čtvrtek 26. září 2019

Skladování jablek v lednici

Poslední pozdní odrůdy jablek už jsou sklizeny – úroda byla tento rok opravdu bohatá. Pokud chcete, aby vám jablka vydržela v dobrém stavu až do jara, stačí dodržet několik pravidel, s nimiž vás seznámíme. A protože dost často necháváme v lednici i uvařená vejce, podíváme se, do kdy jsou ještě poživatelná. Jsou-li v teplotě 5-°C, s klidným svědomím zde mohou zůstat i dní.


Uvědomte si, že skořápka je částečně prostupná. Sklady s modifikovanou atmosférou nám v současné době zajišťují nejdokonalejší skladování jablek.

V podstatě jde o chladírny, jejichž jednotlivé komory jsou vzduchotěsně uzavřeny, takže v nich lze měnit složení atmosféry, zejména pokud jde o zvyšování obsahu kysličníku uhličitého a snižování podílu kyslíku. Z jablek a hrušek, které ze stromu sami spadli, raději udělejte koláč, štrúdl nebo je použijte do kompotu, budou otlačené a brzo začnou hnít. Ovoce pak skladujte v čistých bedýnkách, ideálně pak jenom v jedné vrstvě. Pokud jste si koupili nedozrálé banány, využijte etylen uvolňující se ze zrajících jablek a smíchejte tyto dva druhy ovoce.


Banány brzy zežloutnou. Jestliže už jsou ale zralé, dejte je od jablek pryč, jinak rychle zhnědnou. My se dnes podíváme na to, jak uskladnit ovoce a zeleninu tak, aby vydržely co nejdéle v co nejlepším stavu.


Skladování jablek a jiného ovoce: v lednici nebo mimo ni? Neplatí to ale zdaleka o.

U léku, který byl připraven v lékárně (tzv. individuálně připravovaný léčivý přípravek nebo magistraliter), není k dispozici příbalová informace. V našich podmínkách se nejlépe dlouhodobě skladují především jablka a hrušky (jádroviny). Potřebují chladnou místnost s teplotou ne vyšší než °C, kde by neměla klesnout pod °C. Chybu už nesmíme udělat při samotné sklizni jablek.


Měli bychom je sklízet krátce před. Pokud patříte k zahrádkářům, kteří mají svůj kousek přírody mimo domov, nezoufejte. I v bytě existuje možnost, jak na vhodné skladování brambor.


V případě menšího prostoru se ale budete muset smířit s tím, že uchováte menší množství plodin. Celý prostor včetně regálů a lísek se doporučuje umýt vodou, v níž je rozpuštěný dezinfekční přípravek, který je naprosto bez zápachu. Všechny povrchy je třeba natřít vápenným mlékem, v případě, že místnost určená ke skladování je větší, použijte místo klasické štětky postřikovač na keře a stromy. Sklepy v městských bytech jsou ale většinou suché a teplé a tady pro dlouhodobější skladování jablek nevhodné. Alternativa může být nevytápěná garáž nebo chodba domu.


Je dobré je mít třeba v. Pokud chcete skladovat pouze menší množství jablek či hrušek zakoupené v supermarketu, tak postačí jejich uzavření do těsnící dózy, vždy v jedné vrstvě, a jejich uskladnění v lednici. Bobuloviny, jako jsou jahody, švestky, borůvky atd. V chladničce bývá teplota kolem °C, která se mírně mění podle konkrétního umístění.


Mezi spodní částí lednice a dvěřmi může být rozdíl v teplotě až °C. Záleží mimo jiné na konkrétním druhu chladicího systému, místem, kde máme lednici , jak je plná a jak často ji otevíráme.

Přečtěte si: Mrkev zhořkne, když bude skladována vedle jablek Kam s jídlem, když ne do lednice? Cílem projektu Save Food From The Fridge je vytvořit vkusné, funkční a praktické kuchyňské předměty, které mají sloužit jako alternativa k uchovávání potravin v lednici. Ideální skladování pro ovoce a zeleninu. Jablka a hrušky: Skladujte při teplotě 3–°C, v jedné vrstvě, aby k nim mohl vzduch. Dejte je mimo ostatní ovoce a zeleninu, protože v jejich blízkosti se rychleji kazí.


Brambory: Vyžadují sucho, přísun vzduchu, tmu a chlad. Nejlepší je teplota 2–°C. Salátovou zeleninu a měkké ovoce skladujte vždy v lednici. K dostání jsou i nádoby s odsavačem, které vytváří vakuum, v němž potraviny déle vydrží.


Tip: Pokud vám ovoce, třeba banány, přezrál, rozmačkejte je a zmrazte. Můžete ho použít třeba do koláče. Kvalita plodů v posklizňovém období (shelf life) hodnocená vhodně zvolenými kritérii má rozdílnou relativní účinnost.


Zajímavou alternativou je také skladování jablek ve studni, kdy koš na pevném laně spustíte do patřičné hloubky. Mražené ovoce lze skladovat v mrazničce neotevřené až roky. Při pokojové teplotě v suchu a temnu by nám měli stejnou dobu vydržet také kompoty, marmelády a sušené ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky