Rýže na rizoto - recepty na každý den. Jednou z nejznámnějších odrůd je rýže arborio. Méně známá už je potom rýže vialonee a carneroli. Risotto je tradiční italský pokrm. Jeho konzistence je naopak krémovitá a odpovídá tomu i výběr rýže.
Používá se kulatozrnná s vysokým.
Nic není tak důležité pro přípravu italského rizota, jako je rýže. Tyto rýže se pěstují v Itálii, mají perličkovitý, baculatý tvar, a protože vstřebávají hodně vody, vytváří po uvaření krémovitou hmotu. Na vlákninu bohatá je rýže Natural, oproti bílé rýži potřebuje delší dobu vaření. Typicky nelepivé rýže jsou například Patna a Paraboiled. Na suché rizoto jsme si zvykli my.
Je tradiční z vařeného masa, například z kuřecí polévky. Tedy alespoň my doma jsme ho takto dělávali. Když se dovařila kuřecí polévka, obralo se maso z kostí nohou a za přidala se zelenina, rýže a na talíři jsme to ještě posypali strouhaným tvrdým sýrem.
K pravému italskému se.
Já dělám rizoto v troubě a to následovně: 2cibule necháme zesklovatět na sádle nebo oleji, jak má kdo rád a přidáme hrnek (2dl) rýže a orestujeme ji Pak zalejeme hrnky vlažnou vodou a přidáme větší rajčata, zelenou papriku vše nakrájet na drobno půl sáčku zmrazené zeleniny mrkev, hrášek, kukuřice, přidám. Na mírném ohni osmahneme cibulku ( na másle nebo na oleji), případně spolu s česnekem, mrkví, celerem. Nenecháme cibulku zhnědnout! Zvýšíme trochu teplotu a přidáme (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou necháme lehce osmahnout asi minuty. Rýže se zatáhne a udrží si obsah škrobu.
Rizoto , které známe z kantýn, menz, ale i od maminky, se od italského receptu liší, přesto je neméně lahodné. Hlavní rozdíl mezi českým a italským rizotem je v použité rýži, která se nejprve uvaří samostatně, zatímco v Itálii, odkud risotto pochází, se používá speciální rýže bohatá na škrob, která se vaří za stálého míchání ve vývaru. V Itálii odkud pochází se podává zejména jako předkrm, ale výtečně se hodí i jako příloha nebo hlavní jídlo. Neodolatelné recepty na rizoto.
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni. Prozradíme super triky, jak uvařit dokonalé italské risotto. Není rizoto jako risotto. Ačkoliv oba pokrmy jsou samozřejmě z rýže , to pravé itals.
Pokud Vám spojení rýže a sušených rajčat zachutnalo, ale neobejdete se bez masa, připravte si rizoto se pstruhem a sušenými rajčaty. Kousky ryby servírované na krémovém rizotu s bylinkami vypadají opravdu skvěle a vaše hosty určitě potěší. A pokud podáváte s rizotem rybu, rozhodně ho připravte na rybím vývaru. Po talíři ani neteče, ani na něm netrčí jako neforemná slepená hrouda, ale krásně měkce se rozprostírá.
Na rozdíl od přílohové rýže , kdy často preferujeme sypká zrnka, rizoto nesmí být suché. Mělo by vás uchvátit svou šťavnatostí a plnou hedvábnou chutí.
Podívejte se, jak připravit tu nejlepší rýži na krémové italské rizoto. Jan Kvasnička vám ukáže, jak na to! Tesco Recepty - čerstvá inspirace. Rizoto lze dochutit masem, které důkladně osmahneme na cibulce před přidáním rýže , či různou zeleninou nebo houbami, se kterými postupujeme stejně jako s masem. Chutná je kombinace se slaninou nebo prošutem, jež osmahneme na zeskelnatělé cibulce před přidáním rýže.
Tradiční italské rizoto , postupem a chutí poněkud lišící se od toho českého. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem risotto, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena. V Itálii se na přípravu rizota používá tradiční kulatozrnná rýže , např.
Správně uvařené rizoto je husté a smetanové, rýže je však vařena al dente ( na skus) a s oddělenými zrny. Mělo by být servírováno na plochých talířích a mělo by snadno se rozprostřít, ale nemělo by mít kolem sebe nadměrnou kapalinu. Maso orestujeme na rozpuštěném másle.
Zalijeme trochou vody, přidáme zeleninový bujón a necháme minut dusit. Ke směsi přidáme rýži, kousek másla, špetku papriky a vegety a necháme prohřát. Zeleninové rizoto s kuřecím masem posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme. Ak chcete podávať rizoto ako predjedlo, bude vám stačiť g na jednu porciu.
Na hlavný chod použite 1g na osobu. Ryžu pred varením neumývajte, pretože zrnká sú obalené škrobom, ktorý dodáva rizotu krémovosť. Počas varenia ryžu neustále miešajte, pretože iba takto sa.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.