pondělí 14. ledna 2019

Výroba domácí šunky

Recept na domácí vepřovou šunku. I když někteří tvrdí, že domácí výroba šunky je složitá, opak je pravdou. Je to velice jednoduché, máte vlastní produkt a znáte jeho složení, narozdíl od některých kupovaných produktů.


Snadná výroba domácí šunky. Maso pokrájejte na větší kusy a dejte do misky. Postupně přidávejte sůl.

Na kilo masa připadne asi g soli. Jakmile přidáte sůl, začněte maso hníst v rukách tak, aby co nejvíce změklo. Alespoň nějakou tu půlhodinku.


K prohnětení můžete využít i robota nebo domácí pekárnu. Domácí šunku vaříme - hodiny. Pak necháme v šunkovaru vychladnout.


Můžeme horkou vodní lázeň vyměnit za studenou, čímž se proces urychlí. Proces chlazení ve vodě trvá asi hodiny. Nevyndávejte šunku teplou, hrozilo by rozpadnutí.

Nakonec domácí vařenou šunku nakrájíme a užíváme si domácí produkt. V dnešní videu budu vyrábět domácí vepřovou vařenou šunku. Výroba domácí šunky krok za krokem.


Pustíme se do domácí dušené šunky , kterou si trochu navoníme slaninou a vylepšíme sýrem nebo(a) kořením. SULC) NEJLEPŠÍ POCHOUTKA K PIVU! TOLIK KOLAGENU POHROMADĚ VÁS POSTAVÍ NA NOHY! Není nad šunku domácí výroby.


Kromě vepřové pečeně můžete použít i vepřovou kýtu, plecko, hovězí zadní, kuřecí nebo krůtí maso. Kameraman Marek Tichý dotáhl recepturu k dokonalosti, věříme tedy, že i Vám se podaří tuto lahůdku připravit na jedničku hned napoprvé. Nemyslím si že příprava domácí šunky je až tak pracná, asi jak pro koho. A hlídat teplotu je za trest?


Tak proč nepoužijete eletrický zavařovací hrnec s termostatem a časovačem? Dělám to tak již něklik let a hrnec se pohlídá sám a ještě na mě zapípá až uběhnou ty dvě hodiny. No podle toho co píšete tak mi.


To, že se k výrobě používá potravinářská sůl s dusitanem sodným (E250), je staré jako celá moderní uzenářská výroba. Je to jediný způsob, jak zajistit, aby šunka nešedla. Je to tak, příprava šunky ač poměrně snadná, je zdlouhavá a podobně jako domácí chleba vyžaduje správné časování. Pokud si první směs připravíme ve středu večer (18. hodina), pak ve čtvrtek znovu mícháme, plníme šunkovar a vracíme do chladu.


V pátek tedy vyndáme, necháme temperovat a při troše.

Maso omyjte a nakrájejte ho na kostky, přibližně tak velké, jako když vaříte guláš. Do větší mísy položte vrstvu masa, zasypte solí. Opět přidejte maso, posypte solí atd. Myslím si že je to běžná výroba domácí šunky. Možná se trochu nepovedly fotografie ,ale co na tom.


Pokud již někdo vyráběl domácí šunku, tak ví jak na to. Popis je velice podrobný. Budu podobně vyrábět šunkový salám. A ten , kdo tvrdí , že je to prostě vařené maso , tak buď provokuje, nebo vůbec neví o čem je řeč.


Na výrobě domácí šunky není nic složitého. Výhodou je, že víme, co obsahuje. Je přesně taková, jakou si ji sami připravíme.


Můžeme ji uvařit v obalu na tlačenku nebo v šunkovaru. Pokud budete šunku připravovat pravidelně, investice do něj se vám brzy. Na rozdíl od hotových produktů budete přesně vědět, co v šunce je.


Dnes vede lidi k výrobě. A hlavně oceníte chuť, která je nepřekonatelně lahodná. Těžko byste hledali nějakou jednodušší uzeninu, než bude domácí šunka. Potřebujete ale jednu zásadní věc – bez šunkovaru se Vám domácí šunka bude dělat opravdu špatně. Na trhu je jich celá řada, my máme takový poctivý, starý kousek z hliníku.


Tématické fráze: domácí dušená šunka recept výroba domácí šunky recept výroba domácí šunky domací šunka výroba domácí vařená šunka domaci sunka domaci dušená šunka recept na domácí salám šunkový domácí sušená šunka výroba dušené šunky vyroba šunky domaci šunkový salám dušena sunka recept na vyrobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky