Vybíráme podle typu kávovaru. Kterou kávu si tedy koupit? Existují dva základní druhy kávovarů: překapávač a espressovač (ponecháme teď stranou alternativní metody přípravy pomocí frenchpressu nebo moka konvičky, o nich více v samostatném článku). Přesto si pojďme trochu podrobněji popsat, jak kávu ve french pressu připravit co nejlépe a správně, aby byl výsledný nápoj lahodný. V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v domácností.
V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech.
Kávu nepěchujte, ale důkladně zarovnejte. Příprava kávy v moka konvičce. Do spodní části konvičky nalijte mírně předehřátou vodu maximálně pod pojistný ventil. Moka konvičku pečlivě sešroubujte, aby dokonale těsnila a postavte na vařič. Jakou vodu do kávovaru – stačí ta z kohoutku?
Kvalitu vaší kávy ovlivňuje spousta věcí. Samozřejmě je to kvalita kávy , její skladování, správné namletí a preciznost přípravy. Prostě a jednoduše – jakou vodu do kávovaru použít a nezničit kávovar ani chuť?
Jeho velkou výhodu spatřuji v jednoduchosti a zajímavém a unikátním designu, kterým můžete oslnit své známé.
Obecně se doporučuje hrubší mletí kávy , zkuste si s tím však pohrát a trochu zaexperimentovat. Abyste dosáhli chutě jako v kavárně, je u pákového kávovaru rozhodující tlak zhruba barů. Spařováním pod tlakem se tvoří pěna, která je specifickou charakteristikou espressa a caffè.
Zajišťujeme i pravidelný servis , tj. Mistryně v přípravě kávy ukázala, jak si správně nachystat kapučino. Zpěňování mléka na kávovaru Delonghi. Pokud výběrem kávy opravdu tápete, podívejte se na naše tipy, jakou kávu do kávovaru vybrat, anebo poproste o pomoc ve své místní pražírně.
Stačí se řídit jednoduchým pravidlem – dobrá a kvalitní káva lákavě voní, hezky vypadá a nejsou v ní žádné kousky rozdrcených zrnek ani větviček. Střední část moka konvičky naplňte kávou po trysku a zaplňte jí celý filtr. Ta sice, za pomoci pákového kávovaru není náročná, ale vyžadují velkou dávku trpělivosti a určitě i zručnosti , kterou však získáte po pár použitích.
Překapávač je stále ještě klasickým modelem pro přípravu překapávané kávy. V tomto přístroji dokážete rychle připravit větší množství kávy a díky široké škále kávy , která se v nabídce Tchibo na přípravu překapávané kávy hodí, máte na výběr ze spousty chutí z nejkrásnějších koutů světa. Díky plnoautomatickému kávovaru PrimaDonna Elite Experience si teď připravíte ledové espresso přímo u vás doma. S mlékem i bez, stačí jen přidat led do speciální karafy a vychutnat lahodnou našlehanou kávu. V takovém případě kape z přístroje nápoj velmi pomalu a má hořkou chuť.
Je-li káva umletá naopak nahrubo, tryská z přístroje nápoj řídký a vodnatý. Byla vynalezena v Itálii a již samotný název „espresso“ znamená „dát pod tlak“, což v zásadě popisuje postup přípravy kávy. Kolem espressa panuje, především u nás v České republice, stále mnoho.
Ano, až takto to je jednoduché, ale chcete-li mít kávu opravdu dobrou, přečtěte si náš návod níže. Kvalita kávy z pákového kávovaru je totiž výrazně ovlivněná obsluhou – na stejném kávovaru tak mohou být připraveny dva kvalitativně naprosto odlišné šálky. Ve hře je totiž (kromě kvality samotné kávy ) také její množství, kvalita namletí , poctivost upěchování, tvrdost vody, tlak kávovaru a spousta dalších faktorů. Jde o jednoduchou nádobu se sítkem, kterou si můžete pořídit za pár stokorun.
Pokud ovšem chcete rolss royce mezi french pressy, zaplatíte za něj i přes tisíc korun. Oproti překapávačům vyžaduje lepší odhad při mletí kávy. Tlak kávovaru – na samotné chuti kávy se do jisté míry podílí i hodnota tlaku, který je v kávovaru po celou dobu přípravy kávy. Je třeba však zdůraznit, že vyšší tlak, 1 1 a více barů vůbec neznamená kvalitnější kávu, protože většina kávovarů během spařování dosáhne tlakové maximum, které postupně klesá.
Rádi si po ránu vychutnáte kvalitní espresso z čerstvě namleté kávy , ale nemáte možnost a čas dopřát si každý den návštěvu oblíbené kavárny? Příkon není u automatického kávovaru nijak zvlášť důležitý. Vyšší příkon zajistí pouze rychlejší nahřívání přístroje, na samotné vaření kávy však nemá vliv. V případě potřeby, vyberte svůj model kávovaru a prohlédněte si instruktážní videa.
Pro přípravu kávy v džezvě je zapotřebí umlít kávová zrna co nejjemněji, až do podoby pudru, případně pořídit rovnou již kávu namletou, například kávu Efendi z Turecka. Pro přípravu té správné turecké kávy se sladkou kořeněnou chutí položte džezvu na zdroj tepla, přidejte cca 20ml vody, cukr a koření (například kardamom).
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.