Instruktážní (nesestříhané) video s postupem výroby tvrdého domácího sýra z kravského mléka. Manželé Smolovi jsou farmáři. Jako koníčka mají výrobu domácího sýra , dělají ho pro sebe a kamarády. Přestože výroba sýrů je obecně docela věda, Stanislava Smolová ukáže jednoduchý postup, který se podle ní nedá pokazit.
Domácí výroba kozího sýra. Postup jak vyrobit domácí sýr bez sýřidla.
This feature is not available right now. Please try again later. Výroba sýrů je poměrně jednoduchá a primitivní záležitost. Historicky víme, že se sýry vyráběly již před desetitisíci lety, kdy se začala domestikovat zvířata.
Mezi prvními to byly pravděpodobně kozy a ovce. Sýry necháváme zrát při teplotě kolem 11°C a relativní vlhkosti. Vysoušení povrchu a středu sýra musí být v rovnováze, aby sýr nebyl vrásčitý a syrovátka nezůstávala zbytečně uvnitř.
Některé sýry sypeme popelem nebo drceným dřevěným uhlím, které zabraňuje tvorbě patogenních plísní.
S dovolením Jany uveřejňuji kompletně nafocený návod na domácí sýr bez syřidla. Výroba domácího sýra recepty, které budete milovat. Nejlepší je vše vyvařit, pouze u sýra , který je určen k okamžité spotřebě, to nutné není. Mléko je nejprve potřeba zahřát a poté zchladit, u kupovaného pasterizovaného mléka se tento postup vynechá.
Po nasolení sýra však Camembert musíme uložit do uzavřené nádoby (například do hrnce s pokličkou) nejlépe na mřížkovou podložku tak, aby k sýru měl i ze spodní strany přístup vzduch. Takto uložený sýr přemístíme do místnosti se stálou teplotou nebo °C. Sýr musíme denně obracet. I u něj je potřeba spíše hodně času a energie než nějaké zvláštní suroviny a myslím si, že by lidi mohla výroba bavit stejně jako u chleba,“ vysvětluje původ nové hračky David Kukla , zakladatel sítě prodejen Sklizeno , kde se novinka už tři týdny prodává.
Výroba kozího sýra podle Honzy Určitě vám doporučujeme prostudovat odborné příručky nebo se podívat na rady na internetu. Najdete tu recepty na výrobu různých druhů sýrů z mléka kravského, kozího i ovčího. Výroba tvarohu kysnutím mléka je sice nejjednodušší metoda ale výsledkem je kyselý tvaroh a kyselá syrovátka. Nejvhodnější způsob pro ty kteří to dělají opakovaně je pořídit si syřidlo – enzym používaný k výrobě sýrů. Dá se sehnat na internetu, já je zakoupil na Slovensku v obchodě.
Chyby při pečení domácího chleba: Příliš mnoho droždí a málo kynutí. Voňavý, nadýchaný, s krásně propečenou křupavou kůrčičkou. Takový je domácí chléb.
I po pár dnech je měkký a chutný.
S tím z obchodu se zkrátka nedá vůbec srovnávat. Vše krom sýra jen pokrájíme na hrubší kousky (strouhání je blbost) a v podstatě ihned podáváme. Troška kopru neuškodí a cibule je jednoznačně nejlepší ta mladá, bílá sezónní s natí. Rád bych tvrdil že spíše červená.
Jenomže až příliš často je dřevnatá. Ať už vyrábíte sýry doma v kuchyni nebo jste sýrařský profesionál. Jsme oficiálním distributorem firmy Christian Hansen vyrábějící vysoce kvalitní potřeby pro sýraře, které používají profesionálové po celém světě.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.