Postupně přisypáváme jednozrnku a mixujeme. Nakonec vmixujeme i část odšťavené drtě z mrkve, semínka a koření. Na pečícím papíře vytvarujeme placky a sušíme na sluníčku, v troubě nebo sušičce 4-hodin – ne zcela do tvrda, ale spíše do konzistence jako pita chléb.
Kamut zalijte v misce vodou a nechte alespoň hodin máčet. Pokrmy z kategorie raw food jsou většinou přirozeně bezlepkové.
Což tak nějak intuitivně vítám, i když jsem nikdy neměla s lepkem vědomé problémy. Dělávám si ho tak jednou za rok, ale letos tuto frekvenci asi zvýším, protože mi tentokrát opravdu moc chutnal. Podle těchto pramenů esejci připravovali plochý chléb z obilných klíčků, který byl pečený pomalu na slunci. Jednozrnku na hodin namočíme. Vodu v průběhu 3x vyměníme.
Pokud jsou vedra, je lepší mít namočenou jednozrnku v ledničce. Zcedíme, propláchneme vlažnou vodou. Esejský chléb Vhodné pro nízkosacharidovou dietu od III.
Zkoušela jsem internet, ale nikde jsem nenašla vysvětlené, z čeho, případně jak takový chleba upéct, případně kde jej koupit. Klíčením zrno nabývá řadu prospěšných nutričních vlastností. Až nám těsto vykyne, připravíme si nádobu na pečení, do které dáme na dno jenom mouku (žádný olej). Pak necháme rozpálit troubu a mezitím těsto na chléb vysypeme a jenom mokrýma rukama upravíme. Dáme na mouku, kterou jsme si vysypali nádobu, ještě necháme minut kynout.
Určitě si jej zamilujete. Suší se na cca stupních. Chléb bude přirozeně sladký od klíčků. Takto připravovali chléb v roce nula, sušili na slunci. Já jsem placky podávala jako přílohu k omáčce.
Dobrý den, Damiáne, zajímá mě co si mám představit jako essenský a ezekielský chleba. Ale už mám další nápady jak je využít. Také chci zkusit původní, nevyšlechtěnou pšenici – jednozrnku nebo kamut. A udělat z ní třeba esejský chléb. Rostlinná strava prostě má spoustu kouzel a nečekaných možností….
Již dlouho jsem si brousila zuby na tento zdravý recept, který mě zaujal svým názvem.
Chtěla jsem ochutnat na jazyku staré časy Perské říše. Jistě se hodí i na cesty. Jako obvykle jsem použila ale to obilí, co bylo po ruce, tedy žito. Protože se namáčelo, přibylo mu živin v podobě klíčků. Kváskový žitno-pšeničný chléb recepty na každý den recepty, ktoré budete milovať.
Variace: Esejský (essenský) chléb. Zplošte kuličky na plochá kolečka, asi mm tlustá. Pečte na nejnižším plameni v troubě, v sušičce nebo v horkých suchých klimatech na slunci a jednou otočte.
Snídaně: koktejl (ovocný - lžíce lecitinu a lněného oleje - doporučuji používat každý den nalačno), dva krajíčky chleba (rýžový nebo esejský ) namazané kozím sýrem (nebo mozzarellou) a zelený čaj. Oběd: Maso s brokolicí (recept č. 1), zázvorový čaj. Svačina: ovocný jogurt (ananasový s rýžovými burisony). CZ RAW food je mým životním stylem a proto zde najdete jen to, co sama jím.
Pečlivě vybírám všechny produkty tak, abych Vám mohla nabídnout jen tu nejlepší kvalitu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.