úterý 21. července 2015

Stolování etiketa

Správné stolování by se mělo tak vrýt pod kůži, že je už dítě musí mít za samozřejmé, a jako mimořádné cítit, když se od etikety stolování odchýlí. Naučit správnému stolování je v první řadě úkolem rodiny, ale měla by to upevňovat i výchova v mateřské a základní škole. V dalším díle o etiketě stolování se zaměříme na situace, jak se zachovat, pokud se vám přihodí nějaká nehoda u stolu (spadlé jídlo, příbor…).


Dále se dozvíte, čeho byste se měli během jídla vyvarovat. Televizní seriál České televize a FreeComu.

Hlavní roli hraje Etiketa v podání Ladislava Špačka aneb jak se správně chovat a vypadat ve společnosti. V gastronomickém oboru se čím dál tím častěji setkáváme s tím, že ať již zaměstnanci restaurací, ale hlavně návštěvníci neznají záladní pravidla stolování. Pak obsluze vyčítají, že nejedná tak, jak by si hosté představovali. Tento nešvar je nepříjený pro obě strany a přitom se tomu dát velmi lehce předejít. Pokud v průběhu stolování potřebujeme odejít od stolu, ubrousek necháme položený vedle talíře.


V opravdu dobré restauraci si obsluha všimne a ubrousek lehce přeskládá. Při domácím stolování to dělat nemusíte. Vše je snědeno a vypito.

Ubrousek ležérně a nenuceně naaranžujeme tak, aby veškeré stopy. Jak se správně chovat v restauraci? Podívejte se na známý pořad České televize ETIKETA Ladislava Špačka. Naučte se správně vejít do restaurace, elegantně se posadit a chovat se jako dáma.


Osvojte si, čím vyniká společenský a galantní muž. Naučím vás pravidla při stolování a ukážu nástrahy, které na vás šéfkuchař nachystal. Látkový ubrousek si položte na klín a před pitím nebo po jídle si s ním jemně utřete ústa.


Po skončení stolování ho položte na stůl tak, aby skvrny od jídla nebo nápojů zůstaly složené uvnitř. PAPÍR NA TALÍŘ Papírový ubrousek odkládejte napravo vedle talíře a po jídle ho odložte na talíř. Stolování je souhrn společenských pravidel a estetických norem, která se týkají hygieny, prostírání a vybavení stolu nádobím i náčiním, správného chování při jídle, pití a obsluhy.


Stolování , tedy chování při konzumaci jídel a nápojů, patří mezi „odvětví“ korektního chování, která považuji za základní. I přesto se v našich zemích setkávám s tím, že většina lidí drží příbor špatně, neovládá základní techniky konzumace nápojů, neumí jíst pečivo a ani sedět u. HISTORIE PŘÍBORŮ A STOLOVÁNÍ 1. Prvním nástrojem, který sloužil k porcování potravy, byl pazourkový nůž. S příchodem vařené stravy se objevila lžíce. Správanie pri jedle sa mení miestom stolovania.


Inak sa správame doma, v reštaurácii, na recepcii.

Pri stole sedíme vzpriamene, nehrbíme sa nepredkláňame hlavu nad tanier. Sami si můžete sestavit program seminářů. Jsou však i další pravidla zdvořilého jednání, která zdaleka všichni neznají. Materiál se skládá z metodických pokynů, prezentace s testem, z pracovního listu a jeho řešení.


Pokud se dosud neumíte slušně chovat, máte jedinečnou šanci se to naučit s Ladislavem Špačkem. Máte rádi jídlo a toužíte ochutnávat zahraniční speciality? Tohle potěšení k cestování patří, jenže i při stolování se můžete dopustit společenského faux pas. Zkrátka jiný kraj, jiný mrav, a tak třeba narazíte na to, že mlaskání je projevem chvály, říhnutí poděkováním, vodka povinností a sýr navíc.


Základné spoločenské pravidlá - etiketa správania sa pri stole Pri obede sedíme s rukami nad stolom alebo ľahko položenými na okraji stola, nikdy ich nedržíme pod stolom. Neopierame sa lakťami o stôl. Etiketa a stolování Dostala jste pozvánku na důležitou společenskou akci, která zahrnuje společný oběd či raut, nebo se dokonce sama chystáte něco podobného pořádat?


Pak nezapomeňte, že stolování má svoje pravidla – etiketu. Spousta pracovních schůzek, přátelských srazů i romantických chvilek se odehrává v restauracích. U dobrého jídla a pití se tvoří ty nejlepší vztahy… Tato základní kostka etických pravidel, kterou přinášíme, vám pomůže v tomto prostředí dobře zapůsobit. Začneme pěkně od začátku, tedy od vstupu. Dveře, pokud zde není portýr, otevírá společensky níže.


Výzdoba stolu a servírování. Nejen dokonale prostřený stůl, ale i jeho výzdoba je důležitým prvkem při stolování. Samozřejmě záleží, k jakému účelu je slavnostní tabule připravovaná např. SpolocenskaEtiketaSk 2. Obecná pravidla stolování jsou daná a svým způsobem by se měla promítnout do všech forem stolování.


Bez ohledu na to jestli se jedná o stolování slavnostní, oficiální, rodinné nebo domácí. Formální akce mají sice trochu přísnější kritéria, ale v podstatě slušně bychomse měli umět chovat u stolu bez ohledu na.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky