Kde koupíte skutečně celozrnné a kvalitní pečivo. Mnohem zajímavější ale bude podívat se, jak to ve skutečnosti vypadá v českých supermarketech a zda je kvalitní pečivo skutečně všude k dostání. Samozřejmě že nabídka se mění i podle lokality, proto je u každého obchodu uvedeno, v které. Rozdíl mezi nimi je přitom velký.
Tmavé pečivo nemusí být celozrnné a naopak celozrnné pečivo může být i světlejší barvy.
Závěrem tohoto malého průzkumu lze shrnout, že celozrnné pečivo se dá určitě na českém trhu sehnat, i když leckdy to vyžaduje trochu trpělivosti. Pokud jste v kuchyni alespoň trochu zdatní, nebojte se upéct si vlastní. Dost často v něm jsou také celá zrna (například slunečnice), protože mnoho lidí nechápe, co znamená celozrnné. Nejde totiž o to, že to je upečeno z celých neumletých zrn, ale o. Seznam prodejen, které budou postupně přibývat.
Celozrnný kvasový chléb. Pojem vícezrnné znamená, že obsahuje alespoň jiné složky, než je pšeničná a žitná mouka (například ovesné vločky, slunečnici apod.). Pečivo vícezrnné, cereální, speciální.
Dále může být na oko posypáno všemožnými semínky, aby bylo líbivější. A pávě tady se nás snaží prodejci trochu zmást. Pokud chcete koupit opravdové celozrnné pečivo , pečlivě hledejte toto slovíčko na obalu či etiketě v regálu. Takové pečivo má totiž obsah celozrnné mouky alespoň. Vyrazili jsme a na vlastní kůži si vyzkoušeli, kde a jaké celozrnné pečivo seženete v běžné síti.
Hledali jsme ideálně nebalené, netrvanlivé pečivo. V naší biopekárně pečeme slané i sladké pečivo z kvalitních surovin od českých a zahraničních ekozemědělců. U našeho pečiva vždy usilujeme o vyvážený poměr celozrnné a bílé mouky. Kompletní sortiment našeho pečiva můžete zakoupit v prodejnách. A těch máme obecně v jídelníčku nedostatek, říká nutriční poradkyně Nikola Hanyšová.
Pokud nakupujete v pekárně, vždy se zeptejte na celozrnné výrobky a nenechte si vnutit, že nějaké cereální obarvené pečivo je celozrnné. Toto pečivo je hutnější a nebývá moc nadýchané. Zasytí vás na mnohem delší dobu a je vhodnější při hubnutí. Pokud pečivo obsahuje menší podíl, již se nejedná o celozrnné pečivo. Kde v Praze sehnat celozrnné čerstvé produkty, pečivo ale třeba i. Vše najdete na webu Recepty.
Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny.
Velký problékde ho koupit. Možná už jste si všimli, že v obchodech se u regálů s tmavým pečivem běžně objevují názvy vícezrnný, cereální, multicereální, tmavý, korn atd. Poslední dobou to slyším všude okolo: chleba z kvásku úžasný, ale ostatní kváskové pečivo nestojí za nic! Jakmile chléb vyndáte z trouby, můžete jej hladce vysunout na mřížku, kde krásně dochladne, aniž by se zapařil. Pro kontrolu, zda je chléb již upečený, zaklepejte na spodek chleba, měl by.
Co tedy v regálu vybrat, abyste nešlápli vedle? Jedná se o takzvané celozrnné pečivo , kde musí být ze zákona minimálně procent celozrnné mouky. I když pokud jde například o kalorickou hodnotu nebo obsah cukrů, nijak výrazně se od bílého neliší. Jeho přidanou hodnotou je však obsah vlákniny, která je pomocníkem.
Obiloviny, mouky, luštěniny, celozrnné těstoviny, mléko, jogurty, čaje a koření, ovocné a zeleninové šťávy, vína a kávoviny - v BIO kvalitě. Chlazené výrobky, denně čerstvé celozrnné pečivo , chléb a pečivo z kváskového těsta, rýžový chléb. Kváskové pečivo doporučuji už roky, protože je nejlépe stravitelné, výživově nejhodnotnější a vysoce trvanlivé. K tomu všemu jsem před pár měsíci objevila žitné chleby a sladkosti z Koláčkovy pekárny a musím dopsat, že takovéto pečivo je i úplně to nejchutnější. Jiří a Míša Koláčkovi vyrábějí chléb.
Na začátku září jsem zažila zajímavé setkání, kdy jsem měla možnost spolu se studenty (nutričními terapeuty) v rámci jejich praxe vysvětlovat princip jedné z diet léčebné výživy pánovi, který léta pracuje jako pekař ve velké pekárně.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.