Oblíbený byl však zejména v zemích Orientu, kde s jeho pomocí kořenili nejen jídlo, ale i nápoje včetně čaje a kávy. Jeho specifická silná vůně a chuť se stala nedílnou součástí tamní kultury, a nyní tajemství. Do pravej arabskej kávy sa pridávajú čerstvo pomleté semená, ktoré si takto zachovávajú najvýraznejšiu arómu, prípadne do nej namočia niekoľko toboliek. Káva pripravená takýmto spôsobom získa nenapodobiteľnú chuť. Pro milovníky rozpustné kávy bychom měli následující typ.
Stačí do hrnku s kávou (před zalitím) přidat pár zrnek kardamomu (zrnka z jedné tobolky na dva šálky) a po zalití můžeme ihned podávat.
Obdobným způsobem lze připravit i čaj. Ten je dôležitou ingredienciou napríklad do kari či garam masála – obľúbených indických korení. Do mléka i kávy „Jakmile do země pronikl ze Středního Východu zvyk konzumovat denně kávu ve velkém, doporučovali indičtí lékaři dávat do ní kardamom,“ říká MUDr. David Frej, znalec ájurvédské medicíny.
Zatímco hřebíček nebo černý pepř je vhodné vkládat do vody při vaření rýže nebo obilnin, kardamom se. Denná doporučená dávka kardamónu je mokka lyžička. Kardamon poznajú všetci vďaka jeho chuti. Používa sa na ochutenie rôznych jedál a je veľkým prínosom pre naše zdravie.
My sme svoj museli špeciálne zabaliť, pretože prvú noc po zakúpení sa nedalo kvôli jeho silnej aróme v karavane spať.
Některé další země, jako například Srí Lanka, začaly kardamom také kultivovat. Check Out kardamon on eBay. Fill Your Cart With Color today! Free Shipping Available. Jakou má kardamon chuť?
Zkusíme to popsat co nejlépe a nejvěrněji: chutná kořenitě a lehce nasládle. Používá se, jak již bylo řečeno, například k ochucení a prohloubení chuti kávy a čaje. Přidává se do vánočního pečiva, ale i do ovocných zákusků (například do oblíbených perníků), džemů a kompotů. Do pečiva, asijské kuchyně.
Používají se pouze semena z rozloupnuté tobolky – celá i podrcená, ta mají výraznější chuť. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Kardamón poznajú všetci vďaka jeho chuti.
Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva (perníky, koláčky) a malém množství do uzenin. Korenie kardamóm je používané v Indickej, orientálnej kuchyni, kuchyni juhovýchodnej Ázie, ale našlo si cestu aj do ostatných kútov sveta.
Slúži ale tiež na výrobu silice, likérov i vo farmaceutickom priemysle. Toto korenie má čestné miesto v našich kuchyniach a receptoch, do ktorých sa pridáva. Všechny informace o produktu Koření Sonnentor Aladinovo koření do kávy 25g, porovnání cen z internetových obchodů, hodnocení a recenze Sonnentor Aladinovo koření do kávy 25g.
Rovněž je výborný do nejrůznějších omáček a salátů, uzenin i masa, mletého i přírodního.
I malinká špetka kardamomu dodá potravinám na chuti. Při pečení se hodí do perníků, marcipánových moučníků, ale i do džemů a kompotů. Ale pokud si chcete skutečně pochutnat, zkuste si špetku kardamomu přidat do kávy k.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.