knedlíky

Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Máte-li v malíku přípravu kvásku, můžete se pustit do buchet, těsta na pizzu nebo knedlíků a kynutého těsta se bát nemusíte. Naučte se podle našeho receptu připravit kvásek , který vám zaručí perfektní výsledek. Kvásek připravíme předem, jelikož čekáme cca minut, než vzejde. Vytvoříme šišky a dáme vařit na páru.


Odebraný kvásek přikrmíme opět 1g hladké chlebové mouky a 1ml studené vody, rozmícháme a když tento odebraný nakrmený kvásek zdvojnásobí svůj objem - nakyne, použijeme ho na pečení nového chleba. Na založení a udržování kvásku používáme obyčejnou vodovodní vodu. Holky, jak dlouho trvá, než vzejde kvásek ? Pokud je však přechlorovaná, použijeme.


Kvásek na knedlíky

Mně se za minut v teple v troubě tak akorát rozmočili v mléce ty kvasnice. Dělala jsem dle receptu 2ml vlažného mléka, g droždí, lžička cukru. A druhá otázka - jak dlouho kyne knedlíkové těsto? Jak poznám, že je dost nakynulé.


Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, špetky soli a kvásek , zbylé mléko a zpracujeme těsto. Necháme minut kynout. Potom těsto rozválíme na vále, nakrájíme na čtverečky a obalíme jím ovoce. Vaříme - minut, knedlíky otočíme a. Už ten nebo den můžete naposledy odebrat a nakrmit kvásek potřebnou moukou a vodou co máte v receptu na 12h prokvašování a další den už můžete přidat ostatní suroviny a připravit si těsto na chleba.


Ze začátku než bude kvásek dostatečně silný budou ty chleby trošku konzistenčně jiné než častým pečením. Směs natlačte do porcelánové nádoby, nechte hodiny na teplém místě a pak uchovejte v temnu a chladnu. Používat je můžete až za – dny a to tak, že na jeden kilogram mouky stačí polévková lžíce domácích kvasnic.


Z poslední lžíce kvasnic, která zbyde, si můžete vyrobit novou zásobu. Já osobně vařím knedlíky minut na jedné straně a pak je otáčím. Po vyjmutí z vody hotové knedlíky propícháme špejlí, aby se nesrazily. Na krájení knedlíků se mi nejvíce osvědčila zubní nit.


Bramborové knedlíky od babičky podáváme jako vynikající přílohu k masu, špenátu nebo zelí. KYNUTÉ KNEDLÍKY : ½ kg polohrubé mouky 1lžička soli ¼ l mléka dkg kvasnic – udělat kvásek dkg moučkového cukru dkg másla žloutek Zaděláme těsto tak, až se dělají puchýřky a necháme na kamnech kynout asi ½ hodiny. Knedlíky se mohou připravovat vařením buď ve vodě nebo v páře ve tvaru koule nebo šišky, která se před podáváním krájí na plátky. Nejrozšířenější knedlíky podávané k českým pokrmům jsou houskové, kynuté nebo bramborové knedlíky. Pak ho rozdělíme na dílů, na každý posadíme umytou švestku a zabalíme do tvaru knedlíku.


Uvařené knedlíky trochu roztrhneme vidličkami, aby vyšla pára, přendáme je na talíř, posypeme strouhaným tvrdým tvarohem, posypeme cukrem a zalijeme máslem. Na tom, kdy které ingredience přidáte, totiž skutečně záleží. Důležité je, aby kvasnice nepřišly do přímého styku se solí, pokud tedy kvásek připravujete například v důlku udělaném v mouce, nikdy ji předem nesolte. Pozor také na to, aby použitá tekutina nebyla teplejší než °C, pak by vám kvásek nevzešel. Knedlíky - bochánky ukládáme na utěrku, pod kterou již vaří voda.


Kvásek na knedlíky

Z jednoho bochánku nakrájíme až plátků knedlíků. Levný knedlík na páře podáváme jako přílohu. Na křupavý základ vám bude stačit mouka, máslo, ledová voda a vajíčko.


Podívejte se na recept na dokonalý quiche se slaninou nebo slaný koláč s jarními cibulkami a aromatickým modřenínem. Uvařte si vlastní domácí houskové knedlíky ! Až svoje knedlíky poprvé ochutnáte, zcela jistě zapomenete na polotovary v sáčku. Už nikdy si nekoupíte ani tzv. V dnešním videu si ukážeme, jak vytvořit věčný kvásek na domácí kváskový chleba, který je ten nejlepší, co znám. Tento kvásek jen budete odebírat a přidáva.


Jak na knedlíky aneb Rady našich babiček. Knedlíky naskládejte do mísy, přikryjte utěrkou a zabalte do peřin. Tak vám vydrží dlouho teplé.


Aby se nerozvařily, přidejte do těsta lžičku octa.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky