Kvásek připravíme z 1-lžic mouky Schar mix b (vhodná je též čiroková mouka) a přidáním 3-lžic vlažné vody. Přikryjeme potravinovou folií a do ní uděláme dírky, nebo můžeme přikrýt víčkem od sklenice,ale neutahujeme. Kvásek jednou denně přiměřeně přikrmujeme moukou a přidáváme vodu.
Narozdíl od klasického žitného kvásku se mi neosvědčilo skladovat bezlepkový kvásek v lednici, 2-dny zvládl v pohodě, ale po týdnu už byl hodně líný a musela jsem ho složitě oživovat. Bezlepkový kvásek nenabude o celý svůj objem a netvoří pavučinu, jako je tomu u lepkových variant.
Doba kvašení závisí na okolní teplotě a síle původního kvásku, většinou stačí až hodin. Počkejte si, až vám kvásek nabude asi o polovinu vznikla vám takto vaše bezlepková násada. Zkoušel jsem bezlepkový kvásek dle receptu, ale chleba byl moc kyselý, že se nedal jíst.
Použil jsem jej do kupované směsi, místo sušeného droždí. Chleba se nedal jíst, nevím kde byla chyba. Od zkušenějších “hospodyněk” jsem sesbírala tipy na to, jak si připravit vlastní kvásek z mouk neobsahujících lepek a následně, jak z toho kvásku upéct bezlepkový kváskový chlebíček.
Jedna z našich fanynek a čtenářek se s námi v minulosti podělila o recept na bezlepkový kvásek z kukuřičné mouky.
Dobrý den, konečně jsem našla přesný postup na pohankový kvásek a „upečení“ vlastního chleba, díky! Chci se do toho taky pustit, nicméně jsem si před pár dny objednala pohankovou Šmajstrlovu mouku, ale tu obyčejnou – ne celozrnnou. Kvásek nebo bezlepkový kvásek : Magické slovo, hodně práce, módní trend nebo znovuobjevená věc, zdraví prospěšná? Ať už je váš názor na kvásek jakýkoliv, pravdou je, že se stává novým fenoménem a lidé neváhají vložit čas a energii do vypěstování si vlastního kvásku, aby si z něho mohli péct poctivý domácí chlebík.
Tady je jeden z receptu odtamtud. Kvásek založíme z vlažné vody a Jizerky s pomocí špetičky droždí. Denně přikrmujeme, dokud kvásek není krásně kysele voňavý-mně to trvalo dny.
Mělajsem ho v dóze přikrytý igelitem, který jsem propíchla. Normálně v kuchyni na lince. Bezlepkové varianty lze kvasit samozřejmě také, protože kde je sachari voda a teplo, tam to žije. Tipem mohou být pohanka, kukuřice, čirok nebo hotové komerční směsi vhodné pro celiaky. Pro jistotu je dobré tyto substráty rozkvasit nějakým dobře rozjetým startérem, jako jsou ovocné šťávy nebo vodní.
Sdílejte s ostatními nadšenci chlebový kvásek pomocí mapy PečemPecen, přidat se může opravdu každý. V zásobě jsou i recepty na veškeré domácí pečení. Chcete péct z kvásku a bez lepku?
Máme pro vás jednoduché do detailu popsané postupy, jak si vytvořit svůj vlastní bezlepkový pohankový kvásek z pohankové mouky tak, aby to zvládl opravdu každý. A zároveň i tipy, jak se o něj starat. Pokud vůbec nevíte, co to kvásek je, zde návod na vytvoření a potom, už bude pečení chleba jenom radost.
Je několik postupů jak kvásek založit a mně se osvědčil tento, který jsem po delším hledání objevila na webu Dama. Budete potřebovat: jednu sklenici (na fotce je 400ml ), mouku a vodu. V tomto videu si ukážeme, ako sa pečie kváskový bezlepkový chlieb.
Naučíme vás výborný a pritom veľmi ľahký recept na bezlepkový chlieb z kvásku. Recept je z jednodruhových. Pohankový bezlepkový chleba upečený pomocí kváskové kultury patří mezi nejzdravější pokrmy na světě. Důležitým ukazatelem je, aby byl až po svou hladinu řádně provzdušněný – probublinkovaný).
Po vyzrání základního kvasu ODEBEREME 1-lžíce kvásku zpět do naší dózy a uložíme do lednice, kde kvásek vydrží max. Kvásek bývá rád spojován s žitem, jelikož žitný chléb by bez něj zůstal jinak plochý a tvrdý. Totéž se děje při pečení s bezlepkovou moukou. Proto Schär s oblibou používá pro své chleby kvásek , přirozeně bezlepkový.
Ten zpevňuje formu těsta, propůjčuje chlebu jedinečnou chuť, činí jej trvanlivějším a. Můžete buď s droždí nebo z kvásku. Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.